Τίμησαν τα 140 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2021 19:48

Τα 140 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν οι Θεσσαλοί της Αττικής, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε, στο πλαίσιο των καταστατικών δεσμεύσεών της, το δευτεροβάθμιο όργανο των Θεσσαλικών Συλλόγων Αττικής, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ».


Στο πλαίσιο της τιμητικής εορταστικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Δοξολογία, στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα και ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Στέγης δρ. Στέφανο Κούτρα, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Εκατόν σαράντα χρόνια πέρασαν από τότε που οι προγονοί μας έγραψαν στον τόπο μας μια νεα ιστορία δόξας κι έκαμαν πραγματικότητα το ακριβό όραμα της λευτεριάς. Είναι γνωστό ότι χρειάστηκαν πολύμοχθοι, πολύχρονοι, δύσκολοι, σκληροί και αιματηροί αγώνες για να δει ο θεσσαλικός τόπος την εθνική του απελευθέρωση. Πολλά είναι τα μνημεία που στήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων για την απελευθέρωση της θεσσαλικής γης από τον Τούρκο δυνάστη κοντά στη Ματαράγκα, τον Πύργο Ματαράγκας, το Μουζάκι, τη Μακρινίτσα, τη Μιτζέλα, τη Μονή Ξενίας την Καλαμπάκα, τα Χάσια. Όλες και όλοι Βλάχοι, Καραγκούνηδες, Πηλιορείτες ήταν παρόντες στον αγώνα για την ελευθερία».
Ακολούθησε χαιρετισμός του περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργίου Πατούλη ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου της «Πανθεσσαλικής Στέγης» που επι σειρά ετών υπενθυμίζουν με τη δράση τους αγώνες των Θεσσαλών για μια ελεύθερη Ελλάδα. Είμαστε δίπλα στη Θεσσαλία όπως και η Θεσσαλία βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Αττικής. Στέλνω μήνυμα αισιοδοξίας στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η πατρίδα μας και επαναλαμβάνω για μία φορά ακόμα τη στήριξη της Περιφέρειας στο ξεχωριστό έργο που επιτελούν οι θεσσαλικοί πολιτιστικοί φορείς - μέλη της ομοσπονδίας σας. Η συνεργασία μας τις δύσκολες στιγμές του «Ιανού» και των σεισμών αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε»!
Η εκφώνηση του πανηγυρικού έγινε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος με μεστό λόγο πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Το 2021 είναι ένα έτος οροσήμων. Φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Από τον ξεσηκωμό του γένους που μέσα από αγώνες, θυσίες και περιπέτειες οδήγησε σε μία πορεία δύο αιώνων ελευθερίας. Από τη στιγμή που ένας επαναστατημένος, με βαθιές ρίζες στην ιστορία, στον χώρο και στον χρόνο, λαός άρχισε να στήνει ένα νέο κράτος, ισορροπώντας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Από τη στιγμή εκείνη που ο Ελληνισμός πάτησε γερά στα πόδια του, μετά από αιώνες, και άρχισε να δημιουργεί ξανά, σε μεγάλο εύρος, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, με σημείο αναφοράς ένα σύγχρονο, πλέον, κράτος.
Η Θεσσαλία ήταν η περιοχή της πατρίδας μας με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις επαναστατικές πρωτοβουλίες και κινήσεις. Πέρα από τα επαναστατικά κινήματα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή μας ήδη από την πρώιμη περίοδο της οθωμανικής κατοχής, η Θεσσαλία πρωτοστάτησε στην προετοιμασία του εδάφους για την Ελληνική Επανάσταση, ενώ όταν ξέσπασε η τελευταία, οι πρόγονοί μας δήλωσαν ηρωικό «παρών» σε όλα τα μέτωπα, από τη Μολδοβλαχία μέχρι το Μεσολόγγι.
Φυσικά, η φλόγα του Αγώνα έφτασε και στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες ήταν συντριπτικά εναντίον μας λόγω της ισχυρής παρουσίας οθωμανικών στρατευμάτων. Ήταν μία φλόγα, όμως, το άναμμα της οποίας είχε ξεκινήσει και από τις περιοχές της Θεσσαλίας.
Δυστυχώς, η Θεσσαλία δεν αποτέλεσε τμήμα του νεοσύστατου κράτους. Αυτό, όμως, δεν σήμαινε ότι κάμφθηκε το πάθος για τη λευτεριά και η συνεχής επιδίωξη αυτής. Αντιθέτως, η φλόγα της Επανάστασης παρέμενε αναμμένη στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Κρήτη, στη Μακεδονία και αλλού.
Η Θεσσαλία, λοιπόν, αν και προσαρτήθηκε 60 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση στον κορμό του ελληνικού κράτους, κατάφερε να εξελιχθεί, να τρέξει, να αναπτυχθεί. Και αυτό το οφείλει στους ανθρώπους της».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πομπή παραδοσιακών αγημάτων η οποία κατέληξε στο Μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη» στην πλατεία Συντάγματος, όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους: πρόεδρο «Πανθεσσαλικής Στέγης» δρ. Στέφανο Κούτρα, περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Ν. Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα και τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass