Εχετε σχέδιο για να γίνει η Αβερώφειος Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο;

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΚΑΙ 14 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΡΩΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2021 15:06

Την απουσία σχεδίου στήριξης για την υλοποίηση του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού

Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας, επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν ακόμα 14 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρεται στα βήματα που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν εκείνος ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά έκτοτε δεν υπάρχει κάποια πρόοδος.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί διαχρονικά τον κυριότερο μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και γενικότερα της χώρας, με τον κλάδο της αγροδιατροφής να διαδραματίζει κύριο πρωταγωνιστικό ρόλο. Διαχρονικά η Θεσσαλία πρωταγωνιστεί σε όλες της πτυχές του πρωτογενή τομέα, που αφορούν όχι μόνο την παραγωγή των προϊόντων, αλλά και την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων με τον κλάδο. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα (πρόδρομος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου) για τον πρωτογενή τομέα ιδρύθηκε και λειτούργησε στην πόλη της Λάρισας και είναι η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή η οποία έχει διαχρονική παρουσία 110 χρόνων στην επαγγελματική αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, εισήγαγε έναν νέο ακαδημαϊκό θεσμό προς την κατεύθυνση αναβάθμισης δίνοντας για πρώτη φορά στην ακαδημαϊκή ιστορία της χώρας τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να διευρύνουν περαιτέρω τον κοινωνικό τους ρόλο προσφέροντας τους πόρους τους (υποδομές, γνώσεις, ανθρώπινο δυναμικό) στη μεταλυκειακή εκπαίδευση.
Με τον Ν. 4521/2018, Άρθρο 8, θεσπίστηκε η ίδρυση στα Α.Ε.Ι. Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.), για να παρέχουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), στα οποία ανταποκρίθηκαν 11 Πανεπιστήμια της χώρας με τη δημιουργία 60 διετών προγραμμάτων σπουδών έτοιμα να λειτουργήσουν για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, στα οποία υπολογιζόταν να εγγραφούν πάνω από 1.500 απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων.
Δυστυχώς με την κατάργησή τους στην οποία προβήκατε, προκλήθηκε ένα τεράστιο κενό στη μεταλυκειακή επαγγελματική - τεχνική εκπαίδευση δημιουργώντας ταυτόχρονα αδιέξοδο για χιλιάδες νέους που βρέθηκαν χωρίς εναλλακτική λύση μετά και την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4589/2019 (Α’ 13), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργείται το «Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.)» στο οποίο σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Έως και σήμερα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προβλεπόμενων από τον Νόμο βρίσκονται σε αδράνεια, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την προσαρμογή και ένταξη του παραγωγικού δυναμικού του πρωτογενή τομέα στις συνεχείς σύγχρονες διαμορφούμενες συνθήκες.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Προτίθεται να υλοποιήσει και να στηρίξει τη λειτουργία του Αβερώφειου Αγροδιατροφικόυ Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) όπως αυτή ορίζεται στον Ν. 4589/2019;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του;». Την ερώτηση συνυπογράφουν οι εξής βουλευτές: Αβραμάκης Ελευθέριος, Αλεξιάδης Τρύφων, Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Γκιόλας Ιωάννης, Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα), Λάππας Σπυρίδων, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κωνσταντίνος. Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Ραγκούσης Ιωάννης, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) και Τελιγιορίδου Ολυμπία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass