Τα σχολεία εκπαιδεύονται στη διαχείριση φυσικών κινδύνων

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2021 19:10

Της Νατάσας Πολυγένη

Η επίπτωση των φυσικών κινδύνων στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών νηπιακής και σχολικής ηλικίας, η σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας και της παρέμβασης και ο ρόλος του σχολείου ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το χθεσινό διαδικτυακό σεμινάριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας που οργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) το Χαμόγελο του Παιδιού, και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων του Δήμου Λαρισαίων.
Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καραγιώργου χαιρετίζοντας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις δράσεις αυτές, καθώς όπως είπε η ενημέρωση στοχεύει στο να μπορέσουν οι Διευθυντές, οι υπεύθυνοι για τις Ενέργειες Διαχείρισης του Σεισμικού Κινδύνου, οι εκπαιδευτικοί από την ομάδα Σύνταξης του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για Σεισμό να προσεγγίσουν τα παραπάνω θέματα μέσα από τις ενότητες των Εργαστήριων Δεξιοτήτων ή των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τα άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές και γονείς).
«Σκοπός του σεμιναρίου είναι αφενός να ενημερωθούν περαιτέρω οι συμμετέχοντες/-ουσες, ώστε να μπορούν να χειρίζονται θέματα Πολιτικής Προστασίας στα σχολεία τους, αφετέρου να γίνει πιο ευκρινής η επίπτωση των Φυσικών Κινδύνων στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών νηπιακής και σχολικής ηλικίας, η επιδίωξη του στόχου της υψηλής ψυχικής ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές στο σύγχρονο περιβάλλον που ενέχει στοιχεία μιας διαρκούς κρίσης λόγω της πανδημίας και η σημασία της Πρόληψης, της Ψυχοσυναισθηματικής Ετοιμότητας και της Παρέμβασης και ο ρόλος του σχολείου και του εκπαιδευτικού στην ενδυνάμωση του παιδιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός συνεχάρη τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη θεματολογία του σεμιναρίου, κάνοντας λόγο για μια πρωτοβουλία μεγάλης αξίας που στόχο έχει την πρόληψη και μείωση των φυσικών καταστροφών.
«Τα τελευταία 2 χρόνια αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις, τον «Ιανό», την πανδημία, τους σεισμούς στη Θεσσαλία και προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πρόληψη είναι σημαντικότερη από τη θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τα σχολεία να γνωρίζουν όλοι τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις και με συνεργασία προσπαθήσαμε να λύσουμε πολλά προβλήματα» πρόσθεσε επίσης.
Παράδειγμα σωστής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, χαρακτήρισε τον τρόπο που χειρίστηκαν τα σχολεία του νομού τον σεισμό της 3ης Μάρτη ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας. «Ο ΟΑΣΠ επενδύει στην εκπαίδευση και ενημέρωση της σχολικής κοινότητας. Η Λάρισα, τα σχολεία της λειτούργησαν υποδειγματικά στον σεισμό του Μαρτίου. Με την Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζουμε και άλλες δράσεις που αφορούν τη σχολική κοινότητα και στοχεύουν στην ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλειος Καραλής, μίλησε για τη διαχείριση κρίσεων Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, η αν. γενική δ/ντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας Ζωή Φτίκα, για το πώς η Πρόληψη ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών, η αν. προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) δρ Ασημίνα Κούρου για τον σεισμικό κίνδυνο και τις σχολικές μονάδες και τις εμπειρίες και διδάγματα από τη διαχείριση της σεισμικής διακινδύνευσης.
Ακόμη μίλησαν ψυχολόγος - Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις εξαφανίσεις και τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης – «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Στέφανος Αλεβίζος, η αρχαιολόγος, υπεύθυνη του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων Κωνσταντίνα Κόντσα, η καθηγήτρια φιλόλογος και δρ Αρχαιολογίας Μαίρη Μπελογιάννη και τέλος η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας Κωνσταντίνα Χατζημίχου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass