Οι αυξήσεις στην ενέργεια απειλούν το νερό

ΠΕΝΗΝΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ * Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΟΛΓΑ ΚΟΤΣΕΛΙΔΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΚΑΙ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2022 21:10
Η γενική διευθύντρια της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Ελλάδας Όλγα Κοτσελίδου Η γενική διευθύντρια της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Ελλάδας Όλγα Κοτσελίδου

«Δημόσια υγεία, το καθαρό νερό και το περιβάλλον, απειλούνται άμεσα αν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης στην Ελλάδα (Δ.Ε.Υ.Α.) καταρρεύσουν από τον διπλασιασμό και τριπλασιασμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος…» δηλώνει στην «Ε» η γενική διευθύντρια της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων ‘Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) Ελλάδας, κ. Όλγα Κοτσελίδου. Μας παρουσιάζει την κατάσταση που διαμορφώθηκε πλέον στις Επιχειρήσεις, με τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές να αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» και παρουσιάζει τις προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α, για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο «να μείνει η μισή Ελλάδα χωρίς καθαρό νερό και αποχέτευση».

* Κυρία Κοτσελίδου, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Ποια η γενική εικόνα της οικονομικής κατάστασης που διαμορφώθηκε πλέον στις Δ.Ε.Υ.Α.;
- Μετά τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για να είναι σε θέση να τεκμηριώσει τα επιχειρήματά της και να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις της συγκέντρωσε στοιχεία από τα τιμολόγια ρεύματος από 50 Δ.Ε.Υ.Α., δηλαδή από τις μισές Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι για τους μήνες Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021 στη χαμηλή τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 13 εκατ. ευρώ οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 8 εκατ. ευρώ, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Δεκέμβριο στη μέση τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 1,7 εκατ. ευρώ οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 4 εκατ. ευρώ.
Τα τιμολόγια ρεύματος για τις Δ.Ε.Υ.Α. που είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις λόγω των εγκαταστάσεών τους, από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα, σχεδόν διπλασιάστηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις τριπλασιάστηκαν.
Τα νούμερα είναι μεγάλα και μη διαχειρίσιμα και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται ανησυχητικά.

* Υπάρχει κίνδυνος κάποιες να αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο»;
- Αν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης από την Πολιτεία το ταχύτερο δυνατό στην κατεύθυνση των προτάσεων της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., σίγουρα απειλείται η βιωσιμότητά τους. Αλλά, ταυτόχρονα απειλείται και το δημόσιο συμφέρον, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. διαχειρίζονται ένα δημόσιο αγαθό, το νερό, διασφαλίζοντας την επάρκεια και την ποιότητά του.
Και παρέχουν υπηρεσίες αποχέτευσης προστατεύοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα του περιβάλλοντος του τόπου μας. Δημόσια υγεία και περιβάλλον απειλούνται άμεσα αν οι Δ.Ε.Υ.Α. καταρρεύσουν.

* Θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές;
- Είναι κάτι που οι Δ.Ε.Υ.Α. σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν και το απεύχονται. Κι αυτό γιατί υπηρετούν την κοινή ωφέλεια πάνω από σαράντα χρόνια, και παρότι λειτουργούν με ανταποδοτικότητα, επιδιώκουν το νερό που παρέχουν να είναι προσιτό σε όλους τους πολίτες και ιδίως στους ευάλωτους πολίτες. Είναι ευθύνη και υποχρέωσή τους.
Γι’ αυτό άλλωστε η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από το 2020 μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από το 13% στο 6%. Αλλά, ακόμη και αν οι Δ.Ε.Υ.Α. αυξήσουν το νερό, οι αυξήσεις της τιμής της ενέργειας είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να καλυφθούν από την αύξηση της τιμής του νερού. Και φυσικά είναι προφανής ο κίνδυνος οι καταναλωτές να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, αφού κι αυτοί πλήττονται αντίστοιχα από τις αυξήσεις του ρεύματος και τις γενικότερες ανατιμήσεις. Το αδιέξοδο είναι μεγάλο όπως αντιλαμβάνεσθε.

* Ποιος ο προγραμματισμός για μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας;
- Οι Δ.Ε.Υ.Α. προγραμματίζουν και σχεδιάζουν την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και να βελτιώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Αλλά, οι επενδύσεις αυτές απαιτούν χρόνο, «χώρο» στο ήδη κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάλογη χρηματοδότηση. Επίσης, κάποιες από τις Δ.Ε.Υ.Α. συμμετέχουν ή σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους σε Ενεργειακές Κοινότητες για να εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτονομία και να γίνουν αυτοπαραγωγοί. Από την άλλη, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α., διεκδικεί από τα συναρμόδια Υπουργεία χρηματοδοτήσεις για τις ενεργειακές επενδύσεις των Δ.Ε.Υ.Α., αλλά μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.

* Ποιες είναι οι προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας;
- Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προτείνει να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής που επιφέρει τις υπέρογκες αυξήσεις στο τιμολόγιο ρεύματος, να θεωρηθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. μεγάλοι καταναλωτές και να υπαχθούν στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Αν οι τρεις αυτές προτάσεις γίνουν δεκτές, οι Δ.Ε.Υ.Α. θα μπορέσουν να διαχειριστούν το ενεργειακό τους κόστος μέχρι να αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση που ελπίζουμε να μην κρατήσει πολύ.

* Και αν αυτές δεν εισακουστούν, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού, του νερού, στη χώρα μας;
- Ελπίζουμε ότι θα εισακουσθούν διότι θεωρούμε ότι η Πολιτεία δεν θέλει και οι πολίτες δεν αντέχουν να μείνει η μισή Ελλάδα χωρίς καθαρό νερό και αποχέτευση. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επιμένει και εντείνει τον θεσμικό διάλογο με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Ξέρετε, η Ελλάδα και αυτό δεν είναι τόσο γνωστό, δεν θα ήταν στην κατάσταση που είναι σήμερα χωρίς τις Δ.Ε.Υ.Α. Το καθαρό νερό της βρύσης, που στην εποχή της πανδημίας είναι το πρώτο μέσο προφύλαξης από την ασθένεια, έρχεται στη βρύση μας χάρη στις Δ.Ε.Υ.Α. Οι καθαρές μας θάλασσες με τις γαλάζιες σημαίες, χάρη στους βιολογικούς καθαρισμούς των Δ.Ε.Υ.Α. είναι καθαρές και μπορούν να τις απολαμβάνουν όλοι με ασφάλεια. Κάποια πράγματα πρέπει κάποια στιγμή να ειπωθούν με το όνομά τους για να γίνουν κατανοητά από όλους».

Συνέντευξη: Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass