Η Ελασσόνα τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου

ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΤΗΝ 361 Π.Α.Π.

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2021 21:28

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
«Αγρευθείς ουρανόθεν προς ευσέβειαν ένδοξε, τη του σοί οφθέντος δυνάμει, δι’ ελάφου Ευστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, και ήστραψας εν άθλοις ιεροίς, συν τη θεία σου συμβίω και τοις υιοίς, φαιδρύνων τους βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι

Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δείξαντι σε εν παντί, Ιώβ παμμάκαρ δεύτερον».
Η Ελασσόνα τίμησε και φέτος τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 Π.Α.Π. Το απόγευμα της Κυριακής (παραμονή της εορτής), τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία από τον αρχιερατικό επίτροπο της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου, το πρωί της Δευτέρας, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου λειτούργησε ο στρατιωτικός ιερέας της 1ης Στρατιάς – αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Σαμαράς και συμπροσευχήθηκε μαζί του ο ιερέας της Τσαριτσάνης π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Σαμαράς αναφέρθηκε στον βίο και στις αρετές του στρατιωτικού Αγίου Ευσταθίου, που ήταν υπόδειγμα αγιότητας, υπομονής και τα αντιμετώπιζε όλα με αταλάντευτη πίστη, με καρτερία και δύναμη. Ο Ευστάθιος ονομαζόταν Πλακίδας και ήταν ανώτερος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, ειδωλολάτρης αλλά άνθρωπος με αγαθή καρδιά. Έκανε πολλές φιλανθρωπίες. Πίστεψε στη νέα θρησκεία και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος. Χριστιανοί βαπτίστηκαν και η γυναίκα του Τατιανή, που έλαβε το όνομα Θεοπίστη και τα δύο παιδιά του που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος. Όμως, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχασε τα πάντα.
Ο Άγιος (με την οικογένειά του) βασανίστηκε μέχρι θανάτου και μαρτύρησε, αφού αρνήθηκε να προσκυνήσει και πάλι τα είδωλα, όπως τους ζητήθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό. «Οι βίοι των Αγίων μας αποτελούν παραδείγματα και καλούμαστε να τους μιμηθούμε. Να μας εμπνέουν οι αγώνες και οι αρετές του Αγίου Ευσταθίου...», ολοκλήρωσε ο αρχιμανδρίτης της 1ης Στρατιάς π. Θεολόγος.
Τέλος, παρατέθηκε μικρή υπαίθρια δεξίωση, όπου προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά, γλυκίσματα και εδέσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των μέτρων πρόληψης κατά του «Covid-19», στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στο εσωτερικό του εορτάζοντος Ναού ήταν ελάχιστα άτομα, ενώ το εκκλησίασμα, οι προσκυνητές και οι στρατιωτικοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία «απλωμένοι» στον προαύλειο χώρο του Ναού.
Ανάμεσα στις παρουσίες: οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα και Γιάννης Νάνος, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ – αντισυνταγματάρχης (ΥΠ) Χρήστος Χατζής, ο διοικητής 3ου Λόχου Πυρομαχικών (ΛΠ) Ελασσόνας της 361 ΠΑΠ – ταγματάρχης (ΥΠ) Ιωάννης Τύμπας, ο υποδιοικητής του 303 ΠΕΒ – αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Μίχος, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου – ταγματάρχης Γρηγόριος Γκάλης, ο διοικητής του Πεδίου Βολής Κρανέας – υποσμηναγός Νικόλαος Χατζηλουκάς, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της 361 ΠΑΠ, μέλη των οικογενειών τους, και αρκετοί προσκυνητές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass