Νοσοκομείο για covid ασθενείς ξανά το ΓΝΛ

ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΦΩΤΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ -ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ -ΕΝΤΟΛΗ Μ. ΓΚΑΓΚΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ -ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΝΚΥΛ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΝΛ -ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΙΣ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2021 21:08

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Σε …covid νοσοκομείο μετατρέπεται εντός των προσεχών ημερών το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας θυμίζοντας τα έργα και τις ημέρες του προηγούμενου Νοέμβρη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα συρρικνώσει τις

δραστηριότητές του για τις ανάγκες της νοσηλείας covid ασθενών.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από τις χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις, μία εκ των οποίων παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κας Μίνας Γκάγκα, όπου ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης ζήτησε πλήρη εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, που εφαρμόστηκε πέρυσι τον Νοέμβρη, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια αντιμετώπισης της δραματικής κατάστασης στα δύο νοσοκομεία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για νοσηλείες.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες το πρωί έκλεισε η προχθεσινή εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου, που έχοντας ένα μόλις διαθέσιμο κρεβάτι αναγκάστηκε να διακομίσει 5 ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δύο στο νοσοκομείο Λαμίας και έξι σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Με τα νέα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -στη Λάρισα έχουν καταγραφεί 2.400 ενεργά κρούσματα την τελευταία εβδομάδα!- η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας συζητήθηκε το πρωί στην 5η ΥΠΕ σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε σύσσωμη η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, οι διοικητές των δύο νοσοκομείων Δημ. Κατσικονούρης και Γρ. Βλαχάκης και οι διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών καθηγητής Γ. Νταλέκος και Απ. Κομνός.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα με τον διοικητή της ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, να ζητά πλήρη εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, όπου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε covid νοσοκομείο με την ανάπτυξη 120 κρεβατιών για covid ασθενείς έναντι 70 κρεβατιών που διαθέτει σήμερα. Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανάπτυξη και άλλων 25 κρεβατιών για covid ασθενείς με το κλείσιμο μίας ακόμα κλινικής -μέχρι το απόγευμα δεν είχε αποφασιστεί ποια κλινική θα κλείσει- καθώς και δραστικές περικοπές στη λειτουργία των χειρουργείων και αναστολή της λειτουργίας εξωτερικών και απογευματινών ιατρείων για έναν μήνα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ παρά τις αντιδράσεις των διοικητών για τις περικοπές των δραστηριοτήτων και της παροχής υπηρεσιών σε «καθαρούς» ασθενείς παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη και το Σύστημα Υγείας έχει ακόμη αντοχές» για να συμπληρώσει πάντως ότι «οι δυνατότητές του δεν είναι ατελείωτες και πρέπει να γίνουν και άλλα, όπως η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον πληθυσμό…».
Την ενεργοποίηση των τοπικών παραγόντων για την ενημέρωση του πληθυσμού γύρω από την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών ζήτησε νωρίς το απόγευμα και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, όπου ο κ. Σερέτης επανέλαβε την απόφασή του να στηρίξει την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η αναπληρώτρια Υπουργός συμφώνησε στην προμήθεια όσων αναλώσιμων υλικών χρειάζονται για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών με τροποποιήσεις των προϋπολογισμών και έδωσε εντολή στον κ. Σερέτη να ενισχύσει τα δύο νοσοκομεία με πρόσθετο προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας περιορίζοντας τις ώρες λειτουργίας τους ως εμβολιαστικά κέντρα.
Με τους υγειονομικούς παράγοντες να εκφράζουν ανοιχτά πλέον τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την περίοδο πέραν των επόμενων 7-10 ημερών, γιατροί με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης και στα δύο νοσοκομεία αντέδρασαν με τις αποφάσεις και σήμερα η ΕΙΝΚΥΛ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 11 το πρωί στο προαύλιο του Νοσοκομείου με θέμα: «Οι Κλινικές έχουν καταρρεύσει - όχι στο κλείσιμο του Γ.Ν.Λ. και μετατροπή του σε Covid Νοσοκομείο - κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».
ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΙ
Σε νέα υψηλά επίπεδα κινήθηκε χθες για μία ακόμα ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, όπου καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 732 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 339 καταγράφηκαν στη Λάρισα, 242 στη Μαγνησία, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ, 95 στα Τρίκαλα, 54 στην Καρδίτσα και δύο στις Σποράδες.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες πανελλαδικά είναι 5.449, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.990 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430 (60,0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (84,65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (15,35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.316 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 249 (ημερήσια μεταβολή -22,91%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 277 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Από το Συντονιστικό Γραφείο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, σύμφωνα με τα οποία:
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ / ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Σε συνολικό αριθμό 683 δειγμάτων καταγράφηκαν 13 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν 6 γυναίκες και 7 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 34 έτη.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΣΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε συνολικό αριθμό 530 δειγμάτων καταγράφηκαν 10 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν 6 γυναίκες και 4 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 32 έτη.
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ/ΑΙΘΡΙΟ
Σε συνολικό αριθμό 239 δειγμάτων καταγράφηκαν 6 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν 3 γυναίκες και 3 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 40 έτη.
ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ
Σε συνολικό αριθμό 400 δειγμάτων καταγράφηκαν 8 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν 5 γυναίκες και 3 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 49 έτη.
ΣΤΑ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε συνολικό αριθμό 152 δειγμάτων καταγράφηκαν 17 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν 10 άνδρες και 7 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 34 έτη.
ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ/ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
Σε συνολικό αριθμό 182 δειγμάτων καταγράφηκαν 4 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν 2 άνδρες και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη.
ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ / ΚΑΠΗ
Σε συνολικό αριθμό 105 δειγμάτων καταγράφηκε 1 θετικό κρούσμα Covid-19. Αφορούν αγοράκι ηλικίας 1 έτους.
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Σε συνολικό αριθμό 52 δειγμάτων καταγράφηκαν 5 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν 4 γυναίκες και 1 άνδρα με διάμεση ηλικία τα 28 έτη.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων για την ανίχνευση κορονοϊού συνεχίζεται σήμερα ως εξής:
08:00-15:30, Κεντρική Πλατεία Λάρισας.
08:00-15:30, ΚΤΕΛ.
08:00-15:30, Ε’ ΚΑΠΗ Αγίου Γεωργίου/Κάρλας & Λαζαρίδων.
08:00-15:30, Γ’ ΚΑΠΗ Αγίου Κωνσταντίνου/Ηρώων Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου.
08:00-15:30, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας/αίθριο.
09:00-15:00, πλατεία Αγιάς/δίπλα από τα γραφεία του Κυνηγητικού Συλλόγου.
09:00-12:00, Φάρσαλα /είσοδος Δημαρχείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass