«Ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΙΤΣΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ, ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2021 15:11

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει

στις τοπικές κοινωνίες των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου, η δέσμευση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στις εν λόγω περιοχές, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς και κατοίκους, φέρεται ότι προχωρά στην παραχώρηση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, έχουν ως αποκλειστική απασχόληση την εκτατική κτηνοτροφία.
Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι κάτοικοι, εν γένει, του Βλαχογιαννίου του Δήμου Ελασσόνας εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου να δεσμεύσει έκταση 5.600 στρεμμάτων δίπλα ακριβώς στο χωριό τους, για την κατασκευή μέγα- φωτοβολταϊκού πάρκου. Η έκταση αυτή, παρά το ότι αποτελεί κτηματική περιουσία του δημοσίου, γειτνιάζει με το χωριό και, ουσιαστικά, λογίζεται ως βοσκότοπος εδώ και δεκαετίες. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Δήμο Τυρνάβου, όπου έχουν δεσμευθεί εκτάσεις 7.500 στρεμμάτων για φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία όμως, αποτελούν εποικιστικά λιβάδια και βοσκότοπους για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Οι παραχωρήσεις των εν λόγω εκτάσεων όμως, οδηγούν την κτηνοτροφία σε μαρασμό, η οποία ήδη πλήττεται από προβλήματα που αφορούν στις επιδοτήσεις λόγω έλλειψης βοσκοτόπων.
Η συγκεκριμένη επενδυτική πρωτοβουλία, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, ακυρώνει την αναπτυξιακή δυναμική και προοπτική του πρωτογενούς τομέα στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, υποβαθμίζει και αλλοιώνει τον φυσικό πλούτο της περιοχής.
Κάθε μέτρο που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι καλοδεχούμενο, με την προϋπόθεση όμως, ότι γίνεται με σωστό σχεδιασμό και ορθή χωροθέτηση που δεν θα ανταγωνίζεται άλλους φυσικούς πόρους ούτε την πρωτογενή παραγωγή, και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων, κτηνοτρόφων και κατοίκων των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου Λάρισας, να εξηγήσουν με κάθε λεπτομέρεια αυτό που πραγματικά συμβαίνει και να θέσουν στον δημόσιο διάλογο όλες τις παραμέτρους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass