Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάποτε στο Αγιώτικο Πανηγύρι…

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2014 14:57 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:57

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Στιγμές από το Αγιώτικο Πανηγύρι, όπως αυτό γιορτάζονταν κατά τον 19ο αιώνα, αναπαρέστησε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας».

Η εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περα­σμένης Τρίτης στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Αντωνίων στην Αγιά, πα­ρουσία πολυπληθούς κοινού, του αρχιερατικού επιτρόπου Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δρόσου, του πρωτοπρε­σβύτερου π. Αθανασίου Μακρή, των αντιδημάρχων Χριστίνας Γι­αννου­λέα και Βασίλη Λέτσιου, του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Σκαρκάλη, του  προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχου Μπα­τζιόλα, της προϊ­σταμένης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σταυρούλας Σδρό­λια και άλλων επισήμων.

Το μέλος της θεατρικής ομάδας του συλλόγου Κορίνα Μακροδή­μου υπεδύθη την αείμνηστη δασκάλα της Αγιάς Καλυψώ Αλεξούλη, σε μια αφήγηση βασισμένη στο κείμενο του Θόδωρου Χατζημιχάλη «Η εν Αγυιά πανήγυρις της Α' Σεπτεμβρίου». Το χορευτικό τμήμα του συλλό­γου, στο οποίο μετέχουν και πολλοί του θεατρικού τμήματος, εκτός από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδα­σκάλου Παναγιώτη Καραβιδέ, αναπαρέστησε την έλευση των Βλά­χων στην Αγιά και τον εποικισμό της, καθώς και τη θεραπεία, σύμφωνα με την παράδοση, των τρελών από τον Άγιο Αντώνιο.

Η όλη παρουσίαση ήταν σε σκέψη και σκηνοθεσία του Αχιλλέα Αρχοντή, μέλους και σκηνοθέτη της θεατρικής ομάδας.     Το αποτέλεσμα της δουλειάς εντυπωσίασε, συγκίνησε το κοινό και καταχειροκροτήθηκε από όλους.

 

Σχετικά Άρθρα