ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ:

Αντί της εκτροπής, περιφερειακά φράγματα

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2022 18:08

Το Σάββατο, 19/02/ 2022, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά πήρε μέρος στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας, η οποία απευθυνόταν στους βουλευτές όλων των νομών της περιοχής, με θέμα το υδατικό-περιβαλλοντικό πρόβλημα που ταλανίζει τη Θεσσαλία και τα ημιτελή έργα του Αχελώου.


Στη σύσκεψη η βουλευτής δήλωσε τα εξής:
«Απαντώντας στο βασικό θέμα της σύσκεψης, όπως το διατύπωσε ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, πιστεύω ότι είναι καλό να έρθει το πρόβλημα του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Αυτό, για να πάρουν επιτέλους ξεκάθαρη θέση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να πάψουν κάποιοι να κάνουν προεκλογική ψηφοθηρία με το θέμα του Αχελώου, και όταν εκλέγονται να αλλάζουν στάση:
Αναφέρομαι στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άλλα έλεγε προεκλογικά και τον Σεπτέμβριο 2021, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, απέφυγε ν’ απαντήσει με σαφήνεια, λέγοντας ότι «Η ιστορία του Αχελώου είναι πονεμένη ιστορία».
Εμείς, αλλά κυρίως οι αγρότες της Θεσσαλίας, γνωρίζουμε καλά ότι είναι μια πονεμένη ιστορία, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι όμως απαράδεκτο να χρησιμοποιούμε τον Αχελώο και την αγωνία των αγροτών της Θεσσαλίας για ψηφοθηρία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα, εναρμονιζόμενοι με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και προτείνουν, αντί της εκτροπής, την άμεση δημιουργία σημαντικών περιφερειακών φραγμάτων, που θα μπορούσαν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο και να αρδεύουν και υδρεύουν τον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και να τον προφυλάσσουν από καταστροφικές πλημμύρες.
Όμως, μέχρι τώρα, η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχουν ξεκινήσει την αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ και ΣΔΚΠ, που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει στις 31/12/2021.
Και για το ιστορικό του θέματος, να θυμίσουμε, ότι τον Ιανουάριο 2020, σε διευρυμένη σύσκεψη που είχε διοργανώσει ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης στο γραφείο του, είχε τεθεί ακόμη μία φορά το θέμα του Αχελώου και είχε τότε αποφασιστεί καταρχήν να καθαριστεί επειγόντως η σήραγγα της Συκιάς, διότι σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης θα κινδύνευε ακόμα και να πνιγεί ο κάμπος και η περιοχή του Μουζακίου.
Έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμα η σήραγγα δεν έχει καθαριστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, στην ίδια σύσκεψη, είχε δεσμευθεί ο κ. Γεραπετρίτης για συζήτηση του θέματος στη Βουλή και ο βουλευτής Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε δηλώσει: «Επιτέλους ο Αχελώος στη Βουλή».
Ας μην επαναληφθεί λοιπόν τώρα το ίδιο έργο κι ας μη μείνουμε μόνο στις ανακοινώσεις για λόγους επικοινωνιακούς.
Ας αφήσουν τις υπεκφυγές και ας απαντήσουν καθαρά 1) γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το έργο της εκτροπής του Αχελώου που έχει εξαγγελθεί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια 2) ποια Κόμματα κυβερνούσαν αυτή τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια και γιατί δεν τήρησαν τις εξαγγελίες τους 3) γιατί δεν λειτούργησε το φράγμα Μεσοχώρας από το 2001 που είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες του 4) γιατί αποκρύπτουν, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αγρινίου, που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία περιλαμβάνουν και μερική εκτροπή του Αχελώου.
Ας μας πουν επιτέλους, ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την πολυπόθητη άρδευση και ύδρευση του Θεσσαλικού κάμπου. Γιατί, πολύ φοβάμαι ότι, με την τεράστια αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, οι αγρότες θα αδυνατούν να ποτίζουν το καλοκαίρι τα χωράφια τους και ο Θεσσαλικός κάμπος θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass