Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μονόδρομος η πρόσβαση σε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα»

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ ΔΗΜ. ΤΣΙΟΥΡΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ * ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΚΥΝΗΓΙ» ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2021 21:24

Του Γ. Ρούστα
Στη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΤΟΕΒ της χώρας, μετά τη μεγάλη αύξηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος, που επιβαρύνουν τους αρδευτές και καθιστά αβέβαιη τη βιωσιμότητα των Οργανισμών, αναφέρεται με δηλώσεις του στην «Ε» ο

πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής.
Ο κ. Τσιουρής καλεί τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΤΟΕΒ και των αγροτικών νοικοκυριών, ενώ προτείνει να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, δίπλα σε λιμνοδεξαμενές ή υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αξιοποιώντας τα νερά του Πηνειού, όπως συμβαίνει στην περιοχή των Τεμπών από ιδιώτη.
Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιουρής εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, μετά τις τελευταίες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα (που φτάνουν το 40%), οι οποίες συνδέονται τόσο με την τιμή της κιλοβατώρας, όσο και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. «Όταν ο αγρότης θα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι της ΔΕΗ, προφανώς θα γίνει ασυνεπής και απέναντι στον ΤΟΕΒ για τα αρδευτικά τέλη. Ο ΤΟΕΒ Πηνειού από τον Αύγουστο, οπότε ανακοινώθηκαν τα νέα τιμολόγια και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, που έληξε η εκπαιδευτική περίοδος, κλήθηκε να πληρώσει επιπλέον 140.000 ευρώ. Για φέτος θα αξιοποιήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού και θα απορροφήσουμε τις αυξήσεις αυτές. Το 2022 όμως δεν μπορεί να γίνει το ίδιο, διότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα του Οργανισμού. Για να μην μετακυλήσουμε το επιπλέον κόστος στους αρδευτές, θα πρέπει να βρεθεί λύση, κυρίως με την απόκτηση φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων δίπλα σε λιμνοδεξαμενές ή με την δημιουργία υδροηλεκτρικών μονάδων, αξιοποιώντας τα νερά του Πηνειού. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να αναζητήσουν σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι τοπικοί φορείς να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή» καταλήγει ο πρόεδρος του Οργανισμού.
«ΚΥΝΗΓΙ» ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ
Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εγκύκλιό του αλλάζει το τοπίο για τα ανείσπρακτα τέλη, που έχουν φέρει προ αδιεξόδου πολλούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΟΕΒ/ΤΟΕΒ). Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την αγροτική οικονομία ανοίγει παράθυρο για σταδιακή εφαρμογή υποχρεωτικότητας στην είσπραξη των αρδευτικών τελών από αγρότες, κατά το πρότυπο των εισφορών ΕΛΓΑ. Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο πρόεδρός του Δημήτρης Μελάς, αναφέρει πως οι ΟΕΒ θα έχουν πρόσβαση σε σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να καταχωρούν ετησίως τα στοιχεία έως 20 μελών τους, κατά προτεραιότητα αυτών με τις μεγαλύτερες οφειλές, προκειμένου να ελεγχθούν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και να τους επιβληθούν κυρώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση. Μέσω των επιστολών, τίθεται προθεσμία για να προσκομιστεί από τους γεωργούς στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση ή Μονάδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., πρόσφατη βεβαίωση του καταγγέλλοντος ΟΕΒ, μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι ο ελεγχόμενος ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του και συμμορφώνεται με τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΕΒ. Για το τρέχον έτος η προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρη Τσιουρή «ο Οργανισμός ενημέρωσε (με επιστολή μέσω ΕΛΤΑ) 16 μεγαλοοφειλέτες για τον κίνδυνο να μπουν στη μαύρη λίστα. Ο λόγος που δεν καλύφθηκε το όριο των 20 οφειλετών, που όριζε η επιστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι ο ΤΟΕΒ από το 2016 και μετά, βεβαιώνει στην Εφορία τις οφειλές των αρδευτών, με αποτέλεσμα αρκετοί να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις. Πρόκειται για μία ορθή απόφαση, καθώς με τον τρόπο αυτό συμμαζεύουμε τα οικονομικά μας και δεν χάνονται οι οφειλές, όπως συνέβαινε παλαιότερα όταν έφευγε από τη ζωή κάποιος αγρότης. Τα παλιότερα χρόνια χάσαμε πάνω από 400.000 ευρώ, λόγω αυτής της κατάστασης».
Τέλος, ο κ. Τσιουρής χαρακτηρίζει «σωτήρια για τη βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ, ενδεχόμενη σύνδεση της άδειας χρήσης νερού με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Κι αυτό γιατί ο παραγωγός δεν θα μπορεί να υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ αν δεν είναι συνεπής με τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Δυστυχώς παλεύουμε νύκτα μέρα για τη βιωσιμότητα των Οργανισμών μας» καταλήγει ο κ. Τσιουρής.