Πρώην σύμβουλοι κατά Δήμου Τυρνάβου

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ * ΤΟ «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΤΖΑΛΙΟΥ», Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ «ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» ΣΤΑ ΔΕΛΕΡΙΑ, Η «ΠΡΟΙΚΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟΡΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝ» ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑ, ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2022 21:00
Επιστροφές ποσών από το κληροδότημα «Τζάλιου» των Δελερίων,  διεκδικούν δικαιωθέντες πρώην κοινοτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι Επιστροφές ποσών από το κληροδότημα «Τζάλιου» των Δελερίων, διεκδικούν δικαιωθέντες πρώην κοινοτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατά του Δήμου Τυρνάβου, αφήνουν πρώην κοινοτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι των Δελερίων, με αφορμή την πολύμηνη καθυστέρηση στην επιστροφή χρημάτων που κατέβαλαν μετά από άδικο και σε βάρος

τους καταλογισμό.
Οι πρώην σύμβουλοι επιρρίπτοντας ευθύνες για «παλινδρομήσεις και σκόπιμες καθυστερήσεις» στον Δήμο Τυρνάβου τονίζουν πως «έχει εξαντληθεί η υπομονή» τους και πως «η προσφυγή κατά του Δήμου αποτελεί πλέον μονόδρομο».
Η απόφαση κοινοτικών συμβούλων να αξιοποιήσουν χρήματα του Κληροδοτήματος «Δημήτριος και Ραλλού Τζάλιου» με σκοπό την υλοποίηση κοινωφελών έργων στα Δελέρια Τυρνάβου είχε ως αποτέλεσμα, μετά από καταγγελία, να ελεγχθούν όσοι διετέλεσαν πρόεδροι και μέλη των εκάστοτε διαχειριστικών επιτροπών (σ.σ. και κοινοτικούς συμβούλους παράλληλα) του Ιδρύματος, κατά τα έτη 1975 έως και 1999.
Ο έλεγχος προκάλεσε καταλογισμό, με τους εμπλεκόμενους συμβούλους να ταλαιπωρούνται από το 2005 για να δικαιωθούν τελικά τον Δεκέμβριο του 2020, περίοδο από την οποία ζητούν πλέον από τον Δήμο Τυρνάβου να τους επιστρέψει τα χρήματα. Χρήματα που βρίσκονται «εγκλωβισμένα» όχι στο Ταμείο του Δήμου, αλλά στο Ταμείο του Κληροδοτήματος.
ΑΠΟΡΕΣ ΝΕΑΝΙΔΕΣ
Αφορμή αποτέλεσαν έργα μεταξύ των οποίων η διαμόρφωση της πλατείας στα Δελέρια με τα μέλη των Διαχειριστικών Επιτροπών να παραπέμπονται, καθώς διέθεσαν πόρους του Ιδρύματος για άλλους σκοπούς από αυτούς της διαθήκης.
Βασικοί σκοποί της οποίας ήταν «να ανοικοδομηθεί σχολείο ανωτέρας εκπαίδευσης» στην κοινότητα Δελερίων «η διοίκηση, διαχείρισης και ο εν γένει τρόπος λειτουργίας να ρυθμιστούν από οργανισμό εκπονηθησομένου από το Υπουργείο Παιδείας». Ο δεύτερος σκοπός της διαθήκης αφορούσε στο να «να προικοδοτεί κατ’ έτος μια άπορη νεανίδα του χωριού Δελερίων με το ποσό των 50.000 δραχμών».
Ο σκοπός που έταξε ο διαθέτης, σύμφωνα και με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «εκτελείται μερικώς» αφού ποτέ δεν ιδρύθηκε «Πανεπιστήμιο» στα Δελέρια, ενώ «διατίθεντο ποσά για προικοδότηση κοριτσιών από τα Δελέρια» ύστερα από αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και κατά την ελεγχθείσα περίοδο.
Ωστόσο, στα μέλη των Επιτροπών, από τον Απρίλιο του 1975 έως τον Δεκέμβριο του 1999, καταλογίζεται συνολικό χρηματικό ποσό 149.569 ευρώ «για δαπάνες εκτός σκοπού». Ποσό που αφορά κυρίως στην κατασκευή της πλατείας Δελερίων, σε εργασίες ηλεκτροφωτισμού της πλατείας, στην αγορά εξοπλισμού παιδικής χαράς, στην αγορά χορτοκοπτικού μηχανήματος, στην αμοιβή γλύπτη που φιλοτέχνησε την προτομή του Δημ. Τζάλιου, σε αμοιβές δικηγόρων για εργασίες σχετικά με την αλλαγή του σκοπού, κ.ά.
Παρά το γεγονός ότι «υπήρχαν τα νόμιμα παραστατικά» οι προαναφερθείσες δαπάνες «ήταν εκτός σκοπού που έταξε ο διαθέτης» και με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας το 2005 στους δεκάδες εμπλεκόμενους συμβούλους επιμερίζεται το ποσό και κάποιοι το καταβάλλουν.
Οι εμπλεκόμενοι προσβάλλουν στη συνέχεια την απόφαση με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να τους δικαιώνει. Σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι νόμιμος ο καταλογισμός διότι άπαντες οι υπόλοιποι ενήργησαν καλοπίστως, χωρίς πρόθεση καταστρατήγησης των εφαρμοστέων διατάξεων νόμου και με την πεποίθηση ότι εξυπηρετούσαν το κοινό συμφέρον διατελούντες σε συγγνωστή πλάνη ότι ενεργούσαν νομίμως».
Η Ολομέλεια αναιρεί απόφαση Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνοντας μάλιστα ότι «ήδη από τα πρώτα χρόνια είχε διαπιστωθεί το ανέφικτο του σκοπού του Κληροδοτήματος κατά το μέρος που αφορούσε ειδικότερα στην ανέγερση σχολείου ανώτερης εκπαίδευσης» αναγνωρίζοντας επίσης τον «κοινωφελή σκοπό» που «εξυπηρετούσαν οι δαπάνες των ανωτέρω έργων».
Η Ολομέλεια ακυρώνει τέλος την καταλογιστική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δέχεται εν μέρει την έφεση 16 συμβούλων και τα καταλογισθέντα ποσά επιστρέφονται στον λογαριασμό του Κληροδοτήματος. Με βάση την απόφαση της Ολομέλειας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 ανακαλεί μερικώς την απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ταλανίζει τους εμπλεκόμενους συμβούλους από το 2005.
Όσοι πρώην σύμβουλοι δικαιώθηκαν έχουν σήμερα λαμβάνειν ποσά που κυμαίνονται, από 2.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε έναν και αυτός είναι ο λόγος που ζητούν από τον Δήμο Τυρνάβου να τους επιστρέψει τα χρήματά τους.
Οι θιγόμενοι διευκρινίζουν στην «Ε» πως από τον Δεκέμβριο του 2020 και παρά τις πολλές οχλήσεις, ο Δήμος Τυρνάβου «με διάφορες παλινδρομήσεις και σκόπιμες καθυστερήσεις δεν αποδίδει τα χρήματα» που τους οφείλει με αποτέλεσμα η υπομονή τους «να έχει εξαντληθεί και η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη κατά του Δήμου να αποτελεί πλέον μονόδρομο».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass