Στοίχημα η βιώσιμη κινητικότητα

-ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» -ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2021 18:00

«Είναι στοίχημα για μας να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα προωθήσουν τη βιώσιμη κινητικότητα, για μια πιο ανθρώπινη πόλη με λιγότερους ρύπους...» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς της πόλης, στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου θεσμού της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας».


«Επέκταση ποδηλατοδρόμων, ανάπτυξη πεζόδρομων, περιφερειακά πάρκινγκ... αποτελούν έργα που θα πετύχουν αυτόν τον στόχο», τόνισε ο ίδιος, και σημείωσε πως: «Η Λάρισα, είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), όχι αποσπασματικά αλλά με συνολική μελέτη του κέντρου», στέλνοντας το μήνυμα: «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα».
Η Λάρισα, μια πόλη που υλοποιεί επί πολλά χρόνια τον εν λόγω ευρωπαϊκό θεσμό και έχει βραβευθεί δύο χρονιές, δεν θα μπορούσε να μην τον τιμήσει και φέτος, με μια σειρά πλούσιων εκδηλώσεων, οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο της συνέντευξης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων που τον στηρίζουν.
Για τη βιώσιμη κινητικότητα, μίλησε και ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Στέφανος Πάικος, καλώντας τους πολίτες «να αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και σεβασμό τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ και την πρόσβαση στις ράμπες».
Να σημειωθεί ότι η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί από το 2002, ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.
Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο στο διάστημα (16 με 22 Σεπτεμβρίου), είναι η προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.
ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ
Αναλυτικά στις εκδηλώσεις αναφέρθηκε ο σύμβουλος του Δημάρχου κ. Περικλής Καμάρης, τονίζοντας ότι βασική επιδίωξη είναι η συμμετοχή του κόσμου σε αυτές και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες για την ποδηλατάδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, με εκκίνηση από την Κεντρική πλατεία και θα διασχίσει δρόμους του κέντρου, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομους.
Μικροί ποδηλάτες της ακαδημίας ποδηλασίας του Δήμου Λαρισαίων, αθλητές και μέλη των ποδηλατικών συλλόγων της πόλης, κλόουν με τα ποδήλατά τους, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, οικογένειες με τα παιδιά τους, όλη η πόλη, θα συμμετέχει σε μια ξεχωριστή ασφαλή ποδηλατάδα, την οποία θα καλύπτει η Τροχαία Λάρισας, για την ασφάλεια των ποδηλατών, ενώ για την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης θα συνοδεύουν με τα ποδήλατά τους, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, της ΕΠ.ΟΜ.ΕΑ. και της Ε.Ο.Δ.Υ.Α.
Πριν την εκκίνηση της ποδηλατάδας, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας», από τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Καλογιάννη.
ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αύριο Παρασκευή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων -που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου- η Κεντρική πλατεία Λάρισας θα φιλοξενήσει πλούσιες ποδηλατικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
08:30 - 09:40: Εκπαιδευτική παρουσίαση «Με ποδήλατο από το σπίτι στο σχολείο» για μαθητές/-τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων.
10:00 - 22:00: Έκθεση ποδηλάτων.
10:00 - 22:00: «Ποδηλασία Αλληλεγγύης» (ΙΕΚ «Δήμητρα).
Θα υπάρχει στατικό ποδήλατο στον χώρο, όπου για κάθε χιλιόμετρο στατικής ποδηλασίας, από τους πολίτες, θα προστίθεται και ένα ευρώ, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.
16:00 - 21.00: Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».
Θα υπάρχουν στην πλατεία προσομοιωτές σύγκρουσης, ανατροπής, γυαλιά προσομοίωσης μέθης. Για τη δράση συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο Πολιτών Λάρισας και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.
ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στην Κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί έκθεση ποδηλάτων, ποδηλασία Αλληλεγγύης, επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό Λάρισας και η εκδήλωση «HERO 2030» (πίστα δεξιοτεχνίας για ποδήλατα αφιερωμένη στους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, για παιδιά 3-6 ετών, εκπαιδευτική παρουσίαση «Ποδηλατώ στη φύση και στην πόλη και μαθαίνω τα μυστικά της ποδηλασίας»), Βιωματικό Εργαστήριο από το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας - «Ποδήλατο στη γνώση», «Εικαστικό εργαστήρι», «Τα λεωφορεία της τέχνης» από τους εικαστικούς των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, Workshops από ποδηλατάδικα της πόλης (Nestor bikes, Dalavikas bikes, Ορθοπεταλιά) με θέμα «Συντήρηση του ποδηλάτου» και εύθυμα θεατρικά παιχνίδια: «Πράσινη κινητικότητα» από την ομάδα θεάτρου φόρουμ και Κλόουν Λάρισας την ΚΟΙΝΣΕΠ Edu Europe και επίδειξη Πρώτων Βοηθειών ΕΠΟΜΕΑ.
«ΚΛΕΙΝΟΥΝ» ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου μεγάλο τμήμα των δρόμων του κέντρου της Λάρισας θα «κλείσει» για τα αυτοκίνητα, δίνοντας χώρο στους πεζούς και στα ποδήλατα.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» του θεσμού της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας».
Παράλληλα, θα αναπτυχθούν πλούσιες εκδηλώσεις στην Κεντρική πλατεία, στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα (στο ΔΩΛ) και σε διάφορα σημεία της Λάρισας.
ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ
Την ίδια μέρα (Κυριακή), το Αστικό ΚΤΕΛ θα προσφέρει δωρεάν εισιτήριο για μαθητές και μισό εισιτήριο για ενήλικες ενισχύοντας το μήνυμα: «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Αλλάζουμε την καθημερινότητα και τις ζωές μας. Μένουμε υγιείς».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass