Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγιασμός με χαμόγελα και συγκίνηση

ΧΤΥΠΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΠΗΥΘΥΝΑΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 21:24

Της Νατάσας Πολυγένη
Πλημμύρισε νιάτα και χαμόγελα χθες η Λάρισα. Το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς χτύπησε και οι μαθητές προσήλθαν στα σχολεία τους με τις μάσκες, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και τις βεβαιώσεις των αρνητικών αυτοδιαγνωστικών τεστ ανά χείρας…

το ίδιο βεβαίως και οι εκπαιδευτικοί. Η χρονιά ξεκίνησε με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού, τη διανομή των βιβλίων και μικρές γιορτές υποδοχής για τα πρωτάκια που πέρασαν το κατώφλι του «μεγάλου» σχολείου.
Όπως συνηθίζεται, οι αρχές του τόπου αλλά και οι διευθυντές Εκπαίδευσης βρέθηκαν σε σχολεία της πόλης για να ευχηθούν στους μαθητές. Φέτος ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος τέλεσε τον αγιασμό στο Μουσικό Σχολείο της Λάρισας, παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστα Καλαμπάκα, του διευθυντή του σχολείου Σωτήρη Αναγνωστόπουλου και των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Στην ανάγκη τήρησης των μέτρων για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία αναφέρθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος στους μαθητές. «Τηρήστε τα μέτρα. Κάντε ό,τι σας λένε. Προσπαθήστε οι μεγαλύτεροι, βοηθήστε και τους μικρότερους να μείνετε στο σχολείο, για να κερδίσετε από το σχολείο. Η δουλειά του σχολείου είναι να γεμίσει το μυαλό γράμματα και την καρδιά με αρχές και αξίες».
Σε σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Λαρισαίων πέρα από τις ευχές για μια καλή σχολική χρονιά απηύθυνε έκκληση στους μαθητές για την αυστηρή τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό ώστε τα σχολεία να μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά και να συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση που είναι αναντικατάσταση. Ακόμη, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αποκαταστήσει τις ζημιές που υπέστησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 31 Δημοτικά και 16 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τα σχολεία με ανοιχτές πόρτες, πλην του 21ου Δημοτικού Σχολείου που θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμη για να παραδοθεί.
«Η σχολική χρονιά ξεκινάει με την ευχή και την προσδοκία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων η επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση να είναι οριστική. Οι μαθητές χρειάζονται όσο ποτέ, την επαφή με τη σχολική αίθουσα, τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Για αυτό χρειάζεται προσοχή, τήρηση των μέτρων και χρήση όλων των εφοδίων που παρέχει η επιστήμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στον Δήμο Λαρισαίων, η προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων ήταν δύσκολη και απαιτητική λόγω των ζημιών που προκάλεσε σε σχολικά διδακτήρια η έντονη σεισμική δραστηριότητα του περασμένου Μαρτίου.
Χρειάστηκε να περιμένουμε την ολοκλήρωση των ελέγχων των κλιμακίων των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και τις υποδείξεις τους για τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, να γίνουν οι μελέτες για τον προσδιορισμό του κόστους, να ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση των πόρων και να ξεκινήσουν οι εργασίες, αφού προηγουμένως γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες που απαιτεί η νομοθεσία.
Κινητοποιήσαμε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους ώστε σήμερα τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά. Η προσπάθεια ήταν τεράστια. Ακόμα και μέσα σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και μέσα στις διακοπές του Αυγούστου, δεν σταματήσαμε λεπτό. Εργαστήκαμε για την αποκατάσταση των ζημιών σε 31 διδακτήρια της Πρωτοβάθμιας και 16 σχολικά κτίρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει σε δύο σχολεία που είχαν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλα: το 3ο Δημοτικό Σχολείο και το κτίριο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, δίπλα στο Κλειστό της Νεάπολης.
Σήμερα όλα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, με μοναδική εξαίρεση το 21ο Δημοτικό Σχολείο, όπου εντοπίστηκαν σοβαρότερα προβλήματα απ’ όσα εκτιμούσε το Υπουργείο Υποδομών. Είναι θέμα μερικών εβδομάδων να αποκατασταθούν οι ζημιές και εκεί».
ΜΗΝΥΜΑΤΑ
*Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου στο μήνυμά της για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς χαρακτηρίζεται πάντα από μια αισιόδοξη προοπτική για μία ακόμη εποικοδομητική χρονιά για τους εκπαιδευτικούς, για τους γονείς και για τους/τις μαθητές/τριες. Αποτελεί αφετηρία νέων στόχων, νέας προσπάθειας, νέων προσδοκιών και ελπίδας. Από το νέο σχολικό έτος 2021-22 εισάγονται -προς υλοποίηση- σημαντικές θεσμικές αλλαγές στον τομέα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και της οργάνωσης της σχολικής ζωής, στον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης, στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων και της σχολικής κοινότητας.
Η έναρξη του νέου σχολικού έτους σημαίνει την απαρχή μίας νέας δημιουργικής πορείας και γοητευτικής διαδρομής! Ο χώρος του σχολείου αποτελεί εργαστήρι της μάθησης, της δημιουργικότητας, της ευγενούς άμιλλας, της συναλληλίας, της συνεργασίας και της συλλογικής ευθύνης. Εύχομαι σε όλους-ες «Καλή σχολική χρονιά», με υγεία και αισιοδοξία, θέληση ακατάβλητη και δύναμη, μπροστά στις νέες προκλήσεις του σύνθετου έργου των λειτουργών της εκπαίδευσης».
*Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Βάσω Ζιάκα σημειώνει στο μήνυμά της: «Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που βρισκόμαστε πίσω στα σχολεία μας μετά από μια χρονιά που πλήγωσε κτίρια και ψυχές. Σε σχολεία με νεοδιορισμένους μετά από πολλά χρόνια - 69 συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων - με μεγάλο αριθμό αναπληρωτών να υποστηρίζει ήδη το έργο της εκπαίδευσης – οι πρώτοι 76 ήδη βρίσκονται στις τάξεις μας - με νέα προγράμματα σπουδών που απαντούν στις ανάγκες του καιρού μας (σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, διαφορετικότητα, ψυχική υγεία, ρομποτική, φυσικές καταστροφές, διατροφή, ανθρώπινα δικαιώματα, εθελοντισμός και πολιτιστική κληρονομιά). Αφήσαμε πίσω μας τα σημάδια του σεισμού του Μαρτίου 2021 και βρισκόμαστε ξανά στις αυλές και στις αίθουσές μας και με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε όλοι να γίνει ανάμνηση η πανδημία. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει όλοι να υπακούσουμε σε νέους σημαντικούς κανόνες, που θα συνοδεύουν καθημερινά όλες τις δραστηριότητές μας, για να θωρακίσουμε, όλοι μαζί, την υγεία μας, τη δική μας και των γύρω μας. Εμβολιαζόμαστε, ελεγχόμαστε τακτικά, φοράμε τις μάσκες μας, τηρούμε τα μέτρα, μένουμε ασφαλείς και μαθαίνουμε ασφαλώς, μέσα στις τάξεις. Ξεκινά μια ξεχωριστή χρονιά, που μέσα από την προσπάθεια όλων - εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης, μαθητών, γονέων - θα απαντά στις προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά μας αλλά και θα δημιουργεί νέες. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους μας γεμάτη υγεία, αισιοδοξία και όνειρα και όλοι μαζί να θυμόμαστε το σχολικό έτος 2021-2022 ως την πρώτη χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα, για την οποία όλοι αγωνιζόμαστε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το πετύχουμε».
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Στον αγιασμό του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου – Λυκείου στη Νίκαια παρευρέθηκε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.
Ο δήμαρχος, αφού ευχήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες καλή σχολική χρονιά, προέτρεψε τα παιδιά να είναι επιμελείς και σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς, να επιδιώκουν να επιτύχουν υψηλούς στόχους.
Διαβεβαίωσε τους διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι η δημοτική αρχή θα συνεργαστεί μαζί τους, θα είναι στο πλευρό τους για να δίνει άμεσες λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.
Τον δήμαρχο συνόδευαν οι αντιδήμαρχοι ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα Αντώνης Ρεντζιάς και Κοινωνικής Πολιτικής Κώστας Χατζηκωνσταντίνου και ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Νταφόπουλος. Στους αγιασμούς που έγιναν και στις άλλες σχολικές μονάδες του Δήμου Κιλελέρ τηρήθηκαν αυστηρά oι προδιαγραφές ασφαλείας για τον Covid.

Gallery άρθρου