Η Αννα Βαγενά με τον δήμαρχο Αγιάς για τις ζημιές στην περιοχή

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2021 16:21

Συνάντηση με τον δήμαρχο Αγιάς είχε χθες η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν τα παράλια και τον ανατολικό Κίσσαβο του Δήμου Αγιάς τις τελευταίες ημέρες. Στη συνάντηση, στο κτίριο της ΔΕΥΑ στη Σωτηρίτσα, μετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Νίκος Ντάγκας και ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Αγιάς Αλέξης Μπουζούκης.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «ενημερώθηκε για τα κυριότερα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις υποδομές, το βασικότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην αγροτική οδοποιία της περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δυστυχώς καταστράφηκε, καθώς έπεσαν 130 κυβικά νερού ανά στρέμμα μέσα σε διάστημα πέντε ωρών, δηλαδή περίπου όσο νερό πέφτει μέσα σε ένα έτος. Το πιο δυσάρεστο δε είναι ότι αυτή η οδοποιία είχε πρόσφατα συντηρηθεί και ανακαινιστεί από τον Δήμο Αγιάς. Η ύπαρξή της είναι απολύτως αναγκαία, διότι μέσω αυτής οι αγρότες έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειές τους και κυρίως στις καστανοκαλλιέργειες. Με την καταστροφή του αγροτικού οδικού δικτύου, λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση στα καστανοπερίβολα και η συγκομιδή όσων κάστανων απέμειναν στα δέντρα και δεν παρασύρθηκαν από το νερό. Επιπλέον, η εν λόγω οδοποιία καλύπτει μία ακόμα σημαντική ανάγκη της περιοχής, αυτή της πυροπροστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Για το θέμα της αγροτικής οδοποιίας η Άννα Βαγενά δεσμεύτηκε ότι θα κάνει άμεσα παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στον Δήμο Αγιάς ύψους δύο εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό του Δημάρχου Αγιάς, κ. Γκουντάρα, θα είναι το ελάχιστο κόστος για την αποκατάσταση της ζημίας.
Όσον αφορά τις καλλιέργειες, τη μεγαλύτερη ζημία έχουν υποστεί οι καστανοκαλλιέργειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παραλίες του Αγιόκαμπου και της Βελίκας έχουν γεμίσει με κάστανα, τα οποία παρέσυρε το νερό μέχρι εκεί. Όσοι δε καρποί έχουν απομείνει στα δέντρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μαζευτούν, γιατί, οι αγροτικοί δρόμοι είναι κατεστραμμένοι.
Ένα άλλο μείζον θέμα που επισημάνθηκε στη σύσκεψη είναι η απουσία φραγμάτων στην περιοχή. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Σωκράτη Φάμελλου, είχε νομοθετήσει και είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία μικρών τοπικών ενισχυτικών φραγμάτων, ικανών να συγκρατούν τα νερά στους ορεινούς όγκους. Αυτό θα είχε δύο ευεργετικά αποτελέσματα: Πρώτον, θα αποτρέπονταν οι καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτή των τελευταίων ημερών και, δεύτερον, θα εξασφαλιζόταν άφθονο νερό για άρδευση, έτσι ώστε να μη χρειάζονται συνεχείς γεωτρήσεις για τις καλλιέργειες. Τέτοια φράγματα στην περιοχή θα μπορούσαν να είναι, όπως τόνισαν και οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, το φράγμα του Αγιόκαμπου και το φράγμα του Μπελμά.
Στο τέλος της σύσκεψης, η Άννα Βαγενά ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και τον διευθυντή της ΔΕΥΑ Αγιάς για την ενημέρωση και δεσμεύτηκε ότι, όπως πάντα, θα είναι στο πλευρό τους και ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα αιτήματά τους να εισακουστούν από τους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass