Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Φαρμακοποιός δίπλα στον πολίτη...

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΣΦΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ -ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2021 21:03

Του Κώστα Γκιάστα

«Με τον φαρμακοποιό δίπλα στον πολίτη». Αυτό αποτέλεσε το κεντρικό μήνυμα του ΛΔ’ Συνεδρίου

της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας που γίνεται στη Λάρισα με την οργανωτική ευθύνη και τη φιλοξενία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λάρισας (Σ.ο.Φ.ΛΑ.). Στην αίθουσα του Divani οι εργασίες ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, Κυριακή, με τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της ΟΣΦΕ, όπου και θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Η υλοποίηση του Συνεδρίου λαμβάνει συμβολική σημασία, καθώς είναι από τις πρώτες μεγάλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την υγεία και γίνονται διά ζώσης (με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα) από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΛΑ
Για τη διοργάνωση του Συνεδρίου ο πρόεδρος του Σ.ο.Φ.ΛΑ. κ. Πέτρος Καφανέλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως: «Με μεγάλη μας χαρά διοργανώνουμε το ετήσιο Συνέδριο της ΟΣΦΕ, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν με την πανδημία. Προσπαθούμε να θίξουμε θέματα που απασχολούν έντονα τον κλάδο, όπως τα φάρμακα υψηλού κόστους, που για εμάς είναι φάρμακα ειδικού χειρισμού. Το θέμα είναι πως η σύμβαση έληξε από τον Φεβρουάριο και λίγα φαρμακεία είναι αυτά που μπορούν να τα δώσουν οπότε ο ασθενής δεν εξυπηρετείται πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Όλοι δουλεύουμε για τους ασθενείς είτε είναι μεγάλη βιομηχανία, είτε είναι φαρμακοποιός, είτε είναι γιατρός. Όλοι τον ασθενή πρέπει να εξυπηρετούμε. Όποια ενέργεια κάνουμε να συντείνει προς την εξυπηρέτηση είτε της εξασφάλισης της ήδη υπάρχουσας υγείας, είτε σε αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας». Το μέλος του Σ.ο.Φ.ΛΑ. κ. Γιάννης Βλαχοστέργιος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, εξιστόρησε την πορεία του πρώτου συνεταιρισμού στα Αμπελάκια, ενώ μίλησε για την πορεία του Σ.ο.Φ.ΛΑ. από τη γέννησή του έως και σήμερα. Ο πρόεδρος του ΟΣΦΕ κ. Μπελώνης τόνισε μεταξύ άλλων πως το ελληνικό φαρμακείο κινδυνεύει και έθεσε ως στόχο να μείνουνε ζωντανοί και ενωμένοι.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΒΑΛΑΤΕ ΠΛΑΤΗ
Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε πως ο Συνεταιρισμός είναι μια υπέρβαση. Τόνισε πως παρά τα capital controls και την πανδημία έβαλαν πλάτη οι φαρμακοποιοί. «Έχετε όραμα, σχέδιο και εμείς είμαστε εδώ να σας στηρίξουμε».

ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης διευκρίνισε πως μπορεί ο φαρμακοποιός να είναι δίπλα στον πολίτη, αλλά δεν είναι δίπλα στον πολίτη η Πολιτεία. Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Λίτσα Λιακούλη στάθηκε στη σημαντικότητα του γεγονότος ότι μετά από πολύ καιρό πραγματοποιείται μια εκδήλωση με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και ανέπτυξε τον σπουδαίο ρόλο του φαρμακοποιού χαρακτηρίζοντάς τον ως «δικό μας άνθρωπο». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Γιώργος Λαμπρούλης, αφού μίλησε για τα μεγάλα κέρδη στο φάρμακο από μονοπωλιακούς ομίλους και μεγάλες επιχειρήσεις κατέληξε στο ότι η ισχυροποίηση της λαϊκής πάλης είναι η ουσιαστική λύση. Ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής βρέθηκε εκεί ο αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Διαμάντος και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντικότητα του συνεταιρίζεσθαι υπογραμμίζοντας πως εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες. Μήνυμα απέστειλαν οι βουλευτές της ΝΔ από τον νομό Λάρισας, κ.κ. Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου και Μάξιμος Χαρακόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς που δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός πως δεν κατέστη δυνατόν να παραμείνουν οι προλαλήσαντές του, και ως εκ τούτου η τοποθέτησή του περιορίστηκε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους συναδέλφους του. Ο κ. Σπύρος Νικολαΐδης μίλησε εκ μέρους του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας «ο νέος μας ρόλος θα έχει σχέση τόσο με την αντιμετώπιση του Covid όσο και με την πλήρη αναδιοργάνωσή του» είπε μεταξύ άλλων.
Βραβεύτηκε ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, ενώ τιμήθηκε και η μνήμη του Δημήτρη Δαϊρούση που είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση και έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Σε ό,τι αφορά τις εργασίες, χθες υπήρξαν δύο στρογγυλά τραπέζια για τα «Φάρμακα Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.)» και τα «Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)». Επίσης έγιναν επιστημονικές ομιλίες με τη συμμετοχή των διακεκριμένων επιστημόνων και με θέμα «Από τις ανασφάλειες της πανδημίας στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων» και «Η φαρμακευτική επιστήμη και οι επιδράσεις της πανδημίας». Ακολούθησε ομιλία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.κ. Ιερώνυμο που εξήρε τον ρόλο των φαρμακοποιών, ως επιστήμονες και συμβούλους υγείας.