Ο Τύρναβος τίμησε τον πολιούχο του Αγιο Γεδεών

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2021 16:20

Με επισημότητα αλλά και πλήρη τήρηση των μέτρων λόγω κορονοϊού διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου του Τυρνάβου, Αγίου Γεδεών, με επίκεντρο τον φερώνυμο ναό στον Τύρναβο, όπου βρίσκεται ο τάφος και η κάρα του

Αγίου.
Χοροστατούντων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου και Περιστερίου κ. Γρηγορίου, συλλειτουργούντων όλων των ιερέων του Τυρνάβου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Γεδεών Τυρνάβου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κλίμα, λόγω και της παρουσίας κόσμου, σε αντίθεση με το 2020 που οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ήταν εξόχως συγκινητικό και κατανυκτικό.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Σακούτσιος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, σωματείων και φορέων.
Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
«Η θυσία του νέφους των Νεομαρτύρων στους ζοφερούς αιώνες του τουρκικού ζυγού αποτέλεσε καταλυτικό στοιχείο στη διατήρηση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας του έθνους. Οι Νεομάρτυρες αναδείχθηκαν σε αστείρευτες πηγές δύναμης και ελπίδας των σκλαβωμένων Ελλήνων, απαράμιλλα παραδείγματα ελεύθερου φρονήματος, που προετοίμασαν με το αίμα τους τη μεγάλη Επανάσταση του Γένους το 1821. Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στο σήμερα, καταδεικνύοντας την αδιάλυτη σχέση του νέου ελληνισμού με την Ορθοδοξία, ενώ παράλληλα συνιστά καθοριστικό στοιχείο της ζώσας παράδοσής μας σε μια εποχή που διάφορα κέντρα επιχειρούν μια ανιστόρητη αλλοτρίωση της χριστιανικής ταυτότητας των λαών της Ευρώπης». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Αγίου Γεδεών, του Οσιομάρτυρος, πολιούχου της πόλης του Τυρνάβου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «πραγματικά μας θλίβουν ενέργειες, όπως της Μαλτέζας Επιτρόπου Χελένα Ντάλι, που επιχείρησε να καταργήσει την ευχή “Καλά Χριστούγεννα”, αλλά και κάθε άλλου δημόσιου παράγοντα, που φαίνεται να απαξιώνουν το θρησκευτικό συναίσθημα των εκατομμυρίων Χριστιανών Ευρωπαίων και επιδιώκουν να ακυρώσουν έναν βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι η χριστιανική του παράδοση. Τα φαινόμενα αυτά καταδεικνύουν μόνον ιδεοληπτικές εμμονές και άγνοια της ιστορικής και κοινωνικής πραγματικότητας, που ως αποτέλεσμα έχουν τη δημιουργία χάσματος στις κοινωνίες των κρατών-μελών της ΕΕ και εντέλει ρίχνουν νερό στον μύλο των κάθε λογής αρνητών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχήθηκε «ενόψει της έλευσης του νέου έτους υγεία για όλους και προπαντός τη λήξη της μεγάλης δοκιμασίας της πανδημίας που μας ταλαιπωρεί, όπως και ολόκληρο τον πλανήτη, πλέον των δύο χρόνων».
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ
Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς αναφώνησε «άξιος» συγχαίροντας τον π. Δημήτριο Τσιγάρα, γιο του ιερέα του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αργυροπουλίου Τυρνάβου, π. Κωνσταντίνου Τσιγάρα, για την εις Διάκονο Χειροτονία του από τον Δεσπότη μας, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας δήλωσε:
«Ο Νομός μας έχει την ευλογία να γιορτάζει τους αγίους του που μαρτύρησαν για την πίστη τους συμβάλλοντας στην εγρήγορση του Γένους και ανοίγοντας τον δρόμο για την Επανάσταση του 1821. Ένας από αυτούς ήταν και ο Άγιος Γεδεών, τη μνήμη του οποίου τιμούμε και γιορτάζουμε τόσο στον Τύρναβο και τη Λάρισα όσο και σε όλη τη Θεσσαλία. Η αφοσίωση του Αγίου στον Τριαδικό Θεό υπήρξε παραδειγματική κατά την επίγεια ζωή του. Η πρόσκαιρη μεταστροφή του προς τη θρησκεία των Τούρκων κατακτητών τον ώθησε να επιστρέψει στην Εκκλησία πιο δυνατός και να καταβάλει αδιάκοπο πνευματικό αγώνα εμψυχώνοντας τους υπόδουλους προγόνους μας που στέναζαν υπό τον οθωμανικό ζυγό.
Εύχομαι η πορεία της ζωής του Αγίου μας να εμπνεύσει όσους συμπατριώτες μας αρνούνται τη θλιβερή πραγματικότητα της πανδημίας, ώστε να συνταχθούν με την επιστημονική αλήθεια και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, δυναμικά, την παραλλαγή “Όμικρον”. Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, πραγματοποιώντας τους εμβολιασμούς και τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Χρόνια πολλά στον Τύρναβο και καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!».
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας, η κα Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε: «Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Οσιομάρτυρα Γεδεών τον Αγιορείτη και παράλληλα ο Τύρναβος τιμά τον επίσημο προστάτη του. Με κατάνυξη και δέος, δεδομένων των αυστηρών και επιβεβλημένων μέτρων κατά της πανδημίας, τιμήσαμε τη μνήμη του Αγίου που μαρτύρησε για την πίστη του στον Θεό και εναντιώθηκε στις επιθυμίες και τα προστάγματα των αλλόθρησκων Μουσουλμάνων.
Στο πρόσωπο του νεομάρτυρα Αγίου Γεδεών, τιμούμε όλους τους γενναίους νεομάρτυρες του Χριστού που ανέδειξε η Εκκλησία μας και το Άγιο Όρος. Η χρηστότητα του χαρακτήρα του Οσιομάρτυρα Γεδεών, η προσήλωση στον Χριστιανικό Λόγο και το έργο του Θεού και η μετέπειτα μαρτυρική του στάση που επισφραγίστηκε με τη θυσία του θανάτου του, χαλυβδώνει το πνεύμα των Χριστιανών και αποτελεί ιερό κειμήλιο και παρακαταθήκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass