Δεν βοηθά τη Θεσσαλία η συζήτηση για Αχελώο

ΤΟΝΙΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΩΚΡ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΦΙΕΣΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2021 19:10

«Δυστυχώς, όσον αφορά τα στρατηγικά εργαλεία η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν προσφέρει στη Θεσσαλία. Όταν έχουν περάσει δύο χρόνια χωρίς να ανατεθεί η μελέτη, όταν καθυστερούν όλα τα σημαντικά έργα που παραδώσαμε ως κυβέρνηση για τη Θεσσαλία, δεν φτάνει να εκφράσουμε μόνο ανησυχία αλλά

και να καταγγείλουμε και την αδράνεια και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Δεν έχει ανάγκη η Θεσσαλία μία ακόμα φιέστα με μονομερή λίστα προσκεκλημένων» τόνισε χθες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα «Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας».
Ο κ. Φάμελλος, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας» που παραχώρησε χθες στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» πλαισιωμένος από τον γραμματέα της ΝΕ Λάρισας, Βασ. Ζωγράφο, και Θεσσαλούς βουλευτές, αρχικά άσκησε κριτική στη σημερινή διοργάνωση λέγοντας πως «μας έκανε εντύπωση η πρόσκληση της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τη διεξαγωγή ημερίδας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Προκαλεί ενδιαφέρον και η μονομερής διαμόρφωση του προγράμματος».
«Μιλώντας για το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία δεν συζητάμε για κάτι ασαφές, για μια γενική συζήτηση ιδεών». Υπογράμμισε επίσης ότι από τη σημερινή ημερίδα «απουσιάζει, το σημείο ωρίμανσης και η επιτάχυνση των περιφερειακών υδατικών έργων καθώς και άλλων, τοπικού χαρακτήρα, που προβλέπονται και απαιτούνται είτε από τη μελέτη ΣΔΛΑΠ του 2014 είτε του 2017.
Απουσιάζει και ο σχεδιασμός που έπρεπε εδώ και έναν χρόνο να αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στη Θεσσαλία, δηλαδή η αναθεώρηση του σχεδιασμού διαχείρισης λεκανών απορροής που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31.12.2021».
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη Θεσσαλία, σε συμφωνία με το ΣτΕ και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την επιστήμη, αλλά και με τις απαντήσεις του Ευρ. Δικαστηρίου σε προδικαστικά ερωτήματα που του τέθηκαν από το ΣτΕ για την απόφαση του 2014.
Ο σχεδιασμός αυτός περιλάμβανε την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής [2017], το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας [2018] και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο [2018] και ανατεθειμένη μελέτη για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση από την Περιφέρεια με βάση τον σχετικό νόμο του 2016. Παρέδωσε δηλαδή τα εργαλεία που προσφέρουν διέξοδο πραγματικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας στη Θεσσαλία, που όμως καθυστερούν πάρα πολύ στην εφαρμογή τους.
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Πρόοδος των έργων: Τα έργα τα οποία είχαν σχεδιαστεί και εγκριθεί με το Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του 2017, προχωρούν με μεγάλες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Μερικά από αυτά -κρίσιμης σημασίας- δεν έχουν ξεκινήσει καν. Δεύτερη Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ: Σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, στο τέλος του 2021 πρέπει να ολοκληρωθεί η 2η Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ. Η καθυστέρηση που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, στο πρώτο σχέδιο (2014 αντί για 2009), και στην πρώτη αναθεώρηση που έπρεπε να ολοκληρώνεται όταν η πρώτη μελέτη είχε μόλις κυρωθεί, στοίχησε πολύ στη χώρα μας».
«Αλλά προφανώς δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κρίνεται ακατάλληλη. Και με το θέμα της δημόσιας υγείας και με το θέμα της ακρίβειας και της νέας φτώχειας είναι προφανές ότι έχει αποδειχτεί σε πολύ πιο κρίσιμα ζητήματα η ανεπάρκεια και η αντιλαϊκή πολιτική. Και το τελευταίο δώρο στους Θεσσαλούς αγρότες είναι οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος. Ο μποναμάς με υπογραφή Μητσοτάκη-Χατζηδάκη-Σκρέκα είναι από 1.000 έως 2.500 ευρώ σε κάθε λογαριασμό αρδευτικού νερού» κατέληξε ο κ. Φάμελλος για να αναρωτηθεί «θα συζητήσει η Π.Ε.Δ. για την πορεία της Αναθεώρησης των Σχεδίων Λεκανών Απορροής; Θα συζητήσει το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και την υλοποίησή του; Θα συζητήσει για την πρόοδο των έργων; Για την προτεραιοποίηση και την υλοποίηση όσων περιλαμβάνει το εγκεκριμένο ΣΔΛΑΠ και την ωρίμανση των υπολοίπων;».
Τέλος, επισήμανε ότι «η συζήτηση που φαίνεται να υποκινείται, σε τοπικό επίπεδο, σε σχέση πάλι με την εκτροπή του Αχελώου είναι σπατάλη χρόνου, ανθρώπινου δυναμικού και χρημάτων. Δεν βοηθάει τη Θεσσαλία. Είναι σπατάλη πόρων που πρέπει να διατεθούν για να υλοποιηθούν τα έργα της Θεσσαλίας. Η εκτροπή του Αχελώου έχει κλείσει και με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2014 και με την πρόσφατη απόφαση 2228/2020 του ΣτΕ που κατοχύρωσε το αναθεωρημένο ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας, απορρίπτοντας τις προσφυγές της Περιφέρειας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο βουλευτής Λάρισας Βασ. Κόκκαλης χαρακτήρισε «φιέστα» τη σημερινή ημερίδα της ΠΕΔ, ενώ με αφορμή την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το φράγμα Παλαιοδερλί στα Φάρσαλα αναρωτήθηκε «από ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα υπαχθεί το έργο» για να προσθέσει «ρωτήστε τον κ. Σκρέκα, πότε θα το εγκαινιάσετε, να πάμε κι εμείς στα εγκαίνια».
Η βουλευτής Λάρισας, Άννα Βαγενά, τόνισε πως «αν είχε κατασκευαστεί το φράγμα Μπελμά θα είχε σταματήσει την πλημμύρα στα παράλια» του Αγιοκάμπου επικρίνοντας παράλληλα την Κυβέρνηση για τη θέση της για το θέμα του Αχελώου.
Σε επιμέρους θέματα των περιοχών τους αναφέρθηκαν επίσης οι βουλευτές, Τρικάλων Σακ. Παπαδόπουλος, Μαγνησίας Κατ. Παπανάτσιου και Αλέξ. Μεϊκόπουλος, όπως και ο γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας, Απ. Γουγουλιάς.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass