Λάρισα: Αλλάζουν τα φώτα και η πόλη...

ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΣΕ 15.800 ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2021 21:03

Τα «πράσινο φως» για να προχωρήσει η προκήρυξη ανάθεσης υπηρεσιών ανεξάρτητου συμβούλου

υποστήριξης, για την υλοποίηση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση-Αυτοματοποίηση Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων με εξοικονόμηση Ενέργειας στον Δήμο Λαρισαίων», έδωσε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Η σύμβαση με ανεξάρτητο σύμβουλο, που προβλέπεται να είναι δεκαετής, αποτελεί σκέλος του έργου που προωθεί ο Δήμος για ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού 15.804 φωτιστικών σημείων με σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με εταιρεία για δέκα χρόνια. Ως εκ τούτου, η ισχύς της σύμβασης του ανεξάρτητου συμβούλου θα είναι ισόχρονη με τη διάρκεια εκτέλεσης της κύριας σύμβασης (ΣΕΑ) για τον ηλεκτροφωτισμό. Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 240.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24% και κριτήριο για την επιλογή αναδόχου, αποτελεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο ρόλος του Συμβούλου είναι να παρακολουθεί και πιστοποιεί με βάση την Κύρια Σύμβαση (ΣΕΑ), την καλή εκτέλεσή της και να πιστοποιεί την τήρηση των επιμέρους συμβατικών υποχρεώσεων του Αναδόχου (ΣΕΑ).
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος υποστήριξης: «-θα παρακολουθεί την τήρηση των υποχρεώσεων του Αναδόχου, των όρων της Κύριας Σύμβασης (ΣΕΑ), θα εκπονήσει τη Μεθοδολογία: α. Αξιολόγησης και Ελέγχου λειτουργίας του συστήματος, Σχέδιο Μέτρησης και Επαλήθευσης Εξοικονομήσεων Ενέργειας, β. Ελέγχου επιπέδων φωτισμού στο σύνολο της Συμβατικής Περιόδου και γ. Τήρησης της Κύριας Σύμβασης,
-θα εισηγείται επί τροποποιήσεων της Κύριας Σύμβασης (ΣΕΑ), όπως και άλλων προβλέψεων που αναφέρονται σε αυτή και θα συνεργάζεται με την επιβλέπουσα Υπηρεσία και τον Δήμο,
-θα συντάσσει σχετική έκθεση, σε περίπτωση παράβασης κάποιων εκ των ουσιωδών όρων της Κύριας Σύμβασης (ΣΕΑ), και θα την υποβάλλει στον Ανάδοχο για συμμόρφωση και στην Επιβλέπουσα Υπηρεσία και τον Δήμο για ενημέρωση.

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Λαρισαίων, η υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου στις περιοχές αρμοδιότητας της σύμβασης που περιλαμβάνουν 15.804 φωτιστικά είναι η εξής: «Οι βασικές υποδομές βρίσκονται σε μη ικανοποιητική κατάσταση, συντηρούνται οριακά από τις τεχνικές υπηρεσίες, βρίσκονται στο προσδόκιμο ζωής τους και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών. Η κατανάλωση ενέργειας στο σύστημα οδοφωτισμού αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της ενεργειακής κατανάλωσης του Δήμου. Τα υφιστάμενα τέλη ανταποκρίνονται στις δαπάνες του Δήμου προς τη ΔΕΗ ή και σε άλλους παρόχους, σε ό,τι αφορά το Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων. Το υφιστάμενο σύστημα οδοφωτισμού έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές, ωστόσο τα νέα προς εγκατάσταση υλικά (φωτιστικά) θα πρέπει να καλύπτουν -κατ’ ελάχιστον- τον Πίνακα Ευρωπαϊκών Οδηγιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί αφενός η αναβάθμιση του συνολικού συστήματος και αφετέρου η συμμόρφωσή του στις Οδηγίες αυτές.
Ενδεικτικά, αναφέρονται τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία αφορά το Εθνικό Οδικό Δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου:
-Η ανάγκη συντήρησης του Συστήματος, σε συνδυασμό με την έλλειψη Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, επιβαρύνει τους συνεχώς μειούμενους διαθέσιμους πόρους του Δήμου και έχει σημαντικές επιπτώσεις, αφενός στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφετέρου στο αστικό περιβάλλον.
-Η λειτουργία του Συστήματος Οδοφωτισμού δεν διέπεται από ορθολογισμό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η έναρξη και η λήξη της λειτουργίας δεν βασίζεται στην πραγματική ώρα Ανατολής - Δύσης, αλλά σε μια προσεγγιστική παραδοχή και επιβαρύνει χρηματοοικονομικά τη συνολική λειτουργία.
-Σε αρκετές περιπτώσεις, διαπιστώνεται έλλειψη επαρκούς φωτισμού λόγω μη άμεσης ανίχνευσης βλαβών και σε ορισμένες ύπαρξη μεγαλύτερης έντασης φωτισμού από την απαιτούμενη. Όταν ένα φωτιστικό τεθεί εκτός λειτουργίας, η βλάβη είτε δηλώνεται από τους χρήστες, είτε ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια περιοδικών ελέγχων. Ο περιοδικός έλεγχος γίνεται κατά τη διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου θέτοντας σε λειτουργία το Σύστημα Οδοφωτισμού, οπότε το τεχνικό προσωπικό ελέγχει οπτικά κάθε φωτιστικό σώμα. Τα φωτιστικά μένουν για ορισμένο χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας (υψηλό downtime) και υπάρχουν αυξημένα έξοδα αποκατάστασης βλαβών.
-Παρατηρούνται περιπτώσεις οδικών ατυχημάτων που οφείλονται σε έλλειψη επαρκούς φωτισμού (τα φωτιστικά σώματα βρίσκονται συνήθως εκτός λειτουργίας, μέχρι τον επόμενο οπτικό έλεγχο από το τεχνικό προσωπικό).
-Παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, σαν συνέπεια της έλλειψης ελέγχου των καταναλώσεων και της αδυναμίας του Δήμου να καλύψει τις σύγχρονες τεχνολογίες ελέγχου.
-Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως αυξημένη κατανάλωση, έκλυση μεγάλων ποσοτήτων C02, άσκοπη διάχυση φωτός με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα φωτορύπανσης.
-Μικρή διάρκεια ζωής των υφιστάμενων συμβατικών λαμπτήρων έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό αυτών να τίθεται εκτός λειτουργίας, ακόμη και τους πρώτους μήνες λειτουργίας (και λόγω αυξομειώσεων τάσης - μείωση της φωτεινότητάς τους) και με την πάροδο του χρόνου (μείωση κατά 60% στις 5.000 ώρες) και επιπλέον μείωση λόγω ακατάλληλων ή φθαρμένων οπτικών μέσων».

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ  Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Η αναβάθμιση του Συστήματος Οδοφωτισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του συνολικού κόστους λειτουργίας, θα επιτευχθεί με: 1. Εγκατάσταση νέων φωτιστικών LED σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης (κόμβοι) του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας του Δήμου Λαρισαίων, με εγγυητική ευθύνη δεκαετίας (μέσος όρος διάρκειας ζωής του υλικού που θα τοποθετηθεί) και την ανάληψη των απαιτούμενων υπηρεσιών συντήρησης - ελέγχου - ασφάλειας. 2. Λειτουργία ενός «Συστήματος Τηλεελέγχου - Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Ενέργειας», προσαρμοσμένη στο Σύστημα Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου Λαρισαίων. 3. Τη δεκαετή απαλλαγή του Δήμου από τα υψηλά ποσά συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς του».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass