Γιορτασμός με μηνύματα στην Παναγία Δεμερλιώτισσα

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ: ΕΙΜΑΙ ΘΛΙΜΜΕΝΟΣ ΜΕ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2021 15:30

Με μεγαλοπρέπεια και Θεία κατάνυξη εορτάστηκε χθες ανήμερα της εορτής της, η Παναγία Δεμερλιώτισσα στο χωριό Σταυρός Φαρσάλων (παλιό Δεμερλί, απ’ όπου και ονομάστηκε).


Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά ίσχυαν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας σε δρόμους του χωριού την παραμονή της εορτής, όπως επίσης και η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη πέριξ του Ιερού Ναού, παρά μόνο η περιφορά της εικόνας της Παναγίας εντός του προσκυνήματος.
Ωστόσο, και φέτος οι πιστοί συνέρρευσαν να πάρουν τη χάρη και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, σταδιακά το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.
Την παραμονή της εορτής 22 Αυγούστου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου, ενώ ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία λειτουργία, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Αναφερόμενος στην εορτή της Παναγίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος στον λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: "Γιορτάζουμε ένα θάνατο, αλλά στον χώρο της Εκκλησίας, ο θάνατος δεν λέγεται θάνατος αλλά Κοίμησις, όπου στη συνέχεια ακολούθησε η μετάσταση της Παναγίας στους ουρανούς. Η Παναγία ένας άνθρωπος σαν και εμάς, που μετέχει στη δόξα της Τριαδικής Θεότητας, ένας άνθρωπος τέλειος, άρα αφού εκείνη πήγε, μπορούμε και εμείς να ακολουθήσουμε. Αυτό εορτάζουμε σήμερα, δεν γιορτάζουμε τον θάνατό της, για να λυπηθούμε, αλλά γιορτάζουμε την Κοίμησή της, γιατί μας άνοιξε έναν ουράνιο δρόμο, μια ουράνια πορεία".
Προς το τέλος της ομιλίας του σημείωσε: “Θελήσαμε χωρίς να στεναχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε μια πολύ σύντομη Ιερά πομπή της Παναγίας μας, γύρω από το προσκύνημά της, για να πάρουμε την ευλογία της και να ατενίσουν όλοι το Ιερό της εικόνισμα, να κάνουν όλοι τον Σταυρό τους, και να παρακαλέσουν την Παναγία που περνάει από μπροστά τους, να είναι συνεχώς έμπροσθεν στη ζωή τους, να τους δυναμώνει και να τους χαριτώνει”. Όπως σημείωσε ο ίδιος στον λόγο του, αυτό δεν το έκανε ως κάποια μορφή αντίδρασης, παρότι είναι βαθύτατα θλιμμένος με όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα μας το τελευταίο διάστημα. Ως παράδειγμα παρέθεσε την απαγόρευση της λιτανείας της εικόνας ανήμερα της Παναγίας πριν από κάποιες ημέρες, με απόφαση των Κυβερνώντων, όπου την ίδια ώρα έναντι της Παναγίας επιτρέπουν να περιφέρουν μια κούκλα τρίμετρη (εννοώντας την Αμάλ), επικρίνοντάς τους, για αυτήν την απόφαση καθώς οι Έλληνες, όπως υποστήριξε, ήταν οι πρώτοι μετανάστες και δέχθηκαν στην πατρίδα τους, τους πρώτους μετανάστες. Τόνισε το έργο που επιτελεί η εκκλησία καθημερινά για τους πρόσφυγες και μετανάστες εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν από την πολιτεία, με το γραφείο προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούσε από το 1970 και έκανε γνωστή την πρόθεσή του, πριν από κάποιο διάστημα, για τη δημιουργία ξενώνα εντός του Ιερού προσκυνήματος, που θα στέγαζε μικρά παιδιά, τα οποία ήταν κυνηγημένα από τη χώρα τους. Κλείνοντας, ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο όλοι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις, αποϊεροποιούν τον λαό του Θεού, προσπαθώντας να τους δώσουν άλλες κατευθύνσεις και άλλα μηνύματα.
Το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων την παραμονή της εορτής, η βουλευτής Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Σταύρος Κουκουλιός, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Νίκος Γκατζόγιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Ίφου, Κων/νος Τύμπας, Γιάννης Γκέβρος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων κ. Αναστάσιος Δραχμάνης, ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων Θωμάς Γκούτας, ο πρόεδρος της κοινότητας Σταυρού κ. Μιχάλης Στάικος, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και αρκετός κόσμος.
* Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της «Παναγίας Ελεούσας της Δεμερλιώτισσας», και στο ιερό προσκύνημά της, στον Σταυρό Φαρσάλων, παρευρέθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία μετά την επίσημη δοξολογία, δήλωσε:
«Με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια, στον Ι.Ν. της Παναγίας Ελεούσας της Δεμερλιώτισσας, μαζί με πιστούς και συμπολίτες, τιμήσαμε τη Μεγαλόχαρη και ζητήσαμε την ευλογία Της. Σήμερα ήρθαμε να προσευχηθούμε, αλλά ταυτόχρονα θαυμάσαμε, τον ιστορικό ναό της Παναγίας, που μας γεμίζει δέος και συγκίνηση, καθώς έχει μακρόχρονη και ένδοξη πορεία θρησκευτικής διαδρομής, χτισμένος από το 1778, με θαυμαστή τεχνοτροπία κατασκευής, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και με το μοναδικό τέμπλο και τις αγιογραφίες του, να αποτελούν σπάνια κειμήλια της Ορθοδοξίας μας.
Ευχή και ελπίδα μου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, να μας προστατεύει, με την Αγάπη και τη μέριμνα που δείχνει πάντα στον Άνθρωπο. Η Δύναμη της Μεγαλόχαρης που ενισχύει τη βαθιά πίστη των Χριστιανών, που κάθε χρόνο συγκεντρώνονται αυτήν την ημέρα να την τιμήσουν, είναι ο μεγάλος σύμμαχός μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Είναι το Φως, μέσα στην καταχνιά και στη δυσκολία της καθημερινότητάς μας, αλλά και στα δύσκολα και μεγάλα ζητήματα, που ταλανίζουν τη χώρα μας.
Χωρίς τις παραδόσεις και την Πίστη μας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Όπως δεν μπορεί να σταθεί το δέντρο, χωρίς τις ρίζες του.
Χρόνια Πολλά, η Παναγία μας να πρεσβεύει για όλους μας».

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass