Η ιστορία μας οδηγός για το μέλλον

*Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α. ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ *ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2021 21:50

«Το 1821 δεν είναι μόνο η αφετηρία του έθνους κράτους, αλλά κυρίως παρακαταθήκη υποδειγμάτων ηρωικής συμπεριφοράς. Το μεγάλο γεγονός έγινε η εξειδικευμένη ανάγνωση ηρωισμού και ιστορίας μέσα από τη μεταλαμπάδευση γνώσεων και αξιών, γιατί αυτό είναι ιστορία.

Το όπλο του αγωνιζόμενου έθνους μας ήταν η παιδεία. Γιατί μόνο η παιδεία με την έννοια της ανόδου της πνευματικής σταθμής του λαού μπορεί να εμπνεύσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Η διδασκαλία της ιστορίας απαιτεί μια τέτοια διαδρομή που να αναπτύσσει ιστορική σκέψη και κυρίως ιστορική συνείδηση. Να κάνει τους μαθητές όχι μόνο κοινωνούς της βαθιάς ιστορικής γνώσης, αλλά και της μάθησης με νόημα. Η γνώση της ιστορίας δεν είναι αυτοσκοπός. Οι μαθητές γνωρίζοντας τα ιστορικά γεγονότα είναι σε θέση να τηρήσουν κριτική στάση, να διαμορφώσουν προσωπική άποψη μακριά από οποιαδήποτε εξωγενή επιρροή. Όποιος επιθυμεί να κερδίσει το μέλλον πρέπει να επαναπροσδιορίσει το παρελθόν και αυτό θα γίνει μέσα από προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια στο μέτρο που αυτά διαμορφώνουν την ιστορική μας παιδεία. Με σεβασμό στο παρελθόν και με μια ιστορία που θα μας καθοδηγεί σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε έναν κόσμο διαφορετικό. Δεν θα αγνοήσουμε, αλλά θα εκτιμήσουμε το έργο των προγόνων μας. Τιμούμε αυτήν τη χρονιά σε κάθε γωνιά της χώρας ευλαβικά τους ήρωές μας. Είναι στα δικά μας χέρια να συνεχίσουμε το έργο τους». Με τα παραπάνω λόγια χαιρέτισε την έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης.
Το Συνέδριο ξεκίνησε χθες το απόγευμα διαδικτυακά με τη συμμετοχή διακεκριμένων, ενώ τις εργασίες του χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δ. Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Πολύζος και ο οργανωτικός συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας Β. Κωτούλας.
Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Βασίλης Πινακάς, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Θεσσαλίας στην Επανάσταση του 1821 και τόνισε ότι χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα. «Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από το 1821, από τους αγώνες, τις θυσίες και τις μαρτυρίες της ελληνικής ψυχής, από τα οράματα του λαού μας για εθνική ενότητα, ελευθερία, δημοκρατία και εθνική αναδημιουργία. Κατανοώντας το παρελθόν ερμηνεύουμε το παρόν και διαμορφώνουμε τις προσδοκίες μας για το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δεληγιάννης που τόνισε ότι: «Όταν συζητάμε για την ιστορία, στην ουσία συζητάμε για το μέλλον». Ο κ. Δεληγιάννης αναφέρθηκε στις κατακτήσεις του ελληνικού λαού και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα μετά την εμφάνιση της πανδημίας που τράνταξε τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους. «Είμαστε σε μια εποχή που χρειάζεται να μιλήσουμε ξανά για τη σχέση ανάμεσα σε φορείς, πολίτες, εξουσίες, να αναμετρηθούμε με τους εθνικούς μας μύθους και όλα αυτά στο επίκεντρο μιας δημοκρατικής πολιτικής ατζέντας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για την καθοριστική συμβολή της Θεσσαλίας στον απελευθερωτικό αγώνα μίλησε ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Πολύζος, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Λένε ότι ο λαός που ξεχνά την ιστορία του κινδυνεύει με αφανισμό. Αποδείξαμε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Ο ελληνισμός ξαναζεί πανηγυρικά το μέγα αυτό ιστορικό θαύμα από τη μέρα κείνη του καθολικού ξεσηκωμού απέναντι σε κάθε μορφή τυραννίας. Η Επανάσταση του ’21 υπήρξε ένα συλλογικό έργο, μια κοινή προσπάθεια και εκφράζει το φρόνημα ενός λαού που έγινε ολοκαύτωμα για την ελευθερία και ανέτρεψε τον ρου της ιστορίας. Η συμμετοχή της Θεσσαλίας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν καθοριστική, οι Θεσσαλοί όλων των περιοχών είχαν έντονη παρουσία παρά την ύπαρξη μεγάλων οθωμανικών δυνάμεων στην περιοχή». Ο οργανωτικός συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Β. Κωτούλας στη σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις εργασίες που θα απασχολήσουν το Συνέδριο μέχρι και αύριο Κυριακή και στις προσπάθειες και συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων μέχρι την υλοποίησή του.
Στη συνέχεια οι διαδικτυακοί σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Θάνου Βερέμη με θέμα «Η μετάλλαξη της κοινωνίας την περίοδο 1821-1830», του δικηγόρου Ιωάννη Μαυρίδη με θέμα «Από τη Βοσνία στην προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας, συγκυρίες και η στάση της Ελλάδας την περίοδο 1875-1881», της πολιτικού μηχανικού δρ. Σοφίας Δημουλά «Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα: Οι θεσσαλικές πόλεις μέσα από τις σελίδες οθωμανικών εμπορικών οδηγών κατά τα έτη 1880-1900», του εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστα Σπανού «Λεηλασίες και αυθαιρεσίες των Οθωμανών στην περιοχή της Θεσσαλίας» και του δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Σουκρού Ιλτσάκ «Ο οθωμανικός στρατός στην ελληνική επανάσταση». Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με προβολή ταινίας μικρού μήκους.
Οι εργασίες του Συνεδρίου σήμερα Σάββατο ξεκινούν στις 9 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 8.30 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες όπως και το πρόγραμμα του Συνεδρίου υπάρχουν διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο των δράσεων της ΠΔΕ Θεσσαλίας https://pdethess1821.sites.sch.gr/

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass