Ελεγχοι σε «λέσχες φιλάθλων» στη Λάρισα

ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ, ΑΠ. ΤΖΑΜΑΛΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΖΑΧ. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2022 21:04

Τη διενέργεια ελέγχων σε «λέσχες φιλάθλων» στον νομό Λάρισας παρήγγειλε

χθες -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής, με βάση και την εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ζαχαρία Κοκκινάκη. Η εγκύκλιος Κοκκινάκη («Βία με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο») εκδόθηκε μετά και την πρόσφατη δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, πράξη για την οποία έγιναν ήδη συλλήψεις οπαδών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά έξαρσης της βίας με αθλητικό υπόβαθρο και ενόψει του ότι η βία, ως κοινωνικό πρόβλημα, βρίσκει στον χώρο του αθλητισμού πρόσφορο έδαφος εκδήλωσής της, ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκαλούν», επισημαίνει προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, μεταξύ άλλων, ότι «ως γενική αρχή, επιβάλλεται, στο πλαίσιο της λειτουργικής σας αρμοδιότητας για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των πολιτών και η δική σας υπερβάλλουσα εγρήγορση και σημαντική συμβολή, με εξάντληση κάθε δικονομικής δυνατότητας, για την πρόληψη και τη δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο, με την προσήκουσα εφαρμογή των οικείων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, των νόμων περί αθλητισμού και των λοιπών ειδικών ποινικών νόμων».
Στην παράγραφο Δ’ της εγκυκλίου επισημαίνει πως «με το άρθ. 41 Β’ Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 12 Ν. 4809/2021, προβλέπονται οι «λέσχες φιλάθλων», καθώς και η υποχρέωση των οικείων αθλητικών σωματείων ή Α.Α.Ε. να ασκούν με εκπρόσωπό τους εποπτεία και έλεγχο στις λέσχες που έχουν αναγνωρίσει σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρ. 3., καθώς επίσης προβλέπεται η δυνατότητα των λεσχών να έχουν γραφεία ή εντευκτήρια, ύστερα από άδεια της αρμόδιας Aστυνομικής Aρχής, η οποία προβαίνει υποχρεωτικά στη σφράγιση κάθε χώρου που, χωρίς την ανωτέρω άδεια, στεγάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία γραφείων, ή εντευκτηρίων λέσχης.
Τέλος, προβλέπεται ότι όποιος λειτουργεί τα ως άνω γραφεία ή εντευκτήρια χωρίς άδεια της αρμόδιας Aστυνομικής Aρχής, ή παραβιάζει τη σφραγίδα που έθεσε η Αστυνομική Αρχή στους χώρους αυτούς, τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται από το άρθρο 178 του Π.Κ.
Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν «ορμητήρια» των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων. Ενόψει τούτων παρακαλούμε για τον έλεγχο της νομιμότητας λειτουργίας των ως άνω γραφείων, εντευκτηρίων και άλλων χώρων, την εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων και τη διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα, καθώς και τη διακρίβωση των στοιχείων των υπαιτίων (φυσικών αυτουργών ή συνεργών). Είναι αυτονόητο ότι ο ανωτέρω έλεγχος πρέπει να γίνεται συστηματικά και όχι μόνο σε περιπτώσεις ακραίας εγκληματικής βίας» καταλήγει η εγκύκλιος.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζαμαλής παρήγγειλε χθες προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας τη διενέργεια ελέγχων για να εξεταστεί σε πρώτο στάδιο αν όντως υπάρχουν σήμερα λέσχες φιλάθλων στον νομό και κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούν.               

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass