«Δεξαμενή γνώσης» η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Μηνύματα σε επετειακό αφιέρωμα – εκδήλωση για τα 200 χρόνια, στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2021 21:40

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η προσεγμένη και ποιοτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας, το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας και το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, με τη συνεργασία και συμπαράσταση του Δήμου Ελασσόνας.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα ανάλογων εκδηλώσεων του Δήμου Ελασσόνας, με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία του εορτασμού της ιστορικής επετείου ως γεγονότος μείζονος εθνικής σημασίας, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα και παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενεές.
«Παρά την πανδημία, που έφερε πολλά προβλήματα και αναβολή εκδηλώσεων, η Ελληνική συνείδηση δεν λησμονεί τον υπέροχο αγώνα των προγόνων μας, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας», τόνισε με νόημα σε σύντομο χαιρετισμό του ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, που στάθηκε ιδιαίτερα στο καλαίσθητο όμορφο επετειακό λεύκωμα για τα 200 χρόνια που κυκλοφόρησε, διανθισμένο με τα ζωγραφικά έργα – έμπνευση μικρών μαθητών. «Εύχομαι και ελπίζω όλες αυτές οι αξιόλογες πρωτοβουλίες να έχουν ουσιαστική σημασία, ώστε οι σύγχρονοι ελεύθεροι Έλληνες και κυρίως τα νέα μας παιδιά, να εκτιμούμε συνεχώς το μεγάλο δώρο της ελευθερίας, να αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξή της και ποτέ να μη λησμονούμε την υπέροχη θυσία και τους ηρωικούς αγώνες των ένδοξων προγόνων μας. Το μέλλον της πατρίδας μας και η ελπίδα μας είναι τα παιδιά», έκλεισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτων.
Στον χαιρετισμό του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Πασχόπουλος, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε ότι: «Είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο πως παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, υπάρχουν στην περιοχή μας σύλλογοι που καταφέρνουν να ετοιμάζουν και να διοργανώνουν σημαντικές εκδηλώσεις. Κάποιοι αγωνίστηκαν για αυτές τις αξίες που τις θεωρούμε δεδομένες. Ελπίζουμε να ομαλοποιηθεί όλη αυτή η κατάσταση που βιώνει όλος ο κόσμος για να απολαμβάνουμε όλες αυτές τις εξαιρετικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που αποτελούν ευκαιρία για αναστοχασμό, για να ξαναδούμε την ιστορία μας, για να μελετήσουμε καλύτερα τον τόπο μας».
Με τη σειρά της, η «οικοδέσποινα» πρόεδρος του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας, εκπαιδευτικός Ελένη Μπλιούμη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Η ψυχή του Έλληνα δεν υποδουλώθηκε ποτέ και το πνεύμα του δεν λύγισε, όσο κι αν υπέφερε από τις βαρβαρότητες του Οθωμανικού ζυγού. Η πίστη τους στις αξίες και στα ιδανικά τούς ενέπνευσαν να αφιερώσουν στον αγώνα το υπέρτατο αγαθό, αυτό της ζωή τους. Ο Έλληνας ρίζωσε βαθιά τον σπόρο της λευτεριάς και με αγώνες, κινδύνους, υπομονή, θυσίες, μα και ελπίδα, έκανε πράξη το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος». Εμείς σήμερα το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στη μνήμη αυτών των ανθρώπων που μας χάρισαν μία ελεύθερη πατρίδα για να ζούμε ειρηνικά, είναι να μιμηθούμε το παράδειγμά τους, να τους βλέπουμε ως καθοδηγητές στις ζωές μας, ώστε να παραδώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας στα παιδιά μας, την πολύτιμη και βαριά εθνική κληρονομία που μας άφησαν.
Δημιουργήσαμε ένα βίντεο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τίτλο: «Του Ολύμπου το ’21», αναφερόμενο στη ζωή και τη δράση των τοπικών ηρώων στον απελευθερωτικό αγώνα, σε συνεργασία με τα μέλη του Θεατρικού Συλλόγου «Θεατροδότες». Δημιουργήσαμε επίσης ένα Επετειακό Λεύκωμα, που έχετε στα χέρια σας, για τη ζωή και το έργο των τοπικών ηρώων, πλαισιωμένα από παιδικές ζωγραφιές».  Ιδιαίτερα προσεγμένο μουσικό «αποτύπωμα» στην επετειακή εκδήλωση της Ελασσόνας, προσαρμοσμένο στο ξεχωριστό ύφος της βραδιάς, άφησε η συμμετοχή του Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας «Μusic Arte», με τη φωνή της Φωτεινής Γεωργίου, που τη συνόδευσε στο πιάνο ο Κωνσταντίνος Μάτης. Παρουσιάστηκαν τα έργα: «Ο Νικοτσάρας», «Το χάραμα επήρα», «Καντάτα Ελευθερίας», «Θούριος του Ρήγα», «Άκρα του τάφου σιωπή», «Ελεύθεροι πολιορκημένοι», «Μητέρα μητέρα», «Τσάμικος».

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Ιστορική αναδρομή για τη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης «κατέθεσε» η δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα, που αναφέρθηκε στο «επίτευγμα του 1821, που έρχεται να προστεθεί στην ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού, που στην πορεία των αιώνων δημιουργούσε πολιτισμό και επιδείκνυε μία αδιάλειπτη πολιτική ωριμότητα σε σύγκριση με όλα τα άλλα έθνη, ακόμη και όντας υποταγμένο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».
«Σταχυολογώντας» από τα όσα ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, η ομιλήτρια σημείωσε πως: «Για εμάς, τους πολίτες που δεν μπορούν παρά να ενδιαφέρονται για την ιστορία της πατρίδας τους, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ένα μεγάλο επιμέρους κεφάλαιο της μακραίωνης πορείας του ελληνικού έθνους, στο οποίο έχει πάντα ενδιαφέρον να επιστρέφουμε μέσα από τα δεκάδες βιβλία που έχουν γραφεί και εξακολουθούν να γράφονται και δεν αναφερόμαστε βεβαίως στα όχι επαρκή σχολικά εγχειρίδια, αλλά στις μελέτες των ιστορικών. Η δράση των ηρώων της (του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Βελεστινλή, του Παπαφλέσσα, του Κανάρη, του Μιαούλη, του Ανδρούτσου, του Μακρυγιάννη και τόσων άλλων), η προσφορά της ναυτοσύνης (με τους πλοιοκτήτες της Ύδρας, των Σπετσών και όχι μόνο να χαρίζουν περιουσίες ολόκληρες στον Αγώνα), η συμμετοχή σπουδαίων γυναικών, όπως η Μαντώ Μαυρογένους και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, το παγκόσμιο κίνημα του φιλελληνισμού, η καθοριστική συμβολή της Φιλικής Εταιρείας με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Υψηλάντη κ.λπ., δεν είναι απλώς ιστορίες που προκαλούν εύκολα εθνική ανάταση και που ενισχύουν το εθνικό φρόνημα (αναγκαίος ο σαφής διαχωρισμός εθνικού και εθνικιστικού φρονήματος). Είναι μία δεξαμενή γνώσης από την οποία, αν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, ερευνώντας και αναζητώντας την αλήθεια (ακόμη και αν ορισμένες φορές έχει γεύση πικρή), απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες, θα αντλήσουμε το υλικό για τον απαραίτητο αναστοχασμό για την Ελλάδα τού σήμερα. Και ο εορτασμός της επετείου, κάθε χρόνο, αλλά και στις εκδηλώσεις των 200 ετών, είναι μια «σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού, αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. «Αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας», όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρωθυπουργός της χώρας, προσθέτοντας: «Πρόκειται, θα έλεγα, για μια επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό. Που θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία να ανασυνταχθεί εσωτερικά και να επανασυστηθεί, με τη σύγχρονη ταυτότητά της, στην Ευρώπη και στον κόσμο».  Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της ελληνικής εξέγερσης αποτέλεσε μία θρυαλλίδα που καθόρισε την πορεία της χώρας μας στον χρόνο και, εν πολλοίς, την προσωπική μας ταυτότητα στο σήμερα».
«Η μνήμη» -γράφει ο Διονύσιος Κόκκινος στη συγκλονιστική «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως»- «υπήρξε το μέγα πρώτο κεφάλαιο του νοούντος ανθρώπου διά την κατάκτηση των νέων του δρόμων. Από την ανάγκη της αναπτύξεως του όπλου τούτου εδημιουργήθη η Ιστορία. Είναι η γνώσις των δοκιμασμένων δυνάμεων ενός λαού και των εκδηλωμένων του δυνατοτήτων», -προσέξτε, των δοκιμασμένων του δυνάμεων και των εκδηλωμένων του ιδιοτήτων- στα εμπόδια, τις δοκιμασίες και τις κατακτήσεις κατά το πέρασμα των αιώνων. Χωρίς την γνώσιν του παρελθόντος, είναι αδύνατον να μετρήσουμε τας δυνάμεις του παρόντος, ούτε να ατενίσουμε προς το μέλλον», λέει ο ακαδημαϊκός Διονύσιος Κόκκινος. Ολοκληρώνοντας, στέκομαι στο μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, απευθυνόμενος από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα: Ότι καθένας από εμάς οφείλει «να κρατάει στην καρδιά του σαν φυλαχτό αυτήν την Επέτειο, για να τον βοηθήσει στα επόμενα βήματα, που θα είναι, μπορεί να είναι και πρέπει να είναι βήματα διασφάλισης των όσων πετύχαμε, αλλά και βήματα περισσότερων κατακτήσεων, βήματα από την ελευθερία προς τη χαρά». Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο διάρκειας 40’, με τίτλο «Του Ολύμπου το ’21» (σε σκηνοθεσία της φιλολόγου - θεατρολόγου Κυριακής Κορίνας Πάντου), που αναφέρεται στη ζωή και τη δράση των τοπικών ηρώων στον απελευθερωτικό αγώνα, σε συνεργασία με τα μέλη της Θεατρικής ομάδας «Θεατροδότες».  Δεν πέρασε απαρατήρητο πως σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση διανεμήθηκε το Επετειακό Λεύκωμα, με αναφορές στη ζωή και το έργο των τοπικών ηρώων, διανθισμένο με ζωγραφιές – έργα μικρών μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass