Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκαταβολή 200 ευρώ για τα αμύγδαλα!

ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟ -ΝΕΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΛΑΡΙΣΑΣ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 21:35
Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός συνομιλώντας στη ΔΕΘ  με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδ. Λυκουρέντζο για τις αποζημιώσεις  των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός συνομιλώντας στη ΔΕΘ με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδ. Λυκουρέντζο για τις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας
«Να εξετάσει ο ΕΛΓΑ τη δυνατότητα αύξησης της προκαταβολής στους αμυγδαλοπαραγωγούς του Δήμου Τεμπών, οι οποίοι χτυπήθηκαν από τον παγετό του περασμένου Μαρτίου, ζήτησε ο Κώστας Αγοραστός από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο,

στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε για την κρατική αρωγή ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος στη ΔΕΘ.
Αίτημα το οποίο βλέπει θετικά ο κ. Λυκουρέντζος, όπως αποκάλυψε συνομιλώντας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, παρουσία της «Ε».
Όπως είναι γνωστό προ ημερών ανακοινώθηκε ότι θα καταβάλλονταν τη Δευτέρα σε δικαιούχους αγρότες του Δήμου Τεμπών, προκαταβολή 70 ευρώ ανά στρέμμα σε αμυγδαλοκαλλιεργητές, για τις ζημιές που σημειώθηκαν στα δέντρα τον περασμένο Μάρτη στον Δήμο Τεμπών.
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Ε», θεώρησε «πραγματικά μικρό το ποσό της προκαταβολής, το οποίο προέκυψε κατόπιν εισήγησης του υποκαταστήματος Λάρισας και δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα εισηγηθεί την αύξηση του σχετικού ποσού, στα 200 ευρώ το στρέμμα!
Ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε για μία ακόμα φορά παράπονα για την αποτελεσματικότητα του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας και επέρριψε ευθύνες στον προϊστάμενο κ. Λιόντο. Αποκάλυψε δε ότι «μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι κρίσεις των προϊσταμένων σε όλα τα υποκαταστήματα του Οργανισμού, καθώς τέλος του χρόνου λήγει η θητεία τους». Σπεύδοντας να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν για κομματικές κρίσεις, συνέστησε «υπομονή», διαβεβαιώνοντας ότι «όλοι αυτοί θα διαψευστούν, καθώς θα επιβραβευθούν άξια υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ, που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους (μίλησε με κολακευτικά λόγια για την προϊσταμένη της Βέροιας). Και σίγουρα αυτοί δεν διαθέτουν κομματικά ένσημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ
Στο μεταξύ πληρωμές προκαταβολών ύψους 9.370.876,14 ευρώ σε 7.910 δικαιούχους αγρότες καταβάλλει σήμερα Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ο ΕΛΓΑ, για τον «Παγετό Άνοιξη 2021», με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Αποζημιώσεων να τοποθετεί την πίστωση του συνόλου των προκαταβολών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και την εξόφληση των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Στον νομό Λάρισας θα καταβληθούν 2.788.472 ευρώ, στον νομό Μαγνησίας 862.626 ευρώ, στον νομό Καρδίτσας 29.492 ευρώ και στον νομό Τρικάλων 105.883 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, με τις σημερινές εκταμιεύσεις, από τις 12 Αυγούστου 2021, αθροιστικά έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 45.000.000 ευρώ ως προκαταβολές σε δικαιούχους αποζημίωσης στις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Η διαδικασία της πληρωμής προκαταβολών συνεχίζεται, καθώς όσα πορίσματα προωθούνται από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α. στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού διεκπεραιώνονται άμεσα, αφού είναι διασφαλισμένα τα αναγκαία κονδύλια και υπάρχει η απαιτούμενη ταμειακή ρευστότητα. Όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός «δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς για την καταβολή της αποζημίωσής του. Όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί θα αποζημιωθούν στο ακέραιο».
Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
Στο μεταξύ ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας, επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες βράδυ με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο κι αφού του μετέφερε το παράπονο των παραγωγών, ζήτησε επιτακτικά υψηλότερη τιμή αποζημίωσης για τους παραγωγούς. «Είναι θέμα επιβίωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τον διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει για τη δυσαρέσκεια των παραγωγών του Δήμου Τεμπών, επέρριψε ευθύνες στον ΕΛΓΑ Λάρισας «ο οποίος και όρισε την προκαταβολή στα 70 ευρώ το στρέμμα» και δεσμεύτηκε ότι «στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ (23 Σεπτεμβρίου) θα αποκαταστήσει την αδικία και θα αυξήσει σημαντικά την προκαταβολή, διότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι».