Το «ραντεβού» της Φώφης Γεννηματά με... τον πατέρα της

Μνήμες από τη σημαδιακή επίσκεψή της στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, στις 6 Ιουνίου του 2017 *Ήταν το πρώτο που εγκαινιάστηκε στη χώρα τον Απρίλιο του 1985

Δημοσίευση: 08 Νοε 2021 21:03

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Ο πρόσφατος θάνατος της Φώφης Γεννηματά μοιραία «ξύπνησε» μνήμες και θύμησες από την πλούσια δραστηριότητά της και τις κατά καιρούς επισκέψεις και περιοδείες της.


Ο γράφων «ανασκάλισε» το πολύτιμο αρχείο του και αποτυπώνει κάποιες λεπτομέρειες (...γνωστές και άγνωστες) από μια διαφορετική επίσκεψη της στην περιοχή μας.
Ήταν πριν 4,5 χρόνια, στις 6 Ιουνίου του 2017, κατακαλόκαιρο, τότε που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, επισκέφθηκε το πρώτο Κέντρο Υγείας στην Ελλάδα, το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας.
Εκεί, όπου...«ανταμώθηκε» νοερά με τον πατέρα της, τον αείμνηστο υπουργό Υγείας Γιώργο Γεννηματά.
Υπήρχαν πολλές στιγμές, συγκινησιακά φορτισμένες, όπου η Φώφη Γεννηματά δεν έκρυψε τις ευαισθησίες της και τη μεγάλη συγκίνησή της σε αυτό το ιδιότυπο «ραντεβού» με τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, που στις 7 Απριλίου του 1985 εγκαινίαζε το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, το πρώτο Κέντρο Υγείας της χώρας.
Χαρακτηριστικά, κάποια ιδιαίτερα λόγια - «μήνυμα» από τα όσα είχε «καταθέσει» εκείνη τη μέρα, λόγια που ίσως μετά τον θάνατό της αποκτούν διαφορετική σημασία:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα γι’ αυτήν την τόσο συγκινητική υποδοχή. Είναι για εμάς, για την οικογένεια του Γιώργου Γεννηματά, μια παρηγοριά, μια ανακούφιση, γιατί τον χάσαμε πολύ νωρίς και πολύ άδικα. Είναι συγκινητική η αναγνώριση και η αγάπη του κόσμου, η αναγνώριση της δουλειάς του και της μεγάλης προσφοράς στον τόπο. Αυτό που έγινε το 1985 με τα εγκαίνια του 1ου Κέντρου Υγείας στην Ελλάδα, του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Γεννηματά, ήταν η ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να κάνει το σχέδιο, η έμπνευση, το όραμα, η συνεννόηση, η ανθρωπιά, όταν κάποιος νοιάζεται πραγματικά για τον συνάνθρωπο. Και από εδώ ξεκινούσε η μεγάλη προσπάθεια, το μεγάλο οδοιπορικό να ζωντανέψει η τότε ξεχασμένη Ελλάδα, η Ελληνική ύπαιθρος. Είναι ένα υπόδειγμα, ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να δουλέψουμε σήμερα που βρισκόμαστε σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι ως χώρα. Πρέπει επιτέλους να αφήσουμε στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες, μικροκομματικά συμφέροντα, γιατί έχει αποδεχθεί τα τελευταία χρόνια -δυστυχώς- ότι οι εμμονές, οι ιδεοληψίες, ο φανατισμός, η πόλωση και ο διχασμός δεν επιτρέπουν να χτίσουμε, να διορθώσουμε. Μόνο γκρεμίζουν ό,τι φτιάχτηκε τα προηγούμενα χρόνια με τόσο αγώνα, με τόσο πίστη και με τόσο κόπο».
ΒΟΥΡΚΩΣΕ Η ΦΩΦΗ
«Σταχυολογώντας» από τα λόγια της Φώφης Γεννηματά εκείνη τη μέρα στην Ελασσόνα:
«Η παράταξή μας έχει συνδέσει την ιστορική της διαδρομή με το κοινωνικό κράτος, με το κράτος πρόνοιας. Μπορεί να έχουμε κάνει λάθη, μπορεί να έχουν γίνει αδικίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το θετικό αποτύπωμα της ιστορικής διαδρομής, ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα, που μπήκαν τα θεμέλια της κοινωνικής προστασίας.
Γι’ αυτό και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της τα ζητήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κυρίως της Πρωτοβάθμιας Υγείας...».
Ιδιαίτερες οι στιγμές συγκίνησης όταν η διοίκηση των Εργαζομένων των Κ.Υ. Νομού Λάρισας απένειμε στη Φώφη Γεννηματά τιμητική πλακέτα προς τον πατέρα της, αείμνηστο υπουργό Γιώργο Γεννηματά, θεμελιωτή του Ε.Σ.Υ. και των Κ.Υ., για την ανεκτίμητη προσφορά του στον λαό και τον τόπο.
Στιγμές σιωπής, περισυλλογής και συγκίνησης όταν τα μέλη της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Λάρισας δώρισαν στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (...που «βούρκωσε») αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνια του Κ.Υ. Ελασσόνας, στις 7 Απριλίου 1985, με «πρωταγωνιστή» τον Γιώργο Γεννηματά.
Η Φώφη Γεννηματά «έφυγε» από τη ζωή, αλλά η σημαδιακή επίσκεψή της στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας θα μείνει για πάντα «ζωντανή» για να θυμίζει το ιδιότυπο «ραντεβού» στο εμβληματικό Κ.Υ. Ελασσόνας με τον πατέρα της, υπουργό Υγείας, Γιώργο Γεννηματά και την ιστορία του τόπου...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass