Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2022 15:01

Ζητούν Δημοτικό Συμβούλιο για τις προσλήψεις στο ΔΩΛ

ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΙ 4 ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την Έκθεση του ΑΣΕΠ για προσλήψεις

διδακτικού προσωπικού Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το έτος 2019, καταθέτουν με κοινή επιστολή τους στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων κ. Δημ. Τάχο, οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης: «Λάρισα Μπροστά», «Πρωτοβουλία Αξιών», «Ορμή Ανανέωσης» και «Λαρισαίων Κοινόν». Αναλυτικότερα σημειώνουν τα εξής: «Η έκθεση του ΑΣΕΠ, που παραλάβαμε όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, αναφέρει ότι η όλη διαδικασία προσλήψεων εργαζομένων στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το έτος 2019 , έγινε «κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας, αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων».
Οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων (Λάρισα Μπροστά, Πρωτοβουλία Αξιών, Ορμή Ανανέωσης, Λαρισαίων Κοινόν), ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Άρθρο 4 παρ.3(δ), προκειμένου να συζητηθεί το θέμα: «Έκθεση Επιθεώρησης Ελέγχου ΑΣΕΠ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (ΔΩΛ) με αντικείμενο τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ, σύμφωνα με τις Ανακοινώσεις ΣΟΧ 1/2019 και ΣΟΧ 2/2019 του φορέα. Στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στο θέμα». Το Δημοτικό Συμβούλιο ως το Ανώτατο Όργανο της πόλης και στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, έχει την ευθύνη να διαφυλάξει το κύρος του Δ.Ω.Λ., ενός πολιτιστικού οργανισμού με 90 και πλέον έτη ιστορίας, με σημαντικότατη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο της πόλης μας, όχι μόνο της χώρας αλλά και διεθνώς».
Υπογράφουν η Ρένα Καραλαριώτου, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Λάρισα Μπροστά», ο Παναγιώτης Γούλας επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών», ο Νίκος Γαμβρούλας επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» και ο Αλέξανδρος Νάρης επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν».

 

Κλείνει για 2 μέρες η οδός Αγιάς, ακολουθεί για 3 μέρες η Βόλου

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ

Κλειστή θα είναι από σήμερα στις 7 το πρωί η οδός Αγιάς, στο ύψος της ισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες ανακαίνισης του δαπέδου της διάβασης. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει μέχρι τις 8 το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου. Το χρονικό αυτό διάστημα η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με κατάλληλες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες, που θα τοποθετηθούν από τον ενδιαφερόμενο και ενδεικτικά μέσω των οδών Καραγάτση και Βόλου. Ακολούθως, από το Σάββατο 15 Ιανουαρίου στις 7 το πρωί έως τις 8 μ.μ. της ερχόμενης Δευτέρας 17 του μήνα, θα διακοπεί η κυκλοφορία στην αντίστοιχη διάβαση της οδού Βόλου, για τους ίδιους λόγους. Και πάλι, κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με κατάλληλες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες, που θα τοποθετηθούν από τον ενδιαφερόμενο και ενδεικτικά μέσω των οδών Καραγάτση και Αγιάς.

 

Βοήθημα για εξόφληση λογαριασμών ρεύματος

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ο Δήμος Λαρισαίων σε ανακοίνωσή του ενημερώνει τους πολίτες καταναλωτές ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές, για την επέκταση του μέτρου επανασύνδεσης της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν στον σχετικό νόμο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι προς εξέταση δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος, για να υποβάλουν αίτηση στον κατά τόπον αρμόδιο Δήμο, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
Να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31.12.2021, να αποσυνδεθούν ή να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο μέχρι τις 15.02.2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 3. Tο αίτημα επανασύνδεσης πρέπει να αφορά στην κύρια κατοικία.Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Η διαδικασία που εφαρμόζεται για τη χορήγηση του ειδικού βοηθήματος έχει ως εξής:
(α) Οι καταναλωτές που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας υποβάλλουν αίτηση προς τον αρμόδιο κατά τόπο Δήμο, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία. Η ανωτέρω αίτηση υποβάλλεται από τους καταναλωτές προσκομίζοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά: αα) δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, αβ) δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της, αγ) πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, αδ) πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.I.A.) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, αε) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αστ) γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, αζ) βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή Κρατικού Νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στην σύνθεση του νοικοκυριού, αη) αντίγραφο λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των δύο χιλιάδων διακοσίων πενήντα (2.250) ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των τριάντα μία χιλιάδων πεντακοσίων (31.500) ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Το παραπάνω ανώτατο όριο αυξάνεται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
Περιουσιακά κριτήρια: 1. Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους, με βάση τους ορισμούς του άρθρου 2 της Δ13/οικ.33475/1935/15.06.2018 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», (Β’2281) όπως ισχύει, ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία, με βάση τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, έως το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως το ανώτατο όριο των εκατόν ογδόντα χιλιάδων (180.000) ευρώ. 2. Τα μέλη του νοικοκυριού τους να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με την εξαίρεση της υποπερ. i της περιπτ. β της παραγράφου 1 του άρθρου 44 του ν. 4111/2013 για πολύτεκνες οικογένειες και να μην δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ
Το ύψος του ειδικού βοηθήματος θα διαμορφωθεί ως εξής:  Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής. Για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής. Για συνολικές οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής. Για συνολικές οφειλές άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής. Το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Οι ευάλωτοι καταναλωτές, μπορούν να επικοινωνούν με τον πενταψήφιο αριθμό 15902 να ενημερώνονται για τα δικαιολογητικά και με τον Δήμο Λαρισαίων στο 2413-500.361 για την κατάθεση της αίτησης.

 

 Στο ίδιο τραγικό έργο θεατές ξανά...

 Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ «ΔΙΟΜΗΔΗ»

«Τα πλημμυρισμένα χωριά και χωράφια στους Θεσσαλικούς δήμους, οι κατεστραμμένοι επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι, οι καταστροφές θερμοκηπίων και διάφορων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλά χωριά, που συνέβησαν για πολλοστή φορά με μια απλή κακοκαιρία «Διομήδης» και όχι σαν τον «Ιανό», αποδεικνύουν περίτρανα τις μεγάλες ελλείψεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και εκτέλεση σύγχρονων έργων θωράκισης γι’ αυτές τις περιοχές και για όλη τη Θεσσαλία, καταρρίπτοντας τις μεγαλοστομίες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας, που αυτοπαινεύονται ότι τα κάνουν όλα καλά και γρήγορα, παραδίνοντας τεχνογνωσία και στο εξωτερικό!».
Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, τονίζοντας πως «τα «μπαλώματα» που έγιναν μετά τον «Ιανό», αποδείχτηκαν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να θωρακίσουν τη Θεσσαλία από νέα πλημμυρικά φαινόμενα που κάθε λίγο και λιγάκι «απειλούν» την περιοχή. Η ετοιμότητα του κρατικού και τοπικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, για την οποία μας διαβεβαίωναν κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, αποδείχτηκαν ακόμα μια φορά λόγια χωρίς αντίκρισμα. Καμία αναμονή! Καμία ανοχή στην κοροϊδία κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων». Στην ανακοίνωση της η ΛΑΣΥ ζητά: «Να εξασφαλιστεί άμεσα η διαμονή όλων των πλημμυροπαθών σε ξενοδοχεία, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Να μεριμνήσει η κυβέρνηση και η ΔΕΗ άμεσα για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, μέσα στο κρύο που είναι τσουχτερό. Να αξιοποιηθούν από περιφέρεια και δήμους δημόσιοι και δημοτικοί χώροι θερμαινόμενοι και κατάλληλοι για τη φιλοξενία ανθρώπων σε περιοχές που υπάρχουν διακοπές ρεύματος. Άμεση απάντληση των νερών με ευθύνη του κράτους από σπίτια, σχολεία και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και αγροτικού), των γεφυρών, των υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού). Να δοθεί άμεσα έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%, για σπίτια, καταστήματα, στους αγρότες που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα και τις κατολισθήσεις και τον αέρα, χωρίς τους γνωστούς όρους που αποκλείουν μέρος των πληγέντων. Άμεσα σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της Θεσσαλίας, με ευθύνη του κράτους, της περιφέρειας, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες».

 

 Ιδιώτης παιδίατρος στο Γ.Ν. Λάρισας

Για την κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ο διοικητής της 5ης Υ.ΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φώτης Σερέτης, υπέγραψε χθες σύμβαση απασχόλησης με ιδιώτη ιατρό, ειδικότητας Παιδιατρικής, με καθεστώς απόδειξης παροχής υπηρεσιών, ο οποίος θα ενισχύσει την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου. Η διάρκεια της σύμβασης ορίσθηκε έως 31.3.2022, με δυνατότητα παράτασης.


Προσλήψεις βρεφονηπιοκόμων

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στην πρόσληψη έξι βρεφονηπιοκόμων, για τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών του, θα προχωρήσει ο Δήμος Λαρισαίων. Η σχετική προκήρυξη, αφορά την πρόσληψη, τεσσάρων Τ.Ε. Βρεφονηπιοκόμων και δύο Δ.Ε. Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Δήμου Λαρισαίων. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε χθες και λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2022. Η αίτηση συμμετοχής, θα υποβληθεί ηλεκτρονικά και πρέπει απαραιτήτως να εμφανίζεται υπογεγραμμένη, με φυσική υπογραφή. Ανυπόγραφες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές. Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα έχουν ισχύ μέχρι και
τις 31-07-2022.

 

Ο Φίλ. Τρυποσκιάδης νέος πρόεδρος του Κολλεγίου Καρδιολογίας

Πρόεδρος στη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας αναδείχθηκε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φίλιππος Τρυποσκιάδης. Ο κ. Τρυποσκιάδης ήταν μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του Κολλεγίου, το οποίο είναι πανελλήνιος επιστημονικός φορέας της Καρδιολογίας. Διαδέχεται τον απελθόντα πρόεδρο Δημ. Αλεξόπουλο, καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Αθηνών. Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας είναι επίσης και ο νέος αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, Ιγνάτιος Οικονομίδης.


Κοπή πίτας σε υπαίθριο χώρο
ΑΠΟ ΤΙΣ «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»

Κοπή πίτας σε υπαίθριο χώρο και με στόχο να συγκεντρωθούν είδη προσωπικής φροντίδας για να παραδοθούν σε έγκλειστους καταστημάτων κράτησης, θα πραγματοποιήσει φέτος η Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες». Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και ώρα 5.30 μ.μ. στην πλατεία «Αλησμόνητων Πατρίδων» (Αμμοχώστου και Επισκοπής, συνοικία Αβέρωφ). Όπως ανακοίνωσε η Ένωση: «Φέτος αυτή η εκδήλωση θα έχει τρεις ιδιαιτερότητες: α) Θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο λόγω των υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του Covid-19. β) Επιχειρώντας μέσα από πράξεις αλληλεγγύης να ζεστάνουμε τις ψυχές ανθρώπων ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων της πόλης μας, τιμάμε και αγκαλιάζουμε άπορους και έγκλειστους στη Φυλακή Λάρισας. γ) Στο πλαίσιο αυτό κόβουμε την πίτα μας μαζί με τον τοπικό Σύλλογο «Διέξοδος για την αντεγκληματική πολιτική, τον σωφρονισμό και την επανένταξη», ο οποίος επικεντρώνεται σε δράσεις αλληλεγγύης για την επανένταξη των έγκλειστων. Σας καλούμε να προσφέρετε είδη προσωπικής φροντίδας (ξυραφάκια, αφροί ξυρίσματος, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια κ.α.) σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την αγάπη μας».

 

  Λαμπρό παράδειγμα ανιδιοτέλειας
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΡΙΤΣΑΣ ΜΠΕΤΣΙΜΕΑ

Τις ευχαριστίες τους προς την οικογένεια της Ρίτσας Μπετσιμέα για τη δωρεά του σώματός της εκφράζουν το Εργαστήριο Ανατομίας και η διοίκηση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ανακοίνωσή τους στην οποία αναφέρουν: Η Ρίτσα Μπετσιμέα, με τη βαθιά αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς που τη διέκρινε σε όλη τη ζωή της και την εμπιστοσύνη της στην επιστήμη, δώρισε το σώμα της στο Τμήμα Ιατρικής. Η μοναδική αυτή προσφορά αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην εκπαίδευση των φοιτητών μας και μελλοντικών Ιατρών. Το Εργαστήριο Ανατομίας και η Διοίκηση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την οικογένεια της θανούσης για αυτή την πολύτιμη προσφορά, τιμούμε τη μνήμη της Ρίτσας Μπετσιμέα και ευελπιστούμε να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και πρότυπο αλτρουισμού για την κοινωνία μας, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανατομίας καθηγήτρια Αικατερίνη Γ. Βάσιου, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Αθανάσιος Δ. Γιαννούκας καθηγητής Αγγειοχειρουργικής.

 

Να καθιερωθεί ειδικό σήμα για την ελληνικότητα του μελιού

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τη δέσμευσή του ότι θα προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις αναφορικά με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού, διατύπωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του.
Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν και κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλειος Ντούρας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών κ. Μάριος Τζιτζινάκης.
Ο ΥφΑΑΤ κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε με θέρμη την ανάγκη να επικρατήσει κλίμα ενότητας και αγαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για την προστασία του ελληνικού μελιού, προκειμένου να αναδειχθεί η μοναδική ποιότητά του. «Πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού, να ανέβει η αξία του και να καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι προωθούνται οι διαδικασίες από τα συναρμόδια Υπουργεία, -και ειδικότερα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που έχουν αναλάβει τους αγορανομικούς ελέγχους- από κοινού με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με επικεφαλής τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, για την καθιέρωση του σήματος. «Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Όλοι μαζί θέλουμε να δώσουμε αξία στο ελληνικό μέλι και για να έχει αξία, πρέπει να είναι πιστοποιημένα ελληνικό και να πιστοποιηθούν οι μοναδικές του ιδιότητες», επισήμανε. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
Στις προτάσεις του κ. Ντούρα για τυχόν τροποποιήσεις στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, ο κ. Κεδίκογλου ήταν σαφής λέγοντας ότι πρέπει να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί τον στόχο της καθιέρωσης του ειδικού σήματος. «Πέρα από τον επιστημονικό, θα βοηθήσει και ο αγορανομικός έλεγχος», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημείωσε δε, ότι έχουν παρατηρηθεί «παράλογα πράγματα», όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στις νοθείες, φέροντας ως παράδειγμα γειτονική χώρα η οποία δηλώνει ότι εξάγει στην Ελλάδα 400.000 κιλά μέλι και η Ελλάδα δηλώνει ότι εισάγει από τη χώρα αυτή 800.000 κιλά. «Αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί εξ ου και το Μητρώο είναι απαραίτητο».
«Με το Ηλεκτρονικό Μητρώο, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μελισσοκόμων και των κυψελών που δηλώθηκαν. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το Μητρώο έγινε αποδεκτό παρά τις αρχικές ενστάσεις», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Τζιτζινάκης υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων προκειμένου να επεκταθούν οι δυνατότητές του.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρουτουνιάν μίλησε για τη σημαντικότητα της πλατφόρμας πληροφοριακής βάσης δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι «θα έχουμε ένα πλήρες προφίλ των μελισσοκόμων» και συμπλήρωσε ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με αυτό το «εργαλείο» θα μπορεί να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τη διακίνηση του μελιού στην Ελλάδα.
Όλα τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να προταθούν και να βρεθούν λύσεις με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass