Νέοι αρχιτέκτονες μεταμορφώνουν τις αυλές 15 σχολείων

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2021 21:00

Οι 28 νεότεροι αρχιτέκτονες της πόλης της Λάρισας καταθέτουν τις προτάσεις τους-σχέδια

για την αναμόρφωση των σχολικών αυλών σε 15 σχολικά συγκροτήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Λαρισαίων. Μάλιστα ήδη από χθες τα σχέδια αυτά εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και προγραμματίζονται και τα εγκαίνια της έκθεσης την ερχόμενη Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Με αφορμή την έκθεση ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου μίλησε στην «Ε» για το εγχείρημα αυτό, τονίζοντας ότι επιθυμία του Συλλόγου είναι οι προτάσεις αυτές να περάσουν σύντομα από το σχεδιασμό στην υλοποίηση. Όπως αναφέρει ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας) εκπόνησε ένα πρότυπο πιλοτικό έργο για την αναμόρφωση των σχολικών αυλών στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Λάρισας ανέλαβε την υλοποίηση του σχεδιασμού.
«Ο Δήμος Λαρισαίων επέλεξε τις σχολικές αυλές που έκρινε ότι χρειάζονται αναμόρφωση για να γίνουν σύγχρονες και φιλικές για τους μαθητές χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια και εμείς ως Σύλλογος σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ιδανικό να το αναλάβουν οι νεότεροι αρχιτέκτονες της πόλης ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Έτσι και έγινε, συνολικά 30 αρχιτέκτονες που στην πορεία έμειναν 28 ανέλαβαν ανά ζευγάρια να φτιάξουν τα σχέδια για ένα σχολικό συγκρότημα. Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία καθώς οι ομάδες ξεκίνησαν να δουλεύουν αρχικά με ερωτηματολόγια που απευθύνονταν σε γονείς, μαθητές, τον Δήμο Λαρισαίων, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να μπορέσουν να καταγράψουν απόψεις και να οδηγηθούν στην καλύτερη σχεδιαστική πρόταση. Όλες οι προτάσεις είναι εξαιρετικές και βασικός προσανατολισμός τους είναι η ασφάλεια και γενικότερα η διαμόρφωση χώρων σύγχρονων προδιαγραφών με τα ασφαλέστερα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και την ψυχαγωγία τους» αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου.
Στόχος εξαρχής, επισημαίνει, ήταν να αποτυπωθούν οι γενικές αρχές και οδηγίες οι οποίες πρέπει να διέπουν τον σύγχρονο σχεδιασμό των σχολικών αυλών, με στόχο να δημιουργηθούν πράσινες αυλές σχολείων οι οποίες θα είναι ανοικτές για τους μαθητές όλη την ημέρα, ενώ και ο συμμετοχικός σχεδιασμός αλλά και η επικοινωνία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου αλλά και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, είναι τα στοιχεία εκείνα που εντυπωσιάζουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
Οι αρχιτέκτονες που βάζουν την υπογραφή τους στον σχεδιασμό των σχολικών αυλών είναι: Αναγνωστοπούλου Σοφία, Βασιλείου Δήμητρα, Γκουγκούδη Δήμητρα, Γρουσόπουλος Θεόδωρος, Δαλακούρα Ιωάννα, Ζαχαρής Ιωάννης, Καλκούλης Απόστολος - Μάριος, Κανάκη Ελένη, Κανδήλα Μαρία, Καραβάσιου Μαρία, Καψάλη Ευαγγελία, Κουτρογιάννης Ευάγγελος, Κράιας Παναγιώτης, Λάλου Γεωργία, Μητράκα Χριστίνα, Μητσοπούλου Πελαγία, Μίχος Αναστάσιος, Μόλλα Ελένη, Μπαλογιάννη Εύη, Μπίλλια Δήμητρα, Πάλλα Βασιλική, Παντελίδου Αναστασία, Παπαδούλη Φεβρωνία, Παπανικολάου Μάριος, Παραφέστα Μελίνα, Σολωμού Αικατερίνη, Τσιαβέ Ευφροσύνη και Χατζηπαύλου Δήμητρα. Όσον αφορά τα σχολεία που πρόκειται να δουν τις αυλές τους να αλλάζουν όψη είναι: - 12ο Νηπιαγωγείο, 16ο Νηπιαγωγείο, 20ό Δημοτικό, 38ο Δημοτικό, 12ο Γυμνάσιο. - 10ο Δημοτικό, 39ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο - 2ο Λύκειο. - 1ο Δημοτικό, 18ο Νηπιαγωγείο, 38ο Νηπιαγωγείο, 3ο Δημοτικό. - 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο, 4ο & 37ο Δημοτικό, 28ο & 37ο Νηπιαγωγείο. -: 11ο Δημοτικό – 11ο Γυμνάσιο – Λύκειο. - 15ο Δημοτικό, 14ο Γυμνάσιο, 9ο Λύκειο. - 27ο Δημοτικό, 10ο Γυμνάσιο, 10ο Λύκειο. -3ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο. - 6ο Γυμνάσιο, 6ο Λύκειο. - 1ο ΕΠΑΛ, 1ο ΣΕΚ. - 7ο ΕΠΑΛ. - 5ο Γυμνάσιο, 5ο Λύκειο. - Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης. - 7ο, 30ό Νηπιαγωγείο & 11ο Δημοτικό. - 16ο Δημοτικό, 32ο Δημοτικό, 20ό Νηπιαγωγείο, 43ο Νηπιαγωγείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση με τα σχέδια στη Δημοτική Πινακοθήκη θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass