ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΜΠΩΝ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Πανθεσσαλική σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό

* ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ * Ν. ΠΑΛΑΣΚΑΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2014 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:54

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ – ΤΕΜΠΗ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Μια σημαντική σύσκεψη η οποία εντάσσεται σε ένα πεδίο δράσεων και ενεργειών του Δήμου Τεμπών, πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Τεμπών με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Κώστα Κολλάτου.

Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Μακρυχωρίου, χθες το πρωί και αφορούσε στον καταρροϊκό πυρετό στα πρόβατα. Στη σύσκεψη προέκυψε πλαίσιο ενεργειών προς υποστήριξη του κτηνοτροφικού πληθυσμού, αλλά κυρίως του ζωϊκού κεφαλαίου της περιοχής.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Αντώνης Τζουτζουρκλής ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος έθεσε με επιστημονική κατάρτιση τα θέματα που άπτονται του καταρροϊκού πυρετού, αλλά και τα θέματα που απαιτούν την επέμβαση των κτηνοτρόφων και της πολιτείας.

Με το τέλος της σύσκεψης στάλθηκε, από τον δήμαρχο κ. Κώστα Κολλάτο, επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αναπληρωτή υπουργό, με κοινοποίηση στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές του Νομού με αναφορά στο θέμα του καταρροϊκού πυρετού και στο συντονισμό περαιτέρω ενεργειών, όπως την εξεύρεση επαρκών πιστώσεων τόσο για τη διενέργεια προληπτικού ψεκασμού όσο και αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους σε περιπτώσεις θανάτωσης ζώων ή άλλες απώλειες.

Επίσης αποφασίστηκε η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Δήμου Τεμπών για την προμήθεια κατάλληλου εντομοκτόνου για τον ψεκασμό των σταβλικών εγκαταστάσεων, καθώς και των εστιών μόλυνσης που χρήζουν αντιμετώπισης.

Η διαρκής και συστηματική επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και την αναφορά νέων κρουσμάτων στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Στη συνάντηση εργασίας, πέρα από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο μίλησε μεταξύ άλλων o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας ο οποίος έκανε σημαντικές και ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί Σύμβουλοι, πολιτευτές, υπηρεσιακοί παράγοντες, η γιατρός εργασίας του Δήμου, ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη» και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Η επιστολή του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου μετά τη σύσκεψη, εκφράζοντας και όλους τους παρευρεθέντες, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αναπληρωτή υπουργό, με κοινοποίηση στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους βουλευτές του Νομού αναφέρει:

«Με την παρούσα επιστολή μας, θέλουμε να σας τονίσουμε, τη σοβαρή και δυσμενή κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα. Το γεγονός της συνεχούς καταγραφής νέων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης – μετάδοσης – εξάπλωσης του ιού μάς καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους, ώστε να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση της νόσου. Ως φορέας πρώτου βαθμού τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την άμεση επαφή που έχουμε με τα κατά τόπους αρμόδια κτηνιατρεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, τους αρμόδιους κτηνοτροφικούς συλλόγους - μεμονωμένους κτηνοτρόφους της περιοχής του Δήμου μας, καταγράψαμε την αγωνία – απογοήτευση για τη δυσμενή εξέλιξή της με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία.

Προτείνουμε:

1. Την άμεση σύγκληση σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήτοι: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφερειών, Ομοσπονδιών Κτηνοτρόφων, προς εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης για τον περιορισμό και καταστολή της νόσου.

2. Την εξεύρεση κονδυλίων για την επιχορήγηση μέρους της δαπάνης της προμήθειας των κατάλληλων σκευασμάτων εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών για τον ψεκασμό εστιών μόλυνσης

3. Κάλυψη μέρους του κόστους προμήθειας εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό

4. Αποζημίωση κτηνοτρόφων για τα ζώα που θανατώνονται καθώς των μελλοντικών απωλειών τους».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass