Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομάδα δράσεων και μετά μπλόκα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΑΛΠΙΖΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2021 17:05

Πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας – Λάρισας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΜ καλεί Ομοσπονδίες και συλλόγους να συμμετέχουν στην εβδομάδα πανελλαδικής δράσης με διάφορες μορφές αγώνα και με βάση τα οξυμένα προβλήματα ανά περιοχή, από τις 13 ως τις 18 Δεκεμβρίου.
Απώτερος στόχος των δράσεων και της σύσκεψης είναι η κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών για να υπάρξουν λύσεις και κατακτήσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούμε.
«Εκτιμάμε, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι οξύνονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα για τη συντριπτική πλειοψηφία των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων.
* Η αύξηση των τιμών πώλησης κάποιων αγροτικών προϊόντων, που ήταν συγκυριακή λόγω και της μειωμένης σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές παραγωγής, δεν μπορεί να καλύψει την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, η οποία δεν είναι συγκυριακή αλλά αποτέλεσμα των “νόμων της αγοράς” και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.
* Το πετρέλαιο κινείται σε τιμές πάνω από 1.50 ευρώ το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε. βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ. Η κυβέρνηση στη λογική “διαίρει και βασίλευε” πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά αλλά δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
* Το ρεύμα, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις απανωτές αυξήσεις θα επιβαρύνει κατά 50-70% επιπλέον την τιμή του ρεύματος. Όλα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της πράσινης ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη, αλλά και των funds που έχουν εξαγοράσει τη ΔΕΗ μαζί με κλινικές, νοσοκομεία, άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ακόμα και πρώην συνεταιρισμούς.
* Οι τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ιδιαίτερα στα λιπάσματα, έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε κάποια είδη. Στην τεράστια αύξηση του κόστους των ζωοτροφών η επιχορήγηση των 25 εκατομμυρίων, δηλαδή των ούτε 2 ευρώ ανά προβατίνα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί.
* Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες φυσικές καταστροφές και η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ πάει σύννεφο. Το εισόδημά μας δεν πρόκειται να αναπληρωθεί, καθώς οι κόφτες του ΕΛΓΑ εξακολουθούν να ισχύουν. Ενώ είχαν δεσμευτεί ότι ως το τέλος του Οκτώβρη θα είχε ολοκληρωθεί η χορήγηση των προκαταβολών για τον παγετό και ως τέλος του χρόνου θα εξοφλούσαν τις αποζημιώσεις, έδωσαν παράταση στον εαυτό τους ώστε να μπορούν να δίνουν προκαταβολές μέχρι 31/12.
Η νέα ΚΑΠ, που όπου να ’ναι ολοκληρώνεται με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.
Ξέρουμε ότι υπάρχει αγανάκτηση και οργή στον αγροτικό κόσμο και ταυτόχρονα γίνεται μια μεγάλη επίθεση στη συνείδησή τους με πρόσχημα την πανδημία και τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί ώστε να σκύψουμε το κεφάλι και να αρκεστούμε στα ψίχουλα, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και να θεωρούμε ως αναπόφευκτο το ξεκλήρισμα».