«Κόκκινη κάρτα» σε φωτοβολταϊκά πάρκα

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ *ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2021 20:30

Τη βούληση της Περιφερειακής Αρχής να μην επιτρέψει τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε κτηνοτροφικές περιοχές, επανέλαβε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε, χωρίς όμως να υπάρξει ...φως στο τούνελ, το δυσεπίλυτο -όπως φαίνεται- πρόβλημα με τον αναδασμό στον πρώην ομαδικό αμπελώνα Τσαριτσάνης - Στεφανόβουνο - Αετοράχης Ελασσόνας.
«ΟΧΙ» ΣΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΕΤΟΡΑΧΗ
Αναλυτικότερα ο Κώστας Αγοραστός υπενθύμισε την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής να μη δίνει το «πράσινο φως» στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε κτηνοτροφικές περιοχές, ιδιαίτερα ενόψει και των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, τα οποία απαιτούν διαθέσιμα βοσκοτόπια. «Από τη στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες είναι αρνητικές, εμείς θα επιμείνουμε στην ίδια γραμμή. Για το συγκεκριμένο έργο από ό,τι γνωρίζω και ο Δήμος Ελασσόνας είναι αρνητικός. Αναμένουμε τις ανάλογες αποφάσεις από το Δασαρχείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ωστόσο, οποιαδήποτε συζήτηση τώρα είναι άκαιρη. Όταν έρθει η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο και μετά από λεπτομερή εξέταση από τις υπηρεσίες μας, θα αποφασίσουμε σχετικά» κατέληξε ο Κώστας Αγοραστός.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Τσιαπλές επέμενε στην παρέμβαση -πίεση της Περιφέρειας προς την Κυβέρνηση για να μη δοθεί αδειοδότηση για την αγορά οικοπέδου-έκτασης. Μάλιστα στη σχετική επερώτηση η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στις δυσμενείς συνέπειες, για τη ζωική παραγωγή, μιας τέτοιας εξέλιξης: Να σταματήσει η εκμίσθωση στην ιδιωτική εταιρεία της συγκεκριμένης δημόσιας έκτασης των 1.100 στρεμμάτων στην Αετοράχη και για να μην αδειοδοτηθεί και εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, ώστε να παραμείνει ως βοσκότοπος και για τις ανάγκες του χωριού. Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου θα ανατρέψει πλήρως τον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα του χωριού. Οι κτηνοτρόφοι της Αετοράχης που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη έκταση ως βοσκότοπο εδώ και έναν αιώνα, θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή και το χωριό θα ερημώσει. Θα προκληθεί επίσης καταστροφή σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος φυσικών μνημείων (σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες), αλλά και κίνδυνοι για την προστασία παρακείμενου δάσους, αφού η εν λόγω έκταση εξαιρέθηκε από δενδροφυτεύσεις και λειτουργεί και ως ζώνη πυροπροστασίας».
Συγκινητική ήταν και η τοποθέτηση του κατοίκου του χωριού κ. Βασίλη Βαμβακίδη, ο οποίος ζήτησε «οι Έλληνες να σέβονται τη γη και τις περιουσίες του κόσμου, για να μη συμβεί οτι στην Τουρκία, όπου καταπατήθηκαν και χάθηκαν εν μία νυκτί, οι περιουσίες των Ελλήνων!».
ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ
Σύμφωνα με σχετική επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης «μέχρι σήμερα ο εν λόγω αναδασμός εκκρεμεί και εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί και κυρωθεί, οι ιδιοκτήτες που είναι πάνω από 500 στερούνται τίτλων κυριότητας. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, ενόψει του ότι η περιοχή του Δήμου Ελασσόνας είναι υπό κτηματογράφηση από το 2016 και μετά την ήδη πρώτη ανάρτηση, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν έχει κατοχυρώσει τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα».
Στην τοποθέτησή του, ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κλέαρχος Βουτζάς ανέφερε ότι «530 μέλη-συνεταιριστές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας για 2.500 στρέμματα, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας αναδασμός». Ζήτησε δε, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να συνεχίσει τον αναδασμό που σταμάτησε το 2004 ή να προκηρύξει νέο. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μίλησε για «παθογένειες του παρελθόντος και για διαχειριστικά λάθη από την πλευρά των παραγωγών, ως προς την επιλογή του εκκαθαριστή και για σύγχυση επί της νομικής διαδικασίας, αφού μπερδεύτηκαν ο ομαδικός αμπελώνας με τον αναδασμό». Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από το ΠΑΑ και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει η Περιφέρεια την Πολιτεία, ώστε να χρηματοδοτηθούν μελέτες αναδασμών και όχι έργα αναδασμών. Απαιτείται ακόμη σωστή προετοιμασία από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους δικηγόρους των ενδιαφερομένων και γενική αποδοχή, εκ μέρους των κατοίκων για να μην προκύψουν προβλήματα με τη διανομή της γης».
«ΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑ»
Θετικό τέλος γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για το Υδροηλεκτρικό Έργο στη Μεσοχώρα.
Η Μονάδα, όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, είναι ολοκληρωμένη κατά 90%, με εγκατεστημένο όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος, με έτοιμη τη σήραγγα προσαγωγής μήκους 5 χλμ. και κατασκευασμένο το φράγμα, ύψους 135 μέτρα και χωρητικότητας τεχνητής λίμνης 350 εκατ. κυβ. μέτρων. Υπολείπονται η μεμβράνη στεγάνωσης του φράγματος και οι απαλλοτριώσεις του οικισμού.
Η Μονάδα της Μεσοχώρας έχει ισχύ 160 MW για την παραγωγή σε ετήσια βάση 380 γιγαβατώρων (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Για κάθε χρόνο που παραμένει εκτός λειτουργίας υπολογίζεται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη ΔΕH ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η Μεσοχώρα μπορεί να παράξει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας για έναν χρόνο, ενέργεια ίση με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας όλων των Υδροηλεκτρικών έργων της χώρας.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass