«Προκαταβολή 11 εκατ. ευρώ στην ΤΕΡΝΑ, αλλά τα έργα δεν ξεκίνησαν στα Aγραφα»

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, 12 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2021 16:10

Για την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης και αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου στο οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Ιτάμου Καρδίτσας, απευθύνει ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας τα εξής: «Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους των ορεινών χωριών της Δημοτικής Ενότητας Ιτάμου του Δήμου Καρδίτσας για τον κίνδυνο νέου αποκλεισμού των χωριών τους το επόμενο διάστημα.


Τα Αγραφιώτικα χωριά Αμάραντος, Σαραντάπορο, Νεράιδα, Παλαιοζωγλόπι Ραχούλας, που έχουν πληγεί από τις περσινές πλημμύρες του «Ιανού» είχαν αποκλειστεί για αρκετές μέρες λόγω κατολισθήσεων που κατέστρεψαν σε πολλά σημεία τον μοναδικό δρόμο επικοινωνίας τους με την Καρδίτσα, αλλά και το εσωτερικό δίκτυο των χωριών. Μέχρι σήμερα, παρόλο που πέρασαν πάνω από δώδεκα μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει μεγάλη αδράνεια, δεν ξεκίνησε το έργο αποκατάστασης, παρά έγιναν μόνο προσωρινές παρεμβάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τους διερχόμενους, λόγω προχειρότητας και στενότητας του χωμάτινου οδοστρώματος.
Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν γιατί ο επερχόμενος χειμώνας θα επιδεινώσει την ήδη κακή βατότητα. Αποκλεισμένοι είναι οι κάτοικοι της Νεράιδας και από την πρόσβαση προς το γειτονικό χωριό Καροπλέσι λόγω κατάρρευσης των πεζογεφυρών Σωτήρα και Τσιροπλάκι, καθώς και μη ολοκλήρωσης κατασκευής της γέφυρας στη θέση Ρογκάκια που καταστράφηκε από προηγούμενη πλημμύρα και εκκρεμεί δώδεκα χρόνια.
Όμως παρ’ όλο που δεν ξεκίνησε κανένα έργο, δόθηκαν ήδη 10,84 εκατομμύρια ευρώ στην ΤΕΡΝΑ ως προκαταβολή. Εδώ δεν υπήρξε αδράνεια και καθυστερήσεις από την Κυβέρνηση, όπως και όταν πρόκειται να προωθήσει τα συμφέροντα των εταιρειών ΑΠΕ στα Άγραφα, όπου με όλον τον κρατικό μηχανισμό προωθεί με διαδικασίες Fast Track την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Οι ανησυχίες μεγάλωσαν, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Νεράιδας, του πιο απομακρυσμένου χωριού του Δήμου Καρδίτσας στα όρια με την Ευρυτανία, όταν πληροφορήθηκαν ότι η εργολαβία αποκατάστασης του δρόμου, που ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ, δεν περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, από Σαραντάπορο μέχρι Νεράιδα, με συνέπεια το χωριό τους να κινδυνεύει να αποκλειστεί πάλι με τις επόμενες βροχές.
Μάλιστα ενημερώθηκαν ότι για όσο διάστημα θα εκτελείται η εργολαβία της ΤΕΡΝΑ στο ενταγμένο τμήμα Αμάραντος - Σαραντάπορο, δεν θα υπάρχει παράκαμψη τοπικά, αλλά η επικοινωνία των κατοίκων της Νεράιδας, αλλά και του Σαρανταπόρου με την Καρδίτσα θα γίνεται μέσω Ευρυτανίας, αυξάνοντας αρκετά τη διάρκεια και τους κινδύνους μετακίνησης. Επίσης, με βάση δημοσιεύματα, ούτε ο δρόμος για το Παλαιοζωγλόπι, περιλαμβάνεται στην εργολαβία της ΤΕΡΝΑ.
Ερωτάται ο Υπουργός, τι θα κάνει η Κυβέρνηση για τη συνολική αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου σε όλο το οδικό δίκτυο και για να ενταχθούν στο συνολικό σχέδιο άμεσα τα παραπάνω τμήματα δρόμων που δεν περιλαμβάνονται σε εργολαβία, για την άμεση έναρξη των εργασιών και για την άμεση και οριστική αποκατάσταση των κατολισθήσεων εντός των οικισμών και όλων των άλλων αναγκαίων συγγενών έργων, προκείμενου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα και οριστικά οι μελλοντικοί κίνδυνοι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass