Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Να επισπευστεί η απονομή αναπηρικών συντάξεων αγροτών»

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2021 15:12

Η ταχύτητα απονομής των συντάξεων και ιδιαίτερα του πρώην ΟΓΑ -κυρίως των αναπηρικών-, καθώς και οι δυνατότητες που πλέον παρέχονται με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, ώστε να εξαλειφθούν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, βρέθηκαν

στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός αναγνώρισε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην απονομή συντάξεων του ΕΦΚΑ, αλλά στη Λάρισα παρατηρούνται ακόμη καθυστερήσεις στις αναπηρικές συντάξεις των αγροτών, όπου ο κύριος όγκος των αιτήσεων από το 2019 έως πρόσφατα, με τα συνοδά δικαιολογητικά, έχουν μεταφερθεί από το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Λάρισας στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα, προς επεξεργασία των αιτήσεων. Προς τούτο, ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου και της έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, διευκρινίζοντας τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος.
Ο διοικητής του ΕΦΚΑ ενημέρωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τις αναπηρικές συντάξεις των αγροτών στην κεντρική υπηρεσία και σημείωσε ότι οι προσπάθειες του ΕΦΚΑ για την απονομή συντάξεων έχουν εντατικοποιηθεί σε ιδιαιτέρα σημαντικό βαθμό. Ανέφερε ως παραδείγματα τις περιπτώσεις των πρώην ταμείων ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ, όπου το απόθεμα των εκκρεμών συντάξεων έχει μειωθεί σημαντικότατα, οι ρυθμοί απονομής συντάξεων έχουν πολλαπλασιαστεί και οι χρόνοι αναμονής έχουν υποδιπλασιαστεί. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα έπαιξε η βελτίωση της οργάνωσης των υπηρεσιών (π.χ. ασφάλιση και συντάξεις σε ενιαίο χώρο), η υιοθέτηση ποσοτικών στόχων ανά μήνα, καθώς και η λειτουργία του «Πράσινου Κτηρίου» στη Λ. Κηφισίας που αυτοματοποίησε διαδικασίες ειδικά για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΦΚΑ
ΜΕ 3.200 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Επίσης, σημείωσε ότι η έναρξη λειτουργίας του «Πύργου Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ, θέτει στην υπηρεσία του Οργανισμού ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και εκείνων που εκδίδονται καθημερινά από τις διευθύνσεις απονομών. Θα υπάρχει λεπτομερέστατη εικόνα για την πορεία των συνταξιοδοτικών θεμάτων όλο το 24ωρο, και ήδη έχει τεθεί ως πρώτος ποσοτικός στόχος, η έκδοση 3 συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα με καθημερινό έλεγχο της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων.
Τέλος, διευκρίνισε ότι τα οφέλη της ψηφιοποίησης δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την αντίστοιχη μέριμνα για τις περιφερειακές υπηρεσίες. Όπως επισήμανε ενισχύονται οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα με 3.200 νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να αντικατασταθούν οι υπολογιστές παλαιότερης τεχνολογίας, που δημιουργούσαν προβλήματα ασυμβατότητας λόγω παρωχημένου λογισμικού, και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της εργασίας των υπαλλήλων του οργανισμού.