Αρρυθμίες στη στέγαση των προσφύγων

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2021 20:30

Αρρυθμίες στη ροή χρηματοδότησης και δυσκολίες στην επικοινωνία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και τη Διαχειριστική Αρχή, κλονίζουν την ομαλή πορεία του προγράμματος στέγασης προσφύγων «Εστία ΙΙ» στη χώρα, με τους δήμους που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του, να καλούνται να σηκώσουν το βάρος των προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η κατάσταση.

 


Η μεταφορά του προγράμματος από την Ύπατη Αρμοστεία στο Υπουργείο Μετανάστευσης, όπου και τέθηκε νέο πλαίσιο διαχείρισής του, φαίνεται να ξεκίνησε και να συνεχίζεται με πολλές δυσκολίες, που απειλούν την ομαλή συνέχειά του και δημιουργούν προβληματισμούς στους εμπλεκόμενους φορείς για την πορεία του.
Τα παραπάνω προβλήματα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Λαρισαίων, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν στελέχη του Πανελλήνιου Δικτύου Πόλεων που υλοποιούν το πρόγραμμα «Εστία ΙΙ», της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο, της ΔΗΚΕΛ (ως φορέα υλοποίησης στον Δήμο Λαρισαίων), της Ύπατης Αρμοστείας, μετανάστες και διαμεσολαβητές του Κέντρου Κοινότητας.
«Όλα τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Πόλεων για την ένταξη προσφύγων, που υλοποιούν το πρόγραμμα «Εστία ΙΙ», (17 δήμοι της χώρας) εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη συνέχειά του.
Τα προβλήματα είναι δισεπίλυτα! Οι περισσότεροι δήμοι νιώθουν να έχουν επιφορτιστεί με τεράστιες ευθύνες και καλούνται να απολογούνται για θέματα και προβλήματα που δημιουργούνται στη διαχείριση του προγράμματος, τα οποία δεν αποτελούν δικά τους σφάλματα» δήλωσε ο υπεύθυνος Έργου του Πανελληνίου Δικτύου Πόλεων για την ένταξη Γ. Σαρελάκος, για να σημειώσει αναλυτικά: «Υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας και συντονισμού με τη Διαχειριστική Αρχή αλλά και με τις αρχές του Υπουργείου Μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να μην γίνεται δυνατόν να επιλυθούν άμεσα κάποια προβλήματα.
Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν προοπτικές επίλυσής τους.
Οι πόροι δίνονται με τη λογική των δόσεων και υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος.
Πολλά ερωτήματα που έχουν κατατεθεί από τους φορείς υλοποίησης στο Υπουργείο, από την έναρξή του, μένουν αναπάντητα ή απαντώνται με μεγάλη καθυστέρηση. Οι δήμοι από την πρώτη μέρα, βρέθηκαν εκτεθειμένοι.
Επίσης παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των σχετικών πόρων προς τους δήμους, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ομαλή ροή τους προγράμματος.
Η αρρυθμία στην αποπληρωμή των δόσεων από το κράτος δημιουργεί χρέη.
Οι εκταμιεύσεις στο «Εστία ΙΙ», είχαν καθυστερήσεις 3-4 μηνών, που σημαίνει ότι δεν πληρώθηκαν το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που διαμένουν οι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο..., και όλο το φάσμα των υποχρεώσεων του προγράμματος.
Η επιδότηση καταβάλλεται σε δόσεις, οι οποίες καθυστέρησαν, ενώ οι υποχρεώσεις των δήμων και οι δαπάνες έτρεχαν... Αποτέλεσμα; Να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά το πρόγραμμα οι φορείς υλοποίησης».
Και καταλήγοντας ο κ. Γ. Σαρελάκος τόνισε: «Υπάρχουν φόβοι ότι οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον... Ερωτάται λοιπόν, με τι κίνητρα να συνεχίσουν οι δήμοι να υλοποιούν αυτά τα προγράμματα;».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα παραπάνω προβλήματα έχουν κατατεθεί από το Δίκτυο, με επιστολές του προς την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και το Υπουργείο Μετανάστευσης.
ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Λόγω της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής της απόφασης του Υπουργείου, για αλλαγή του χρόνου καταβολής του οικονομικού επιδόματος προς τους αιτούντες άσυλο και συγκεκριμένα στα τέλη κάθε μήνα αντί των αρχών, που ίσχυε μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ωφελούμενοι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικό πρόβλημα σίτισης.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, ο Δήμος Λαρισαίων κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και παρέχει τρόφιμα από πλεόνασμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρισας σε 267 δικαιούχους πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα στην πόλη, μέχρι να τους καταβληθεί το οικονομικό βοήθημα, στο τέλος Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Σωτ. Βούλγαρη, «αυτό δεν μπορεί να έχει συνέχεια καθότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζεται σε άλλο πρόγραμμα και έχει συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων που βοηθά. Δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτή της σίτισης από το κράτος στους δήμους».
Αντίστοιχα και το μέλος του Συμβουλίου κ. Παν. Νταής κατήγγειλε ότι «κάποιοι προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες από το κράτος στα Κοινωνικά Παντοπωλεία των δήμων».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο κ. Παπαπαρίσης τη μεταβατική αυτή περίοδο στη δομή στο Κουτσόχερο προσφέρεται καθημερινά εδώ και έναν μήνα, σίτιση με «κέτερινγκ» στους πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτή.
Να σημειωθεί δε, ότι προϋπόθεση για την απόδοση του οικονομικού βοηθήματος σε αιτούντες άσυλο, είναι η φυσική τους παρουσία, καθώς όπως επισημάνθηκε «παρατηρήθηκαν περιπτώσεις διπλοχρεώσεων από άτομα που εισέπρατταν βοηθήματα, ενώ δεν είχαν μεταφερθεί από τη μια δομή στην άλλη και περιπτώσεις που άτομα είχαν φύγει στο εξωτερικό και λάμβαναν το επίδομα».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ
Εξάλλου χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης, έγινε αναφορά και σε προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών προσφύγων στα σχολεία της Λάρισας.
«Στη δομή στο Κουτσόχερο, υπάρχουν πάνω από 250 παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο γιατί δεν υπάρχουν καθαρίστριες και φύλακες στα σχολεία» (για τα απογευματινά τμήματα ΔΥΕΠ που λειτουργούν σε Κοιλάδα, Τερψιθέα, 26ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο Γυμνάσιο), τόνισε ο κ. Παπαπαρίσης και επέρριψε ευθύνες στον Δήμο Λαρισαίων, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να είχε προνοήσει γι’ αυτά τα θέματα.
«Το πρόβλημα, που λύθηκε ουσιαστικά από τον Δήμο, με τη μετατροπή συμβάσεων καθαριστριών στα σχολεία από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, δημιουργήθηκε λόγω έλλειψης προγραμματισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων» τόνισε αντιδήμαρχος κ. Βούλγαρης.
Τη δυσαρέσκειά του για την απουσία των δύο διευθυντριών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, αντίστοιχα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπου κλήθηκαν να συμμετάσχουν, εξέφρασε το μέλος του Συμβουλίου κ. Γ. Παπαδούλης.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass