Μεταρρυθμίσεις για ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης

ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2021 15:06

«Η αργοπορία της ελληνικής Δικαιοσύνης αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές. Είναι ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης που είναι πολλαπλάσιος άλλων χωρών της Δύσης. Ο αντίκτυπος, σε

οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, της αργοπορίας στη δικαιοσύνη είναι τεράστιος, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για διεθνείς κολοσσούς», σημείωσε η βουλευτής Λάρισας κ. Στέλλα Μπίζιου, τοποθετούμενη επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών, που υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Όπως σημείωσε η Λαρισαία βουλευτής, η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών που πλησιάζει 30 χρόνια λειτουργίας έχει ως αποστολή της να εμπνέει στους Σπουδαστές, στους ήδη Δικαστές και Εισαγγελείς φρόνημα, ήθος και πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Ο δε στόχος της είναι η δημιουργία σύγχρονων Δικαστών και Εισαγγελέων που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών, εξοπλισμένοι με γνώσεις και δεξιότητες.
Προς την κατεύθυνση του στόχου αυτού, το νομοθέτημα αυτό του Υπουργείου Δικαιοσύνης εισάγει μια σειρά σημαντικών καινοτόμων ρυθμίσεων:
* Εντάσσεται η χρηματοδότηση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, Δικαστικών Λειτουργών στο Ταμείο Ανάκαμψης
* Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου, του γενικού διευθυντή, των διευθυντών κατάρτισης και επιμόρφωσης και των συμβουλίων σπουδών της σχολής
* Λειτουργεί για πρώτη φορά κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών
* Επιδιώκεται σύνδεση της Σχολής με το νομικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης* Καθιερώνεται οκτάμηνη πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων
* Καθιερώνεται αξιολόγηση ήθους και συμπεριφοράς και η διενέργεια ψυχομετρικής διερεύνησης της προσωπικότητας των εκπαιδευομένων δύο φορές πριν από τον διορισμό τους
* Προβλέπονται τακτικά υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς από τον βαθμό του εφέτη και κάτω, ενώ προβλέπονται έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης για τους δικαστικούς λειτουργούς όλων των κλάδων και βαθμών, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν νέες ρυθμίσεις με επείγοντα χαρακτήρα.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης. Η συστηματοποιημένη δικαστική εκπαίδευση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης, την παροχή βοήθειας στους δικαστές να ενημερώνονται, στην πρόληψη και τη διόρθωση δικαστικών σφαλμάτων και στη μείωση του κόστους της δικαιοσύνης. Η εκπαίδευση των Δικαστικών Λειτουργών είναι καθοριστική για τη συνολική λειτουργία της Δικαιοσύνης», κατέληξε στην τοποθέτησή της η κα Μπίζιου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass