Ανέβηκε η στάθμη στον Πηνειό ποταμό, ελεγχόμενη η πλημμύρα στο Αλκαζάρ

*ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΔΕΥΑΛ, ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ * «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» ΣΕ ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΟ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2022 14:59

Στα 5,70 μέτρα έφτασε χθες η στάθμη του νερού του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΔΕΥΑΛ, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα, τόσο σε συνοικίες, περιφερειακά της πόλης, όσο και στην παλιά κοίτη του ποταμού

που διέρχεται από την πόλη και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αλκαζάρ.
Από νωρίς το πρωί, όπου παρατηρήθηκε και η κλιμάκωση του φαινομένου της υπερχείλισης του ποταμού, επιχειρούσαν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα, τόσο συνεργεία της ΔΕΥΑΛ, όσο και κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων.
Όπως δήλωσε στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρης Μαβίδης, «το φαινόμενο της υπερχείλισης του ποταμού, έτεινε προς αποκλιμάκωση τις μεσημβρινές ώρες χθες, όπως παρατηρήθηκε από τις μετρήσεις της στάθμης του νερού, αλλά και σύμφωνα με τα στοιχεία της συνεχόυς παρακολούθησης των μετρήσεων της ροής του νερού προς τη Λάρισα, από τη θέση Κεραμίδι, που αποτελεί το βαρόμετρο για την εξέλιξη του φαινόμενου (οι όγκοι νερού που έρχονται από τον Νομό Τρικάλων)».
Μάλιστα ο κ. Μαβίδης σημείωσε πως «συγκριτικά με την κακοκαιρία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή τον περασμένο Οκτώβριο, αυτήν τη φορά η στάθμη του ποταμού ανέβηκε περισσότερο, κατά 30 εκατοστά».
Όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα που εμφανίζονται μετά από έντονες βροχοπτώσεις στη διαμορφωμένη παλιά κοίτη του Πηνειού, μέσα στην πόλη, στο Αλκαζάρ, ο κ. Μαβίδης εξηγεί ότι «είναι αναμενόμενα», καθώς «λειτουργεί ως κοίτη πλημμυρικής εκτόνωσης».
«Πρόκειται για μια γνωστή κατάσταση», προσθέτει, «η οποία δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας, και γι’ αυτό τόσο χρόνια δεν έχουν δημιουργηθεί σταθερές και ογκώδεις κατασκευές, κατά μήκος της κοίτης μέσα στην πόλη, παρά μόνο έχουν γίνει ήπιας μορφής παρεμβάσεις».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, η πόλη δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο από την υπερχείλιση του ποταμού, σε αυτά τα σημεία, καθώς υψώνονται κατά μήκος της κοίτης ψηλά αναχώματα.
Προβλήματα παρατηρήθηκαν χθες από τις πλημμύρες στις συνοικίες της Νέας Σμύρνης και του Ιπποκράτη.
Για τη Νέα Σμύρνη ο κ. Μαβίδης δηλώνει πως τα προβλήματα προέκυψαν από τα φρεάτια και ότι η ΔΕΥΑΛ έσπευσε να τα αντιμετωπίσει.
«ΤΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ»
Σύμφωνα με τον Δήμο Λαρισαίων «το αντιπλημμυρικό σύστημα της Λάρισας λειτούργησε». Παράλληλα όμως εκτιμάται πως «επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο κλιματικής κρίσης χρειάζεται επικαιροποίηση των δεδομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απαιτούνται συμπληρωματικές ενέργειες και έργα, ώστε η πόλη της Λάρισας να συνεχίσει να απολαμβάνει την υψηλού επιπέδου αντιπλημμυρική προστασία».
Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Μετά το πέρασμα τα προηγούμενα 24ώρα της κακοκαιρίας «Διομήδης» από την περιοχή της Θεσσαλίας, τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν, όπως ήταν φυσικό όλο αυτός ο υδάτινος όγκος έχει πλέον διοχετευθεί στον Πηνειό.
Παρά τον τεράστιο όγκο των νερών, το σύστημα των αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη της Λάρισας έχει ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό.
Οι υπερχειλίσεις που σημειώνονται στην εσωτερική και την εξωτερική κοίτη γίνονται στις χαρακτηρισμένες πλημμυρικές ζώνες και θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές σε σχέση και με την ένταση των καιρικών φαινομένων που καταγράφηκαν στην Θεσσαλία τα προηγούμενα 24ωρα.
Η ΔΕΥΑΛ παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο είναι σε αποκλιμάκωση. Επίσης η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων επενέβη από το πρωί σε ποιμνιοστάσιο που βρίσκεται εντός της πλημμυρικής ζώνης στην περιοχή του LIDL (πίσω από τον κυκλικό κόμβο της περιφερειακής Τρικάλων).
Μικροπροβλήματα επίσης, σημειώθηκαν σε συγκεκριμένο σημείο στη συνοικία Ιπποκράτης, καθώς και σε σημείο στην περιοχή της Νέας Σμύρνης κοντά στην περιοχή του Βιολογικού. Σε όλα τα σημεία βρίσκονται συνεργεία της ΔΕΥΑΛ και η κατάσταση θεωρείται ελεγχόμενη.
Είναι φανερό ότι το σύστημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης έχει ανταποκριθεί. Ωστόσο, επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο κλιματικής κρίσης χρειάζεται επικαιροποίηση των δεδομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απαιτούνται συμπληρωματικές ενέργειες και έργα, ώστε η πόλη της Λάρισας να συνεχίσει να απολαμβάνει την υψηλού επιπέδου αντιπλημμυρική προστασία.
Τέλος, νωρίς χθες το πρωί με έγγραφό του, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, καλεί τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Λαρισαίων που βρίσκονται κοντά στον ποτάμι να ενημερώσουν κτηνοτρόφους των περιοχών για την πιθανότητα προβλημάτων που θα προκύψουν από την αύξηση της στάθμης των νερών του Πηνειού και την πιθανότητα υπερχείλισης σε διάφορα σημεία της κοίτης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass