Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόστος ζωοτροφών και έλεγχους για νοθεία στη Φέτα, έθεσαν οι Κτηνοτρόφοι

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕ ΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΛΗΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2021 15:31

Το κόστος των ζωοτροφών, η ασφάλιση των μετακλητών εργατών και η ανάγκη ελέγχων για να παταχθεί η νοθεία στη Φέτα, συζητήθηκαν σε συνάντηση αντιπροσωπείας (λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας), της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας με τον

υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Σπήλιο Λιβανό.
Η συνάντηση, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.
«Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα το οποίο συζητήθηκε είναι η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Είπαμε στον υπουργό ότι οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% από πέρυσι και αυτό είναι επιζήμιο για την κτηνοτροφία οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε οικονομική δυσχέρεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους παρά την αύξηση στην τιμή του γάλακτος. Ο υπουργός άκουσε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου (το οποίο απασχολεί όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα) για άμεση οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Η Ομοσπονδία πρότεινε στον Υπουργό μια σειρά από μέτρα που αφορούν την παραγωγή ζωοτρόφων στο μέλλον τα οποία είναι: α) αντιμετώπιση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, β) μείωση του κόστους παραγωγής ζωοτροφών γ) αγροτεμάχια που δεν καλλιεργούνται να μην επιδοτούνται, δ) στήριξη με συνδεδεμένη στους καλλιεργητές ζωοτροφών, ε) απαγόρευση της χρησιμοποίησης του ενσυρώματος καλαμποκιού για βιοντίζελ. Η Ομοσπονδία ζήτησε από τον Υπουργό να γίνει μια δίκαιη (στους πραγματικούς παραγωγούς) πληρωμή των ενισχύσεων και να μην ενεργοποιούν δικαιώματα τα βοσκοτόπια χωρίς ζωικό αντίκρισμα. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την πληρωμή και ότι θα καταργηθεί η τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια και μας ενημέρωσε πως η χώρα μας κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων με συνέπεια να προστεθούν επιπλέον στρέμματα βοσκοτόπων.
Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε στη συνάντησή μας με τον Υπουργό είναι φυσικά και η ασφάλεια των εργαζομένων. Θίξαμε το ζήτημα ότι, ενώ οι αγρότες-κτηνοτρόφοι ασφαλιζόμαστε στον ΕΦΚΑ ως πρώην ΟΓΑ, το σύστημα μας αναγκάζει να ασφαλίζουμε τους μετακλητούς εργάτες στο ΙΚΑ γεγονός το οποίο ανεβάζει το κόστος παραγωγής μας κατά πολύ. Ο Υπουργός μάς ξεκαθάρισε ότι αυτό έχει αλλάξει με τον τελευταίο νόμο και οι εργάτες βάζουν εργόσημα. Φεύγοντας μας έδωσε τον νόμο τον οποίο μελετήσαμε και με θλίψη μας διαπιστώσαμε ότι δεν είναι έτσι ακριβώς. Ο νόμος στον οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός δίνει τη δυνατότητα να μπουν εργόσημα μόνο στους εποχιακούς εργάτες και όχι στους μετακλητούς που παίρνουμε με σύμβαση χρονικής διάρκειας. Αυτό θεωρούμε ότι καθιστά μια τεράστια αδικία σε βάρος των κτηνοτρόφων που αναγκάζονται να πληρώνουν ΙΚΑ.
Τέλος, ζητήσαμε από τον Υπουργό να συνεχιστούν και να ενταθούν οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ για νοθεία στο προϊόν της ΦΕΤΑΣ και να υπάρξει πραγματικά παραδειγματική τιμωρία για τους παραβάτες και όχι ποινές χάδια».