Το μεροκάματο του καύσωνα

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2021 19:55 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Αυγ 2021 19:58

Της Νατάσας Πολυγένη

Κι ενώ ο υδράργυρος συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη, συνεπείς στο καθήκον μένουν εκείνοι

που ασκούν επαγγέλματα ... παντός καιρού – τα οποία οι συνθήκες καύσωνα αυτής της περιόδου τα κάνουν ακόμα πιο δύσκολα. Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται σε χώρους που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρχει κλιματισμός, ή και αν υπάρχει δεν προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση. Σε οργανωμένες παραλίες, στην εστίαση, σε εργοστάσια, σε φούρνους, στον δρόμο οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, στις οικοδομές, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους να διαχειριστούν τις υψηλές θερμοκρασίες εν ώρα εργασίας.
Ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων ημερών που «χτυπά» ιδιαίτερα τη Λάρισα οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στην απόφαση είτε να αναστείλουν τη λειτουργία τους, είτε να διακόψουν το ντελίβερι τις ώρες που η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα, είτε να μειώσουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτό δεν γίνεται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προσπαθούν να βρουν λύσεις να προστατευθούν. Για παράδειγμα πολλοί οδηγοί ταξί έχουν μετακομίσει σε πιάτσες όπου μπορεί να υπάρχουν δέντρα για να έχουν σκιά ή απλά παραμένουν μέσα στο όχημα με αναμμένη τη μηχανή όλη την ώρα για να λειτουργεί ο κλιματισμός. Οι ντελιβεράδες πάλι δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές. Ο 27χρονος Θανάσης στις 3 το μεσημέρι ήταν καθ’ οδόν για να παραδώσει καφέδες. «Δεν το κρύβω είναι κάτι που με ενοχλεί και σκέφτομαι μα καλά μέσα στο μεσημέρι παραγγέλνει καφέ; Στο φαγητό θα το καταλάβαινα αν κάποιος δεν πρόλαβε ή δεν ξέρει να μαγειρεύει ή οτιδήποτε είναι φαγητό, στον καφέ όμως; Από την άλλη δεν είναι σωστό να κρίνω, αυτή είναι η δουλειά μου. Να προστατευθώ από τις καιρικές συνθήκες δεν μπορώ, απλά θα κοιτάξω να παρκάρω το μηχανάκι κάτω από ένα δέντρο ή σε πυλωτή ακόμα, αφού πριν κάνα δυο μέρες πήγαν να καούν τα χέρια μου πιάνοντας το τιμόνι. Υπομονή κάνουμε όλοι και θα περάσει. Είμαστε συνηθισμένοι εμείς οι Λαρισαίοι» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Δύσκολες είναι όμως οι συνθήκες και για όσους δουλεύουν σε κουζίνες ή πάνω από ψησταριές. Ούτε εκεί υπάρχει λύση παρά μόνο τα συχνά διαλείμματα και η καλή ενυδάτωση. Σε ίδια και χειρότερη μοίρα όσοι βρίσκονται στις παραλίες. Την ώρα που οι πελάτες απολαμβάνουν τις βουτιές τους, εκείνοι πρέπει να πηγαινοέρχονται στην καυτή άμμο για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Τι να κάνουν όμως, βρίσκουν το κουράγιο και αψηφούν τις υψηλές θερμοκρασίες, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τον επιούσιο. Εξάλλου ασκούν επαγγέλματα που δεν τους δίνουν «άλλοθι» απόδρασης λόγω καύσωνα, όμως απαιτούν τον σεβασμό και την κατανόησή μας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass