Ρεκόρ τιμής, οι βροχές επηρεάζουν την ποιότητα

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 70 ΛΕΠΤΑ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ *Γ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2021 21:00

Του Γ. Ρούστα
Ρεκόρ δεκαετίας σπάει η φετινή εμπορική τιμή του σύσπορου βαμβακιού, καθώς η διεθνής τιμή στο χρηματιστήριο βάμβακος σκαρφάλωσε πάνω από 100 σεντς/λίμπρα, ανεβάζοντας στην εγχώρια αγορά την προσφορά των εκκοκκιστών σε 71 λεπτά, συν 3 λεπτά

που δίνεται ως μπόνους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Σε μία τέτοια ευνοϊκή συγκυρία είναι λογικό οι βαμβακοπαραγωγοί να επιθυμούν να συγκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κιλά. Δυστυχώς όμως οι καιρικές συνθήκες δεν είναι σύμμαχός τους, ούτε φέτος, αφού μετά τον παρατεταμένο καύσωνα του Αυγούστου, ο οποίος επηρέασε (μείωσε) το ειδικό βάρος στο βαμβάκι, ήρθαν και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών να αυξήσουν την ανησυχία των αγροτών.
Ο Γ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Γιώργο Λαδόπουλο, «σε περιοχές των Δήμων Λάρισας και Κιλελέρ και στα παρακάρλια, η βροχόπτωση έστω κι αν δεν είχε ένταση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή. Πόσο δε μάλλον, όταν δεν είχαμε ηλιοφάνεια ή ανέμους που θα έδιωχναν την υγρασία. Το πιθανότερο είναι να επηρεάστηκαν τα βαμβάκια που βρίσκονται στο στάδιο της αποφύλλωσης και να προκύψει «καραμελοποίηση» (ποιοτική υποβάθμιση), ενώ σε αυτά που ήδη άνοιξαν θα υπάρξει μείωση του βάρους. Ο Λαρισαίος αυτοδιοικητικός-αγρότης καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες και εφόσον διαπιστώσουν πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις να προχωρήσουν σε αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα μέσω της «Ε» ζητά να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία σε επίπεδο ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ, ώστε αν αποζημιωθούν τα βαμβάκια, η τιμή να μην προκύψει -όπως προβλέπει σήμερα ο Κανονισμός- με τον μέσο όρο τριετίας, δηλαδή με 42 λεπτά, αλλά να ληφθεί υπ’ όψιν η φετινή θετική συγκυρία. «Είναι άδικο για κάποιον που έχασε κάποια κιλά από τις βροχές, να αποζημιωθεί με 42 λεπτά, όταν θα μπορούσε να το πουλήσει ακόμη και με 70 λεπτά» καταλήγει ο Γ. Λαδόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass