Τα Φάρσαλα γιόρτασαν τα Θεοφάνια

ΝΕΑΡΟΙ ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΙ ΒΟΥΤΗΞΑΝ ΣΤΟΝ ΑΠΙΔΑΝΟ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2022 21:20

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Με λιγότερο κόσμο συγκριτικά με άλλες χρονιές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, γιορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνια στα Φάρσαλα, με το θερμόμετρο να “σκαρφαλώνει” στους 19 βαθμούς Κελσίου, θυμίζοντας άνοιξη, και με νεαρούς να βουτούν για να πιάσουν τον Σταυρό στα νερά του Απιδανού ποταμού.


Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων, η καθιερωμένη δοξολογία από τον Αρχιερατικό επίτροπο Φαρσάλων π. Βασ. Αναστασόπουλο και στη συνέχεια ακολούθησε, ο Αγιασμός των Υδάτων στην κοίτη των πηγών του Απιδανού, συνοδεία και άλλων ιερέων της πόλης.
Τη δοξολογία παρακολούθησε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός, ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Γούσιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ιουλία Αγγελακοπούλου, Ευάγγελος Κατσαούνης, ο σύμβουλος Κοινότητας Φαρσάλων κ. Αθ. Γεροβασίλης, ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων κ. Θωμάς Γκούτας, εκπρόσωπος των Eνόπλων Dυνάμεων, φορείς της πόλης και πλήθος Φαρσαλινών, ενώ στη συνέχεια ο κόσμος κατευθύνθηκε να παρακολουθήσει των Αγιασμό των Υδάτων στην κοίτη των Πηγών του Απιδανού.
*Ο Απιδανός πήγαζε μέσα από τα Φάρσαλα από τις υπώρειες του προϊστορικού λόφου της Αγίας Παρασκευής. Έρεε από νότο προς βορρά και στρεφόταν ύστερα προς τα δυτικά, όπου ενωνόταν με τον Ενιπέα και χυνόταν μαζί με άλλα μικρότερα ποτάμια στον Πηνειό. Κατά τη μυθολογία αναφέρει ότι στις πηγές του Απιδανού η Θέτιδα, η μητέρα του Αχιλλέα, βούτηξε τον γιο της για να τον κάνει αθάνατο. Αδύναμό του σημείο η φτέρνα, από την οποία τον κρατούσε ήταν το μοναδικό σημείο του σώματός του που δεν βράχηκε από τα νερά του Απιδανού. Το τρωτό αυτό σημείο του Αχιλλέα το έμαθε ο Πάρης και τον σκότωσε με ένα βέλος το οποίο ήταν και το σημείο που τον χτύπησε.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο περσικός στρατός πέρασε από τα Φάρσαλα ερχόμενος από τα Τέμπη και ότι ξεδίψασε στα νερά του Απιδανού, τα οποία ήταν αρκετά για 300.000 στρατιώτες.
Τα Φάρσαλα φημίζονταν για το ποτάμι τους. Ο Ταμπάκος με τις πολλές πηγές του και τα γάργαρα νερά του ξεδιψούσε την πόλη και αποτελούσε τόπο αναψυχής για ντόπιους και ξένους. Υπήρχαν αναψυκτήρια στα οποία οι κάτοικοι αναζητούσαν δροσιά το καλοκαίρι. Υπήρχαν πάρα πολλά ψάρια, χέλια, καραβίδες. Πολλοί κάτοικοι των Φαρσάλων, οι περισσότεροι μικρής ηλικίας, περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους ψαρεύοντας στον Ταμπάκο.
Την ημέρα των Θεοφανίων (Φώτα) το νερό εμποδιζόταν να ρέει με το κλείσιμο μιας πόρτας και δημιουργούνταν μια μικρή τεχνητή λιμνούλα. Ο Αγιασμός των υδάτων γινόταν με κάθε μεγαλοπρέπεια και ο Σταυρός ριχνόταν στο νερό. Οι τοπικοί άρχοντες, ο Στρατός, η Χωροφυλακή και πλήθος Φαρσαλινών στέκονταν περιμετρικά και παρακολουθούσαν την τελετή.
Στο ποτάμι επίσης έπλεναν οι Φαρσαλινές τα κιλίμια, τις βελέντζες και χοντρά χειμωνιάτικα ρούχα. Στη συνέχεια τα τοποθετούσαν πάνω σε λείες πέτρες και τα χτυπούσαν με τον κόπανο για να καθαρίσουν καλύτερα.

Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass