Ο Αχελώος η λύση στο υδατικό πρόβλημα

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΣΚΡΕΚΑΣ: ΕΚΠΟΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΤΙΟΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ -ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ, ΘΑΝ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2021 21:00

«Να πούμε όλοι μαζί ότι ο Αχελώος πρέπει να γίνει χθες, γιατί είναι εθνικό έργο.

Χρειαζόμαστε τον Αχελώο, τη Συκιά, τη Μεσοχώρα για φθηνή ενέργεια σε περιόδους κρίσης. Να πούμε ξεκάθαρα, θέλουμε ή δεν θέλουμε το έργο» τόνισε ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός μιλώντας χθες στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας για «το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας», υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου του Αχελώου προκειμένου να αντιστραφεί η σημερινή, αρνητική εικόνα.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος κατέθεσε την πρόταση για σύσταση εθνικού φορέα και, εκθέτοντας τη σημερινή κατάσταση, τόνισε την ανάγκη «μιας πολιτικής απόφασης που θα κρίνει εάν τα έργα του Αχελώου πρέπει να συνεχιστούν ή να σταματήσουν οριστικά». Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της ημερίδας, η πλειοψηφία βουλευτών και αιρετών συντάχθηκε με την άποψη της συστράτευσης για την υλοποίηση του έργου του Αχελώου, όταν ο κεντρικός ομιλητής και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε παρέμβασή του μέσω βίντεο κλήσης, καθότι δεν παρέστη τελικά, δεν έκανε καμία αναφορά στο έργο, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη «να ανοίξει ο δρόμος για να παραδοθεί το φράγμα της Μεσοχώρας».
Οι εργασίες της ημερίδας της ΠΕΔ, που έγινε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ξεκίνησαν με τον κ. Αγοραστό στην ομιλία του να σημειώνει την ανάγκη δημιουργίας «στρατηγικής διαχείρισης» και να παρατηρεί πως «τα έργα της Περιφέρειας προχωρούν, τα έργα των Υπουργείων βάλτωσαν».
Ανέδειξε έτσι την ανάγκη, παράλληλα, της ολοκλήρωσης έργων του Αχελώου, αφού με την υλοποίηση μικρότερων ή μεγαλύτερων έργων «εδώ και δέκα χρόνια», το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν έχει επιλυθεί, απαντώντας έτσι στην άποψη που υιοθετούν αντίθετοι με το έργο της εκτροπής, ότι και με τα μικρότερα έργα θα επιλυθεί το υδατικό πρόβλημα.
Ο κ. Αγοραστός δεν παρέλειψε να επικρίνει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για «τις αντιφατικές της αποφάσεις» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Θεσσαλία έχει τον Αχελώο που ενώνει και κανέναν δεν αδικεί, δεν χωρίζει. Ένας Αχελώος προστιθέμενης αξίας, που χρειάζεται για το μέλλον της χώρας, γιατί είναι εθνικό έργο, δεν είναι θεσσαλικό έργο.
Ακούγονται φωνές που θέλουν να καλύψουν ιδεολογικά και πολιτικά κενά, αλλά οι φωνές αυτές δεν είναι ανθρώπινες, εμείς μιλάμε με την ανθρώπινη φωνή. Ακούμε τη κραυγή των ανθρώπων που επηρεάζονται από τη διαχείριση του νερού. Εδώ ζούμε, δεν ερχόμαστε περιστασιακά, να κάνουμε μια βόλτα και να φύγουμε, ακούμε καθημερινά τους ανθρώπους στις επαφές που έχουμε». Υπογράμμισε τέλος τα οφέλη από τη λειτουργία του, έτοιμου από χρόνια, υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας και τις σοβαρές απώλειες εσόδων για τη ΔΕΗ για να παρουσιάσει παράλληλα τα έργα της Περιφέρειας.

ΣΧΕΔΙΟ ΥΔΩΡ - THESS
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου, που είναι το μεγαλύτερο green deal έργο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αποκωδικοποιώντας το σχέδιο «Ύδωρ – Thess» για την εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση, ρύθμιση πλημμυρικών απορροών, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και βελτίωση αποδοτικότητας υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς νερού.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και βραβευμένη, πρότυπη περιβαλλοντική πολιτική στη διαχείριση του νερού δήλωσε ο ο κ. Αγοραστός. «Κινούμαστε με Σχέδιο Ύδωρ-Thess, με στόχο την εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση, τη ρύθμιση πλημμυρικών απορροών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς νερού» τόνισε προσθέτοντας πως τα τελευταία 10 χρόνια, εξελίσσονται 484 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ απ’ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Εμβληματικά και πολυβραβευμένα έργα που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, την ύδρευση και το περιβάλλον όπως η επαναδημιουργία της Κάρλας, και τα νέα έργα στήριξης της λειτουργίας της λίμνης.
-Μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών όπως Λιμνοδεξαμενές, Ταμιευτήρες και Φράγματα 22 νέα εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ το καθένα, 178 αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη Θεσσαλία, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ, έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο σύνολο των οικισμών της Θεσσαλίας με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους, έργα ύδρευσης παντού, που διασφαλίζουν επαρκές, ποιοτικό πόσιμο νερό, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χρηματοδοτούμε το έργο της αλλαγής των αγωγών ύδρευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και της Ν. Ιωνίας με 18 εκατ. ευρώ, ενώ πληθώρα έργων χρηματοδοτούνται από ο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Επίσης, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάσσονται σημαντικά έργα όπως το φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στον Δίλοφο και στο Ναρθάκι Λάρισας, ενώ με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ δρομολογούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έργα όπως το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων (Παλαιοδερλί), το φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στον Νεοχωρίτη Τρικάλων, ο εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, το δίκτυο άρδευσης στις τοποθεσίες Υπέρειας-Ορφανών Καρδίτσας, το φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στην τοποθεσία Τίτανος Τρικάλων κ.α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας έκανε εκτενή αναφορά στις δράσεις του Υπουργείου και στο κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλία, για να σημειώσει, μεταξύ άλλων, πως «εκπονούμε το αρτιότερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων, προστατεύοντας το περιβάλλον και, θέτοντας στο επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη» κάνοντας επίσης αναφορά στην «πράσινη μετάβαση». Επισήμανε επίσης ότι «έχουμε καταρτίσει τα πρώτα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής όλων των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας» και πως «αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην ανάθεση της δεύτερης φάσης αναθεώρησης».
Σημειώνοντας τέλος ότι «το φράγμα της Μεσοχώρας εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης και εξετάζεται ως ένα αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρμόδια διεύθυνση για να εκδοθεί η απόφαση έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Ενσωματώνοντας σε αυτή και τις παρατηρήσεις του ΣτΕ να ανοίξει ο δρόμος και να παραδοθεί ένα πολύ σημαντικό έργο και για τη Θεσσαλία» κατέληξε ο κ. Σκρέκας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα, όπως δεν αναφέρθηκε και στο έργο του Αχελώου, ενώ μιλώντας στη γενικότερη διαχείριση του υδατικού προβλήματος τόνισε πως «τα βρόχινα νερά αρκούν».ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Θανάσης Νασιακόπουλος, στην ομιλία του χαρακτήρισε «αναμφισβήτητη» την «ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης πανελλήνιας εμβέλειας που θα λειτουργεί μακριά από μικρά και τοπικά συμφέροντα και θα λαμβάνει αποφάσεις με πλήρη ανεξαρτησία. Να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την ορθολογική διαχείριση του νερού’’.
«Η ανάγκη για περισσότερο νερό στην πεδιάδα της Θεσσαλίας είναι επιτακτική για τις καλλιέργειες, για την παραγωγή, για το οικοσύστημα, για την ύδρευση, για την ίδια την ζωή και απαιτούνται άμεσες λύσεις» τόνισε ο δήμαρχος Κιλελέρ καταθέτοντας σειρά προτάσεων, όπως «την ορθολογική διαχείριση και όχι την αλόγιστη χρήση με λογικές υπεράντλησης νερού. Οικονομία της τάξης του 25-30%. Την αξιοποίηση του χειμερινού πλεονάσματος νερού. Την εκμετάλλευση όλων των Επιφανειακών Ταμιευτήρων. Την άμεση υλοποίηση όλων των Προγραμματισμένων έργων που αναφέρθηκαν. Εκμετάλλευση των νερών των ορεινών όγκων η οποία μπορεί να δώσει νερό τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση. Τη σύσταση φορέα Διαχείρισης με αυξημένες αρμοδιότητες που θα διαχειρίζεται τα νερά με βάση τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό. Τον εκσυγχρονισμό όλων των απαρχαιωμένων δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού δηλαδή υπογείωση των αγωγών ύδρευσης και άρδευσης».
Παρατήρησε, τέλος, πως το έργο του ταμιευτήρα στην Κοιλάδα, ένα έργο του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων Λάρισας και Κοιλάδας, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ένα έργο που έχει αναλάβει το Υπουργείο «έχει βαλτώσει σε επίπεδο μελετών» εδώ και χρόνια.
«Οι αρνητές του Αχελώου είναι αρνητές της πραγματικότητας» τόνισε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξ. Χαρακόπουλος, που συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τα «άμεσα αντανακλαστικά» με αφορμή το φράγμα της Σκοπιάς.
Την «απειλή της κλιματικής κρίσης» σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ, Στέλλα Μπίζιου, ενώ η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, σημείωσε πως «χρειάζεται αγώνας για τον Αχελώο γιατί υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, τόνισε πως «η εμπορευματοποίηση του νερού, παρότι κοινωνικό αγαθό είναι επιλογή της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων, πολιτική που πρέπει να ανατραπεί», ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, τόνισε πως «το υδατικό πρόβλημα δεν χρειάζεται ιδεοληψίες και αντιπαράθεση» ζητώντας να «προχωρήσει ως ανεξάρτητο το έργο της Συκιάς».
Την ανάγκη επίλυσης του υδατικού προβλήματος σημείωσαν τέλος με χαιρετισμούς τους οι βουλευτές της ΝΔ, Χρ. Μπουκώρος, Θαν. Λιούπης και Γ. Κωτσός, όπως και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Στο επιστημονικό μέρος της διοργάνωσης, που συντόνισε ο διευθυντής της ΠΕΔ Δημ. Τσούμας, τα θέματα της ημερίδας εισηγήθηκαν: ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας Κλίματος Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Γιώργος Κρεμλής, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο αντιπρύτανης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικόλαος Δέρκας, ο αναπληρωτής καθηγητής Υδρολογίας και Υδατικών Πόρων στο ΑΠΘ Αθανάσιος Λουκάς, ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος) Δημήτριος Ντογκούλης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστας Γιαννακός και το μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών Αναστάσιος Μπαρμπούτης, εκπρόσωποι ΕΔΥΘΕ, ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Ταυρωπού Αθανάσιος Μαρκινός. Στην ημερίδα παρέστησαν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κων. Παππάς, αιρετοί από όλη τη Θεσσαλία, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, Χρ. Σιμούλης, καθώς και εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς και του ΑΤΑ.                    

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass