«Χωρίς σχολικά γεύματα οι μαθητές του νομού Λάρισας»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2021 15:46

«Σε 28 σχολεία στον νομό Λάρισας και αρκετές εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα οι μαθητές στερούνται τα σχολικά γεύματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά επισημαίνοντας: «Τόσο ο χειρισμός

της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης από την Κυβέρνηση, όσο και η ακρίβεια, οδηγούν τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας σε οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες. Είμαστε μπροστά σε μία νέα ανθρωπιστική κρίση, η οποία καθιστά τα σχολικά γεύματα απαραίτητα για το σύνολο των παιδιών του Δημοτικού. Ειδικά στον νομό Λάρισας, όπου μαζί με όλα αυτά έχουν προστεθεί τα αποτελέσματα της φυσικής καταστροφής από τον μεγάλο σεισμό, η Κυβέρνηση μέσω της κ. Μιχαηλίδου στερεί σε 4.100 μαθητές Δημοτικών Σχολείων του νομού μας τα σχολικά γεύματα.
O ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας έδωσε μεγάλη σημασία στη βοήθεια της ελληνικής οικογένειας. Ένα τέτοιο μέτρο ήταν και η διεύρυνση των σχολικών γευμάτων. Οργάνωσε τα σχολικά γεύματα σε πάρα πολλά σχολεία της χώρας. Το 2019 παρέδωσε 185.000 σχολικά γεύματα ημερησίως. Η ΝΔ πάγωσε για δύο χρόνια, μέσα στην πανδημία, τον θεσμό και η κ. Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2024 θα διανέμονται σχολικά γεύματα σε 220.000 μαθητές, ενώ η αντίστοιχη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα έδινε 600.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού. Όταν ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα σχολικά γεύματα, η ΝΔ τα χαρακτήριζε «συσσίτια για φτωχούς», αγνοώντας ότι εκείνο τον καιρό πολλοί μαθητές λιποθυμούσαν στο σχολείο, λόγω έλλειψης τροφής. Φέτος, με ευθύνη της κ. Μιχαηλίδου, για πρώτη χρονιά μπήκε όρος στον διαγωνισμό που απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναθέτει την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από πέντε μεγάλες εταιρείες με τρεις συμβάσεις. Σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 13 Οκτωβρίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο κατηγορεί ευθέως το Υπουργείο Εργασίας για διαγωνισμό με αδιαφανείς όρους για τα σχολικά γεύματα. Με συνέπεια τα σχολικά γεύματα να μην ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα όπως ήλπιζε η Κυβέρνηση και θεωρείται αβέβαιο εάν αυτό θα γίνει στους επόμενους μήνες. Στην απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο καταφέρεται κατά των όρων του διαγωνισμού που δημιούργησε ο ΟΠΕΚΑ για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας. Αναφέρεται ρητά ότι τίθεται για πρώτη φορά όρος στη διακήρυξη, που αντιβαίνει και την ευρωπαϊκή οδηγία περί ανταγωνισμού και στον νόμο 4412/16 περί δημοσίων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου, διότι απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass