Η Λάρισα κατά την Τουρκοκρατία

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Ε» ΜΕ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1590 – 1897 -ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2021 21:01
Η Θεία Λειτουργία του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Πρόκειται για λειτουργικό βιβλίο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τους ιερείς. Εκτός της λειτουργίας του Ιωάννου του Χρυσοστόμου περιέχει και τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Από τον τρόπο γραφής και από τα υδατόσημα του χαρτιού σε σχήμα ημισελήνου, υπολογίζεται ότι είναι του 18ου αι. και πρέπει να είναι μοναστηριακό χειρόγραφο, ίσως αγιορείτικο, καθώς στις ευχές αναφέρεται: «Υπέρ της αγίας μονής ταύτης...». Η Θεία Λειτουργία του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Πρόκειται για λειτουργικό βιβλίο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τους ιερείς. Εκτός της λειτουργίας του Ιωάννου του Χρυσοστόμου περιέχει και τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Από τον τρόπο γραφής και από τα υδατόσημα του χαρτιού σε σχήμα ημισελήνου, υπολογίζεται ότι είναι του 18ου αι. και πρέπει να είναι μοναστηριακό χειρόγραφο, ίσως αγιορείτικο, καθώς στις ευχές αναφέρεται: «Υπέρ της αγίας μονής ταύτης...».

Με την ολοκλήρωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση,

ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» συνεργάζεται με τη Φωτοθήκη του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας για τη δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης αφιερωμένης στη Λάρισα κατά την περίοδο της Tουρκοκρατίας.
Στο πολυσέλιδο ένθετο που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, σπάνια και ανέκδοτα μέχρι σήμερα κειμήλια, φωτογραφίες, αυθεντικά χειρόγραφα βιβλία, αλλά και χαρακτικά από το 1590 έως το 1897, όπως το χαρακτικό του διάσημου Φλαμανδού χαρτογράφου και γεωγράφου του 16ου αιώνα Abraham Ortelius.
Το συγκεκριμένο χαρακτικό, το οποίο ταξινομείται στην ενότητα των Κειμηλίων, θεωρείται από τα παλαιότερα που έχουν τυπωθεί στην Κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας και έχουν σχέση με τη Θεσσαλία. Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνεται μια εξίσου αξιόλογη και σπάνια παρουσίαση του πολιτισμικού και θρησκευτικού αποθέματος της Λάρισας και της Θεσσαλίας μέσα από εκκλησιαστικά κειμήλια, λιθογραφίες και διακοσμητικά αντικείμενα της περιόδου.
Η καταγραφή εμπλουτίζεται επίσης από κείμενα του γιατρού, συλλέκτη και μέλους της Φωτοθήκης κ. Νίκου Παπαθεοδώρου, με επίκεντρο την τουρκοκρατούμενη Λάρισα από το 1668 μέχρι το 1897, ορισμένα εκ των οποίων έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις στήλες «Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα» και «Λάρισα».
Σε αυτά, μέσα από χαρακτικά, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και μαρτυρίες ξένων περιηγητών που βρέθηκαν στη Λάρισα και στον θεσσαλικό χώρο κυρίως κατά τον 19ο αιώνα, προσφέρεται στον αναγνώστη μια λεπτομερής εικόνα των μνημείων, της αρχιτεκτονικής, των τοπίων, καθώς και της καθημερινής ζωής. Πολύτιμο υλικό που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας και διαυγάζει πολλές ιστορικές ασάφειες. Η σπουδαία ταξιδιωτική φιλολογία μάς δίνει επίσης σημαντικά στοιχεία για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των κατοίκων και αναπαράγει μοναδικές ηθογραφικές σκηνές πληροφορώντας μας, μεταξύ άλλων, για τον πολυφυλετικό χαρακτήρα της πόλης. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία (sic) «Νέγρων» στη Λάρισα, η οποία εκτός από μουσουλμάνους και χριστιανούς διέθετε μεγάλη κοινότητα Εβραίων και αρκετούς Ρομά, αλλά και μαρτυρίες για το «ωραίο φύλο», με τον Σουηδό περιηγητή J. Centerwall να υποστηρίζει ότι στα 1886 συνάντησε στη Λάρισα την πιο όμορφη Ελληνίδα.
H Φωτοθήκη του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας.
Η Φωτοθήκη του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας δημιουργήθηκε το 2016 με στόχο τη συγκέντρωση, καταγραφή και ταξινόμηση φωτογραφιών, χαρακτικών και ζωγραφικών πινάκων της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οποιασδήποτε άλλης μορφής τεκμηρίων που θα μπορούσαν να αναδείξουν την ιστορική εξέλιξη της πόλης.
Η αναζήτηση γίνεται σε βιβλιοθήκες, στο διαδίκτυο, σε δημοπρασίες, βιβλιογραφικές πηγές, δημόσιες ή ιδιωτικές συλλογές, ενώ το κίνητρο για την όλη προσπάθεια είναι ο εθελοντισμός και η αγάπη για την ιστορία της Λάρισας.
Όραμα της Φωτοθήκης είναι η -ήδη εξαγγελθείσα από τον Δήμο Λαρισαίων- δημιουργία του Μουσείου Πόλης, όπου θα παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου όλο το συγκεντρωμένο αρχειακό υλικό ως ελάχιστη συνεισφορά στη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Ο Δήμος Λαρισαίων είναι συνεργάτης και θερμός υποστηρικτής των προσπαθειών της Φωτοθήκης.
Τα μέλη του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, τα οποία αποτελούν την ομάδα της Φωτοθήκης είναι οι: Γραβάνης Γιώργος, Δομούζης Παναγιώτης, Ζερβάκης Δημόκριτος, Καλτσάς Αχιλλέας, Κυριάκος Θωμάς, Μπαρμπούτης Σπύρος, Μπετχαβές Θανάσης, Παπαθεοδώρου Νίκος, Ρηγόπουλος Βαγγέλης, Τράντας Γιώργος, Χατζούλης Γιώργος.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της Φωτοθήκης για την προσφορά του μοναδικού αρχειακού υλικού, αλλά και για την επίπονη εργασία τους, το αποτέλεσμα της οποίας είναι η δημιουργία μιας θαυμαστής παρακαταθήκης για την πόλη της Λάρισας. Καλή ανάγνωση.
Χαρίκλεια Βλαχάκη

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass