Η Αγιά μετρά και επουλώνει τις πληγές της

ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2022 15:06

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Μάχη με τα νερά στα πεδινά και με τα χιόνια στα ορεινά έδωσαν χθες στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς,

Δήμος και Περιφέρεια, δεύτερο 24ωρο που η κακοκαιρία «Διομήδης» σάρωσε με το πέρασμά της. Σε διάστημα 48 ωρών, από τις 7:00 το απόγευμα της Δευτέρας ως τις 7 χθες το απόγευμα, καταγράφηκε ύψος βροχής 300 χιλιοστών από τον μετεωρολογικό σταθμό της κωμόπολης, που σημαίνει ότι ο τόπος δέχθηκε 300 τόνους νερού στο στρέμμα. Στο ίδιο αυτό διάστημα έπνεαν σε όλο το μήκος και πλάτος ισχυροί ως θυελλώδεις άνεμοι που έφτασαν και τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ πολύ χιόνι δέχθηκαν σε υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα και ο Κίσσαβος και το Μαυροβούνι.
Τα προβλήματα πολλά και δύσκολα...
Για πολλές ώρες αρκετά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να υπερβάλλουν εαυτούς ώστε να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση της Μαρμαρίνης, οι κάτοικοι της οποίας υπέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση για τριάντα περίπου ώρες. Τα σχολεία σε όλο τον Δήμο και όλων των βαθμίδων παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ και προχθές τα περισσότερα δεν λειτούργησαν.
Λόγω του χιονιού έκλεισαν οι δρόμοι Σκλήθρο – Έλαφος, Μεγαλόβρυσο – Ανατολή και Δήμητρα – Ανατολή από το 13ο χιλιόμετρο και μετά, ενώ εκχιονιστικά της Περιφέρειας και του Δήμου Αγιάς επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας όπου απαιτούνταν, ώστε τα ορεινά χωριά να μπορούν να έχουν πρόσβαση. Μέσα στο Ομόλιο έσπασε τεχνικός όμβριων – αύλακας, ενώ στο Στόμιο αποκολλήθηκε τμήμα της πλατείας του λιμανιού.
Στο παραλιακό μέτωπο, και κυρίως σε τμήματα του κεντρικού δρόμου του Αγιοκάμπου και της Σωτηρίτσας, και σε όλο το μήκος της Βελίκας, η κατάσταση τραγική με το που υποχώρησαν τα νερά της θάλασσας που παρέμεινε ωστόσο και χθες τρικυμιώδης. Παντού λάσπη. Παντού χώμα. Παντού φερτά υλικά. Μέσα σε αυλές και υπόγεια σπιτιών. Μέσα σε καταστήματα. Τα πεζοδρόμια χάθηκαν κάτω από τη λάσπη, ενώ ο μόλις προ ενός και λιγότερο έτους ανακατασκευασμένος παραλιακός δρόμος πραγματικά αγνώριστος. Από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα, μηχανήματα της ΔΕΥΑ και του Δήμου Αγιάς, ιδιωτικά, αλλά και της Περιφέρειας, πάλευαν να διορθώσουν κάπως την εικόνα και να βοηθήσουν κυρίως σε σημεία όπου είχε συσσωρευτεί πολύ νερό. «Παρών» όπου χρειαζόταν και το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς και του τοπικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου.
Ζημιές επίσης στον παραλιακό άξονα καταγράφηκαν στο εξωτερικό δίκτυο φωτισμού – ξηλώθηκαν πολλά μέτρα υπογείων καλωδίων – ενώ αρκετές είναι και οι κολόνες που χρειάζονται υποστύλωση.
Τέλος, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τόσο του Δώτιου Πεδίου, όσο και στα παρακάρλια χωριά, βρίσκονται κυριολεκτικά πνιγμένες στο νερό. Μάλιστα, ο Δήμος Αγιάς ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ να μην προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στα παρακάρλια χωριά του για σήμερα και αύριο, γιατί, πρώτον, προβλέπονται θερμοκρασίες κάτω του μηδενός για όλη την περιοχή, δεύτερον ο ΤΟΕΒ Πηνειού λειτουργεί τα αντλιοστάσιά του και κατευθύνει μεγάλες ποσότητες νερού προς τις λιμνοδεξαμενές και προς τη λίμνη Κάρλα προκειμένου να αποσυμφορήσει τα βρόχινα νερά των χειμάρρων, ώστε να μην πλημμυρίσουν κι άλλο οι καλλιέργειες και, τρίτον, ο Δήμος Αγιάς βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας ήταν και χθες σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ενώ μίλησε πάλι τηλεφωνικά και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και με τον υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, στους οποίους μετέφερε την εικόνα της όλης κατάστασης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass