Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το 100% των ζημιών

«ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ», ΑΠΑΝΤΑ Ο Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ * ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΜΗΝΩΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2022 16:55

«Πουθενά δεν εφαρμόζεται ασφαλιστική κάλυψη κατά 100% οποιασδήποτε ζημιάς στην αγροτική παραγωγή, προκειμένου ο ασφαλισμένος να προστατεύσει την παραγωγή του τόσο πριν όσο και μετά τη ζημιά και να μην επαναπαυθεί στην αποζημίωση του ΕΛ.Γ.Α.».


Αυτό αναφέρει ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στύλιος, απαντώντας σε ερώτηση του Κ. Βελόπουλου, σχετικά με τις καταστροφές που υπέστη η καστανοπαραγωγή σε Λάρισα και Μαγνησία από τις βροχοπτώσεις του φθινοπώρου, σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.
Ο Κυρ. Βελόπουλος, στις 21 του περασμένου Οκτωβρίου, είχε καταθέσει ερώτηση, ζητώντας να πληροφορηθεί από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης αν προτίθεται να προβεί «στις κατάλληλες νομοθετικές ενέργειες ή ρυθμίσεις, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό αποζημίωσης λόγω καταστροφής από έντονα καιρικά φαινόμενα και να καταστεί δικαιότερος ο τρέχων αναχρονιστικός κανονισμός του «ΕΛΓΑ», περί αγροτικών αποζημιώσεων», καθώς και αν έχουν ληφθεί «οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να εκταμιευθούν όσο γίνεται περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά οι κατεστραμμένοι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα καστανοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας».
Ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιος στην απάντησή του αναφέρει τα εξής:
«Μετά το φαινόμενο των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στην ΠΕ Λάρισας, και συγκεκριμένα στις 14.10.2021, η πολιτεία έσπευσε στην πληγείσα περιοχή μέσω επίσκεψης - αυτοψίας από κυβερνητικό κλιμάκιο και συγκεκριμένα τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΕΛΓΑ, παρουσία του Περιφερειάρχη. Στην επίσκεψη τονίστηκε από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για στήριξή της, τόσο στο κομμάτι των υποδομών, όσο και στο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής.
Την ίδια μέρα μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ειδικά για τις μεγάλες ζημίες που υπέστη η καλλιέργεια κάστανου σε περιοχές των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Πηλίου, από το πέρασμα της κακοκαιρίας “Αθηνά”.
Για τις εν λόγω ζημιές σε καστανοκαλλιέργειες διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 76 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 2.281 δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Η διαδικασία των εκτιμήσεων, οι οποίες για τις καστανιές διενεργούνται σε συλλογική μορφή, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά το τέλος των εκτιμήσεων και της συγκομιδής των προϊόντων, ακολουθεί η κοινοποίηση των πορισμάτων και εν συνεχεία η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021. Αναμένεται δε η ολοκλήρωση της καταβολής των αποζημιώσεων εντός των πρώτων μηνών του 2022.
Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.
Ως προς την αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης, υπενθυμίζεται ότι το μη καλυπτόμενο ποσοστό ζημιάς αφορά τη λεγόμενη απαλλαγή, η οποία είναι χαρακτηριστικό της ασφάλισης και αποτελεί το μέρος εκείνο της ζημιάς το οποίο βαρύνει τον ασφαλισμένο και αποτελεί κίνητρο ώστε ο ίδιος ο ασφαλισμένος να προστατεύσει την παραγωγή του τόσο πριν τη ζημιά -με προληπτικά μέτρα- όσο και μετά τη ζημιά -π.χ. με κατάλληλους ψεκασμούς- και να μην επαναπαυθεί στην αποζημίωση του ΕΛ.Γ.Α. Για τον λόγο αυτόν και πουθενά δεν εφαρμόζεται ασφαλιστική κάλυψη κατά 100% οποιασδήποτε ζημιάς».