Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Θα λειτουργήσει το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Θεσσαλίας;»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2021 15:15

Την έλλειψη σχεδιασμού για τη στήριξη και λειτουργία του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως.


Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη νέα του μορφή που έχει προκύψει σύμφωνα με τον ν. 4589/2019 ανήκει στα νεότερα ΑΕΙ της χώρας και έχει εξελιχθεί στο 3ο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της Ελλάδας, ανεπτυγμένο σε πέντε πόλεις με οκτώ Σχολές και συνολικά 35 Τμήματα.
Στη νέα αρχιτεκτονική του και στο πλαίσιο της ανάπτυξης των νέων ακαδημαϊκών και ερευνητικών δομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) (Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ») ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος (άρθρο 23 του ν. 4589/2019 (Α’ 13))
Το Π.Ε.Κ. αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα:
α) Ευφυών συστημάτων παραγωγής και ευφυών πόλεων, με έδρα την πόλη του Βόλου.
β) Ψηφιακού πολιτισμού και τεχνολογιών επικοινωνίας και εκπαίδευσης, με έδρα την πόλη του Βόλου.
γ) Αγροτικής ανάπτυξης, με έδρα την πόλη της Λάρισας.
δ) Γενετικής βελτίωσης ζώων, με έδρα την πόλη της Καρδίτσας.
ε) Κινησιολογίας, με έδρα την πόλη των Τρικάλων.
στ) Ασφάλειας συστημάτων και επιστήμης δεδομένων, με έδρα την πόλη της Λαμίας.
ζ) Διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου, με έδρα την πόλη της Λάρισας.
η) Αποκατάστασης και ευεξίας, με έδρα την πόλη της Λαμίας.
θ) Διδακτικής και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, με έδρα την πόλη του Βόλου.
ι) Επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με έδρα την πόλη της Λάρισας.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση εκτιμώντας τις νέες σύγχρονες διαμορφούμενες τάσεις και ανάγκες για τον ρόλο και τη θέση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όχι μόνο στην Ελληνική επικράτεια αλλά γενικότερα σε διεθνές επίπεδο, θέσπισε τη λειτουργία συγκεκριμένων δομών σε αυτά δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διευρύνουν περαιτέρω τον ρόλο τους ώστε να συμβάλλουν στην κάλυψη των επιστημονικών, οικονομικών κοινωνικών και πολιτισμικών αναγκών της εποχής μας.
Δυστυχώς όμως, επί των ημερών σας, δεν πραγματοποιήθηκε καμία ενέργεια και κανένας σχεδιασμός για τη λειτουργία και ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ»), το οποίο αποτελεί αντιπροσωπευτική δομή ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς, αλλά και κοινωνικά επωφελούς πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Ερωτάται η αρμόδια κα Υπουργός:
Προτίθεται να υλοποιήσει και να στηρίξει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ» όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 23 ν. 4589/2019 (Α’ 13);
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του;».