Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το Ωδείο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ *ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ *ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2022 21:19

Διασταυρώθηκαν τα ξίφη των παρατάξεων χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, για το επίμαχο θέμα της έκθεσης επιθεώρησης ελέγχου του ΑΣΕΠ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (Δ.Ω.Λ.), που αφορά στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού το 2019. Θέμα το

οποίο αιτήθηκαν να συζητηθεί στη συνεδρίαση οι παρατάξεις «Λάρισα Μπροστά», «Πρωτοβουλία Αξιών για τη Λάρισα», «Ορμή Ανανέωσης» και «Λαρισαίων Κοινόν».
Για «πολιτικό κανιβαλισμό» έκανε λόγο ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, καταγγέλλοντας σκοπιμότητες «που έχουν στόχο να πλήξουν τη δημοτική αρχή» και κατέληξε πως το τελικό αποτέλεσμα ήταν «άνθρακες ο θησαυρός»!
Επισήμανε πως ο εκπρόσωπος της «Λαρισαίων Κοινόν» απ΄ όπου ξεκίνησε το θέμα της αμφισβήτησης της νομιμότητας των προσλήψεων- και ζήτησε τη σχετική έκθεση του ΑΣΕΠ- «διάβασε επιλεκτικά κομμάτια της και στόχος ήταν να πλήξουν τη δημοτική αρχή». Ο δήμαρχος τόνισε συγκεκριμένα ότι «Αυτή η στόχευση κάνει ζημιά στην πόλη, όπως έκανε αυτή τη στιγμή ζημιά στο ΔΩΛ και στους καλλιτέχνες της. Στο όνομα δήθεν της διαφάνειας δεν σέβονται τον θεσμό του δημάρχου της πόλης και χωρίς επιχειρήματα κάνουν ζημιά στον ίδιο τον θεσμό».
Ο δήμαρχος αναφερόμενος στη συμπόρευση των τριών δημοτικών παρατάξεων με τη «Λαρισαίων Κοινόν», έκανε λόγο για «ανίερες συμμαχίες, συγκυριακές, με μικροκομματικά συμφέροντα».
Επίσης ο κ. Καλογιάννης εξηγώντας την άρνηση της δημοτικής αρχής να παραδώσει την εμπιστευτική έκθεση του ΑΣΕΠ σε δημοτικό σύμβουλο, εξήγησε ότι αυτό απαιτεί εισαγγελική εντολή όπως και έγινε. Όσοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή γιατί δεν ήθελε να την παραδώσει κάνουν λάθος» δήλωσε.
Καταλήγοντας ανάφερε ότι «η πεμπτουσία της έκθεση του ΑΣΕΠ, περιλαμβάνεται στη σύσταση του ΑΣΕΠ, προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για κενά στην αναγνώριση πτυχίων μουσικών», θέμα που δημιουργεί ουσιαστικά μεγάλα προβλήματα σε αυτού του είδους τις προσλήψεις.
Η ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ
Για «παρατυπίες» στις προσλήψεις μουσικών του ΔΩΛ, που εμφανίζονται στην έκθεση του ΑΣΕΠ, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, κατά την εισήγηση του θέματος, εκ μέρους των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Ξεκαθάρισε βέβαια ότι «αυτή η συζήτηση βρίσκεται μακριά και πέρα από τις προσωπικότητες των ΔΩΛ» και τόνισε: «Τιμώ και σέβομαι το έργο του μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας και υποστηρίζω το έργο του και την προσφορά του καθώς και την άποψη να συνεχίσει να προσφέρει, μέσα από διαδικασίες νόμιμες».
Υποστήριξε πως «η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία και η ίση μεταχείριση των πολιτών, πρέπει να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και ότι πρέπει αυτές να τις υπηρετούν όλοι οι θεσμοί, γιατί μόνο έτσι προστατεύονται οι πολίτες απέναντι σε αυθαιρεσίες των διοικούντων».
«Οι νόμοι πρέπει να βελτιώνονται, να προσαρμόζονται αλλά όχι να καταργούνται», δήλωσε η κ. Καραλαριώτου και σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Η έκθεση όμως του ΑΣΕΠ περιλαμβάνει σωρεία παραβάσεων της διοίκησης. Αναφέρει ότι η όλη διαδικασία προσλήψεων εργαζομένων στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, έγινε «κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας , αντικειμενικότητας , αμεροληψίας και ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων », μιλά για «... μη νόμιμες ενέργειες της Επιτροπής Επιλογής...» και συμπληρώνει ότι «...τα μέλη του ΔΣ του ΔΩΛ ... υπέχουν ποινικές και όχι πειθαρχικές ευθύνες».
Η κ. Καραλαριώτου, επισήμανε ότι: «Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να δώσει την έκθεση του ΑΣΕΠ, επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα» και δήλωσε τα εξής: «Μέσα από το τέχνασμα των προσωπικών δεδομένων θέλατε να βάλετε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ τις αμαρτίες σας στο Δημοτικό Ωδείο. Δυστυχώς για εσάς όμως υπάρχει έλεγχος, υπάρχει και λογοδοσία. Είστε έκθετοι απέναντι στους Λαρισαίους και στις Λαρισαίες όχι μόνον για τον διάτρητο διαγωνισμό στο Δημοτικό Ωδείο, αλλά προπαντός επειδή επιχειρήσατε από τον περασμένο Νοέμβριο να το συγκαλύψετε με προφάσεις εν αμαρτίαις».
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ
«Νιώθω μεγάλη πικρία με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας...» τόνισε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παν. Σάπκας, υποστηρίζοντας τη νομιμότητα των ενεργειών που έχουν γίνει για τις προσλήψεις.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο» ανάφερε και σημείωσε αναλυτικότερα ότι: «Η έκθεση του ΑΣΕΠ διαβιβάστηκε και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών. Αν υπάρχει παρατυπία θα το κρίνει εκείνος και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ανταποκριθήκαμε στις επισημάνσεις της έκθεσης του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις που έγιναν το 2019 τα προηγούμενα χρόνια.
Παρόμοιες συστάσεις είχαμε και από την Αρχή Διαφάνειας στην οποία και απαντήσαμε. Το ΑΣΕΠ έκανε συστάσεις και στο Υπουργείο Πολιτισμού για κενά που πρέπει να καλυφθούν στις αναγνώριση τίτλων σπουδών...
Το «έγκλημά» μας λοιπόν αφορά τους δύο κορυφαίους μαέστρους της Συμφωνικής Ορχήστρας και της χορωδίας γιατί αποδεχθήκαμε ως προσόν το μεταπτυχιακό τίτλο.
Το μόνο που πλήττεται απ΄ όλα αυτά είναι το ΔΩΛ και η Λάρισα. Δεν υπήρξε δόλος και κανενός είδος όφελος. Κάθε πράξη μας και αποφάσεις μας αφορούν το συμφέρον της πόλης μας και είναι ομόφωνες».
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΑΕΣΤΡΟΥΣ
Τη στήριξή τους στα πρόσωπα των δύο διευθυντών, της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του ΔΩΛ, Χρήστο και Δημήτρη Κτιστάκη, εξέφρασαν σε τοποθετήσεις τους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση χορωδοί, μουσικοί και μέλη μουσικών συλλόγων.
Συγκεκριμένα, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας η κ. Δέσποινα Βασβατέκη είπε μεταξύ άλλων: «Οι δύο μαέστροι ζουν συνεχώς στην αβεβαιότητα της επαναπρόσληψης και παρόλα αυτά συνεχίζουν με πάθος να προσφέρουν παρουσιάζοντας σημαντικό έργο... Κάθε προσπάθεια διχασμού βρίσκει αντίθετα όλα τα μέλη του Συλλόγου».
Αντίστοιχα το έργο των δύο μαέστρων εξήραν, η πρόεδρος και μέλος της Χορωδίας του ΔΩΛ κ. Βασιλική Ταμπούκα και η κ. Ευδοκία Χώτα, εκ μέρους όλων των μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας.
Επίσης σε τοποθέτησή του ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, κ. Απ. Αλεξίου και μέλος της εξεταστικής επιτροπής των προσλήψεων υποστήριξε για τις προσλήψεις: «Ενεργήσαμε με τη σύμφωνη γνώμη της νομικής υπηρεσίας του Δήμου και εξωτερικών νομικών...».
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Κοκορομαχία στην πλάτη των εργαζομένων με οκτάμηνες συμβάσεις» χαρακτήρισε την αντιπαράθεση και τις καταγγελίες για τις προσλήψεις του ΔΩΛ, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Παπαδούλης.
Πρότεινε τη στελέχωση των ΔΩΛ με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των μουσικών, κάτι που υποστηρίχθηκε αργότερα και από άλλες παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους.
Η «ΠΡ.ΑΞΙ.»
Σε «παρατυπίες» στις προσλήψεις του ΔΩΛ, οι οποίες αναφέρονται στην έκθεση του ΑΣΕΠ, στάθηκε και ανάλυσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΑΞΙ» ο κ. Παν Γούλας.
«Η διοίκηση του ΔΩΛ οφείλει να κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες. Εξετάζουμε τα νόμιμα που εμφανίζονται στην έκθεση, δεν κρίνουμε τους μουσικούς» τόνισε.
Η «ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»
«Συνταχθήκαμε -με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης- για να συζητηθεί το θέμα. Ο θεσμικός μας ρόλος είναι ο έλεγχος την δημοτικής αρχής. Ξεκάθαρα, δεν θέτουμε κανένα ζήτημα για τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, το έργο των οποίων είναι αδιαμφισβήτητο...» δήλωσε ο επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» κ. Νικ. Γαμβρούλας. Τέλος πρότεινε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΔΩΛ.
Η «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΟΝ»
Την παραίτηση των εμπλεκόμενων με τις επίμαχες προσλήψεις στο ΔΩΛ το 2019, ζήτησε σε τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαρισαίων Κοινόν» κ. Νάρης, μιλώντας για έλλειψη «αξιοκρατίας, διαφάνειας και ισότητας».
Κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για «συγκάλυψη ευθυνών» με την άρνησή της να παραδώσει αρχικά την έκθεση του ΑΣΕΠ, όταν είχε ζητηθεί από τον ίδιο, για να ακολουθήσει στην πορεία εισαγγελική παρέμβαση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ
Τον λόγο πήραν στη συνέχεια αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, με μέλη της «Συμπαράταξης» να εστιάζουν στην ταύτιση των τριών παρατάξεων με τη «Λαρισαίων Κοινόν» και να διαβλέπουν μια «ακροδεξιά ρητορική που τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμφιλοχωρήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο», ενώ οι συνάδελφοί τους της αντιπολίτευσης να επικαλούνται τις αρχές της διαφάνειας και ισονομίας στο πεδίο των προσλήψεων.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass