Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπιστοσύνη με τη συνέπεια λόγων και έργων

*Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ *Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΤΟ ΔΑΜΑΣΙ ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ *Γ. ΚΟΚΟΥΡΑΣ: ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 21:00

Ρεπ. Γ. Ρούστας
Φωτ.: Αλέξ. Παπαγεωργίου
«Είναι μία ξεχωριστή στιγμή και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας εδώ στο Δαμάσι για να εγκαινιάσουμε το καινούργιο σχολείο, το οποίο πράγματι καταφέραμε να κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Και είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε αυτήν τη δέσμευση, την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο νεόκτιστο Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, που κατασκευάστηκε σε χρόνο - ρεκόρ τεσσάρων μηνών, αφότου ο μεγάλος σεισμός έπληξε την περιοχή. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή, με χειροκροτήματα από γονείς, μαθητές και τους κατοίκους του χωριού που βρέθηκαν στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και για το πώς θα κυλήσει η φετινή σχολική χρονιά, λόγω κορονοϊού και για την ανακατασκευή των σεισμόπληκων σπιτιών στο Δαμάσι. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον παριστάμενο πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Περιστέρη, «για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο». Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του κορονοϊού. «Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα, τα οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να κάνουμε τα συχνά τεστ μας, έτσι όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τα συνολικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί φέτος για την ενίσχυση των σχολείων, ενώ αναφερόμενος στα συνολικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Θεσσαλία χτυπήθηκε δύο φορές τον περασμένο χρόνο. Πρώτα από τη θεομηνία του «Ιανού» και μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνονται με άλλες ταχύτητες και με άλλη αποτελεσματικότητα. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Και αυτήν τη δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη».
ΤΟ ΔΑΜΑΣΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
«Αυτό το σχολείο και σήμερα το Δαμάσι περνά στην ιστορία. Περνά στην ιστορία γιατί, όταν ένας αποφασιστικός Πρωθυπουργός θέλει, το δημόσιο μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να κάνει έργα. Και αυτό θα αποτελέσει μήνυμα, πρακτική για το μέλλον, αλλά θα βάλει και άλλους να το μιμηθούν. Και εταιρείες, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ελληνικές εταιρείες, ελληνικών συμφερόντων, μπορούν σε χρόνο ρεκόρ να κατασκευάζουν ποιοτικά, διαγενεακά έργα, όπως το σχολείο εδώ» ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΟΣΜΗΜΑ
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό την ημέρα του σεισμού της 3ης Μαρτίου αναφέρθηκε ο διευθυντής του σχολείου, Γρηγόρης Λέτσιος, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε συγχαρεί για την απόλυτα επιτυχημένη εκκένωση του κτιρίου και είχε δεσμευτεί πως «εφόσον το κτίριο είναι κατεδαφιστέο θα αποκτήσετε καλύτερο σχολείο το συντομότερο δυνατόν. Θέλω να συγχαρώ πραγματικά τον Πρωθυπουργό που τήρησε την υπόσχεσή του. Δεν το περίμενε κανείς κύριε Πρωθυπουργέ, ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το κτίριο θα ήταν έτοιμο» ανέφερε ο κ. Λέτσιος.
Ο Γ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ
«Ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να καθαιρεθεί το παλιό σχολείο και να κατασκευαστεί το καινούργιο, και τόνισε «δεν θέλω να χαθεί ούτε μία σχολική μέρα”», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης. «Σημασία έχει ότι θα μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν μία νέα σχολική χρονιά και πιστεύω με ένα τόσο άρτιο κτιριακό συγκρότημα για Δημοτικό Σχολείο, θα είναι ένα ακόμα κίνητρο για καλύτερες επιδόσεις», συμπλήρωσε και ευχήθηκε στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο υλοποιήθηκε με τη χορηγία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά από άμεσες προσωπικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού. Μετά τον αγιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας, εμβαδού 880 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο που ανήκει στην ενεργειακή κλάση Α στην Ελλάδα και διαθέτει, μεταξύ άλλων, εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα φυσικών επιστημών, χώρους πρασίνου έκτασης 660 τ.μ. και όλες τις υποδομές, ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ.
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Στον χαιρετισμό του ο κ. Κόκουρας αναφέρθηκε και στην ολόπλευρη στήριξη που παρείχε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και συνολικά το κράτος (Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι υγειονομικές υπηρεσίες, οι ψυχολόγοι από το ΘΕΨΥΠΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ), τον Μητροπολίτη Ελασσόνας Χαρίτων και πρόσθεσε: «Έχουμε κατασκευάσει σε χρόνο-ρεκόρ, μέσα σε 17 μέρες από τον σεισμό, έναν οικισμό με 65 κοντέινερ και δεν υπήρχε ούτε ένας συνδημότης μας σε σκηνή 17 μέρες μετά τον σεισμό».
Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Χρ. Κέλλας, Στ. Μπίζιου, Ευαγγελία Λιακούλη κ.ά.

 

 

Χρ. Κέλλας:
Η δέσμευση έγινε πράξη
«Η δέσμευσή μας για την ανέγερση νέου σχολείου έγινε και τυπικά πράξη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαινιάζει τη λειτουργία μίας σύγχρονης και πλήρως λειτουργικής εκπαιδευτικής μονάδας, που θα στεγάσει τη μάθηση και τα όνειρα όλων των παιδιών του Δαμασίου.
Τα χαμόγελα των μαθητών και των γονιών τους μάς δίνουν χαρά και νιώθουμε ικανοποίηση για τα άμεσα αντανακλαστικά της Κυβέρνησής μας που εργάζεται μεθοδικά, αμβλύνοντας τις συνέπειες των μεγάλων σεισμών που έπληξαν τον τόπο μας.
Ταυτόχρονα, η σημερινή αισιοδοξία μάς γεμίζει δύναμη για το αύριο και ενισχύει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου οι πληγείσες περιοχές να επανέλθουν πλήρως στην κανονικότητα και να οδηγήσουμε τον νομό μας σε τροχιά ανάπτυξης. Καλή χρονιά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων του Νομού μας!».


Στ. Μπίζιου:
Συνέπεια λόγων και έργων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο υπερσύγχρονο σχολικό κτίριο στο Δαμάσι, που χτίστηκε στη θέση αυτού που κατέστρεψε ο σεισμός της 3ης Μαρτίου. Το σχολείο χτίστηκε σε χρόνο - ρεκόρ μετά από προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς την κατασκευάστρια εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές συμπολίτες του νομού μας, στο Δαμάσι, στον Τύρναβο, στα Φάρσαλα, διαπίστωσαν ότι και στη χειρότερη δοκιμασία κανείς δεν θα είναι μόνος. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξέρει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, ενώ για πρώτη φορά η τοπική αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε οικονομικούς πόρους τέτοιου μεγέθους. Δημιουργήσαμε έναν νέο μηχανισμό που θα επιτρέπει την άμεση παρέμβαση και αποζημίωση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Η επιτυχία των πολιτικών μας στηρίζεται στη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών. Έτσι αλλάζει η Ελλάδα».

Β. Κόκκαλης:
Λιγότερη έπαρση…
Η επίσκεψη που Πρωθυπουργού σε Δαμάσι και Φάρσαλα επιβεβαίωσε ότι έχουμε ως χώρα μία Κυβέρνηση επικοινωνίας και εικόνας και όχι ουσίας και επίλυσης των προβλημάτων.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μία «σχέση εμπιστοσύνης κράτους - πολιτών» που όπως είπε «αποκαθίσταται όταν τα λόγια γίνονται έργα». Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει. Πέρα από το σχολείο στο Δαμάσι που άπαντες γνωρίζουν ότι έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία και κεφάλαια, τα χαλάσματα μόλις προ ημερών άρχισαν να απομακρύνονται από τη σεισμόπληκτη περιοχή, ενώ πολλές οικογένειες ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, σε κοντέινερ, σαν νομάδες μιας άλλης εποχής.
Την ίδια ώρα, στα Φάρσαλα ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να μην κληθούν στη σύσκεψη που έγινε εκπρόσωποι των πληγέντων χωριών από τον «Ιανό», προφανώς για να κρύψει κάτω από το χαλί τη γύμνια της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ μπήκαμε στο φθινόπωρο! Δεν είναι όμως όλα επικοινωνία. Η κοινωνία που βιώνει το δικό της δράμα, δεν θαμπώνεται από τα επίπλαστα φώτα της ευφορίας που δήθεν υπάρχει κατά τον Πρωθυπουργό. Λιγότερη έπαρση, περισσότερος σεβασμός και αλήθεια, θα ήταν ίσως το νέο «μότο» που θα πρέπει να υιοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης».

Αννα Βαγενά:
Με ξένα κόλλυβα...
«Ο πρωθυπουργός καμαρώνει ότι η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα για να δοθεί η άδεια στην ανάδοχο εταιρεία. Δεν μας λέει όμως, τίποτα για άλλα σχολεία της περιοχής μας, όπως αυτό της Φαλάνης, όπου τα παιδιά θα κάνουν φέτος μάθημα σε κοντέινερ και, βεβαίως, δεν μας είπε τίποτα για τους σεισμοπαθείς του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου, που θα περάσουν τον χειμώνα αυτόν – και ποιος ξέρει πόσους ακόμα – σε κοντέινερ, γιατί τα σπίτια τους καταστράφηκαν κι ένας θεός ξέρει πότε και πώς θα ξαναχτιστούν ή θα επισκευαστούν.
Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, έσπευσαν να μαζέψουν τα μπάζα από τα ερείπια του σεισμού, που μέχρι τώρα ήταν ακόμα παρατημένα στους δρόμους στο Δαμάσι. Αυτό είναι, άλλωστε, που τους ενδιαφέρει, η «βιτρίνα» και η «επικοινωνία» με κάθε τρόπο. Εγώ, πάντως, αν ήμουν στη θέση του θα ντρεπόμουν να εγκαινιάσω σχολείο που χτίστηκε με χρήματα άλλου. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει ο Μητσοτάκης. Λειτουργεί «με ξένα κόλλυβα», που λέει και ο λαός μας».

Μάξ. Χαρακόπουλος:
Μήνυμα αισιοδοξίας το σχολείο στο Δαμάσι

«Τα καθήκοντά μου στην προεδρία της Επιτροπής μας δεν μου επέτρεψαν να βρίσκομαι κι εγώ εκεί (στο Δαμάσι), σε αυτήν τη σημαντική πραγματικά στιγμή. Γιατί η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου, τόσο σύντομα, στέλνει κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η ζωή θα συνεχιστεί στα σεισμόπληκτα χωριά. Και η ζωή είναι, πρωτίστως, τα παιδιά που θα μπορούν να μείνουν στον τόπο τους».
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ευχόμενος καλή χρόνια στα παιδιά και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, πριν την έναρξη της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός έκανε εκτενή αναφορά στην αξία της διά ζώσης διδασκαλίας και τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, ενώ απηύθηνε έκκληση έστω και «στο και πέντε», να υπάρξει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης και θετική λύση στο ζήτημα των ολιγομελών λυκειακών τάξεων που αποφασίστηκε να κλείσουν.

Ευαγγελία Λιακούλη:
Ενα σχολείο ανάμεσα στα ερείπια

«Ένα σχολείο εγκαινιάσθηκε στο πληγωμένο Δαμάσι. Ένα νέο σχολείο, που χτίστηκε στη θέση του παλιού, πέτρινου, επιβλητικού σχολειού που τα χρόνια του, δεν άντεξαν τον μεγάλο σεισμό του Μάρτη. Το νέο σχολείο που εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα, είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δαμασίου, που ανυπομονούν να επιστρέψουν στα θρανία τους. Το σχολείο αυτό εγκαινιάστηκε και πράγματι έγινε έγκαιρα και σωστά. Η Κυβέρνηση ήταν συνεπής στην υπόσχεσή της.
Όμως, το σχολείο χτίστηκε, ανάμεσα σε τι;
Τα μπάζα δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο σύνολό τους, τα σπίτια δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, οι σεισμοπαθείς δεν έχουν αποζημιωθεί, οι ζωές δεν έχουν ξεκινήσει …
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, τα λόγια είναι πολλά και τα έργα λίγα.
Το χρέος απέναντι στο Δαμάσι και σε όλους τους σεισμόπληκτους κατοίκους του νομού, είναι μεγάλο και δεν τελειώνει με τα «φλας» των εγκαινίων».

 

Gallery άρθρου