Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενισχύουμε καλλιέργειες για διασφάλιση επισιτιστικής επάρκειας

* Ο ΝΕΟΣ ΥΠΑΑΤ Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΠ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΑΛΗ-ΛΙΑΚΟΥΛΗ, ΚΑΣΙΜΗ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ * Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2022 21:00

«Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσο να περιορίσει τις συνέπειες από την αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, μέσω ενίσχυσης των καλλιεργειών που διασφαλίζουν την επισιτιστική επάρκεια της χώρας μας και επαναπροσδιορισμού, όπου χρειάζεται, προώθησης της παραγωγής μας».


Αυτά τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Λαρισαίων Αγροτών» χθες στο Divani με θέμα «ελληνική στρατηγική για βιώσιμη ελληνική γεωργία».
Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κ.κ. Κόκκαλης, Λιακούλη, αλλά και ο πρώην γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση για την ελλιπή διαβούλευση και η σωστή ενημέρωση των αγροτών για τη νέα ΚΑΠ και την Πράσινη Συμφωνία.
Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «χρειαζόμαστε σαν χώρα αυτάρκεια σε νερό, ενέργεια και στη διατροφική αλυσίδα» και επανέλαβε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου.
Ο Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι «από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά ζούμε σε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, η οποία δεν αλλάζει τον στόχο της Κυβέρνησης. Αντίθετα τον ενισχύει. Και τούτο γιατί επιδίωξη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, ύψους 180 εκατ. ευρώ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή της Κυβέρνησης να στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα και τους νέους αγρότες. Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι ο ίδιος γνωρίζει καλά τους αγώνες και τις αγωνίες των αγροτών, αλλά και ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει, επίσης, ότι «η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη και επιτυχημένους και ικανοποιημένους αγρότες».
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
«Αυτάρκεια σε νερό, αυτάρκεια σε ενέργεια, αυτάρκεια στη διατροφική αλυσίδα. Αυτό είναι το νέο διακύβευμα της εποχής που ζούμε, μια εποχή που εγκυμονεί κινδύνους και μας καλεί να ξανασκεφτούμε το παρόν και το μέλλον, όπου όλα αλλάζουν» ήταν το μήνυμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ενώ αναφέρθηκε και σε έργα-δράσεις και προγράμματα άνω του 1,5 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η Περιφέρεια για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η εποχή είναι δύσκολη. Η χώρα μας χρειάζεται να αποκτήσει αυτάρκεια σε νερό, σε ενέργεια και στη διατροφική αλυσίδα. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρειάζονται έργα. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του Αχελώου, ένα ημιτελές έργο και χρειάζεται να ολοκληρωθεί. Τα τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια και η σωστή διαχείριση νερού προσφέρουν απόθεμα ασφάλειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης. Μαζί με τα άλλα έργα στρατηγικής σημασίας που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση, όπως το Φράγμα Σκοπιάς, μαζί με τα φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη και Νεοχωρίτη και όλα τα άλλα μεγάλα έργα που έχει σε εξέλιξη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Αχελώος δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος για τη βιώσιμη αγροτικής ανάπτυξη».
Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Την άμεση εκπόνηση σχεδίου διάσωσης του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας και παράλληλα τη χάραξη μίας κοινά αποδεκτής πολιτικής σε αυτόν, πρότεινε από το βήμα αγροτικής ημερίδας, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη «απαιτείται έκτακτο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής γεωργίας, διότι το ενεργειακό είναι πάρα πολύ κοστοβόρο και επιτείνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπρόσθετα, οφείλει να κάνει γνωστές στους παραγωγούς μας, τις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η νέα ΚΑΠ αλλάζει τα πάντα, οι αγρότες μας θα πρέπει να παράγουν περισσότερα με λιγότερα. Θα υπάρχουν πολλές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις φιλόδοξες και θεμιτές. Η χώρα μας θα είναι απροετοίμαστη για ακόμα μία φορά». Πρότεινε δε «τον ορισμό -με προϋποθέσεις και διαφάνεια- ενός υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συγκεκριμένη θητεία, ο οποίος θα φροντίζει για την απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνηθείσας πολιτικής, πέρα και πάνω από οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή ή σκοπιμότητα».
Η ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Η γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη υποστήριξε πως «ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας άντεξε ηρωικά την περιπέτεια της σκληρής οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας μάλιστα δομές εξωστρέφειας, μια κατάκτηση η οποία, τώρα, κινδυνεύει να χαθεί. Είναι σαφές ότι χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και μέτρα, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να είναι παραγωγικός, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της κοινωνικής και οικονομικής ανθεκτικότητας της υπαίθρου.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, συνομιλώντας με τους αγρότες και όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, έχει διαμορφώσει και καταθέσει άμεσες, στοχευμένες προτάσεις, βραχυπρόθεσμες και μεσο-μακροπρόθεσμες, για έναν ανθεκτικό και βιώσιμο αγροτοδιατροφικό τομέα. Ειδικά για την ενίσχυση των συνεταιρισμών με πραγματικά και ουσιαστικά κίνητρα, με στοχευμένες πολιτικές εξωστρέφειας, με δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων που ο καθένας θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, με εξειδίκευση της συνεταιριστικής παραγωγής, με ενίσχυση της καινοτομίας και της πρωτοπορίας στο εξαγωγικό προφίλ των συνεταιρισμών και κυρίως με την οικονομική στήριξη των συνεταιριστικών σχημάτων, είναι για εμάς όρος επιβίωσης των συνεταιρισμών. Η ποιότητα των προϊόντων της χώρας μας και του νομού μας και οι δυνατοί παραγωγοί μας, που πρέπει να συνδεθούν άμεσα με την επιστήμη και την εκπαίδευση, μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εποχή, ανάπτυξης και ευημερίας».
Ο ΧΑΡ. ΚΑΣΙΜΗΣ
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην γ.γ ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης αναφέρθηκε στην υπερσυγκέντρωση που παρατηρείται στο σύστημα εισροών στον πρωτογενή τομέα. «Μόλις το 18% της τελικής αξίας του προϊόντος στο ράφι πηγαίνει στον παραγωγό, ενώ πέντε αλυσίδες σουπερμάρκετ ελέγχουν το 90% του τζίρου στην λιανική στον τομέα των τροφίμων». Επέκρινε την Κυβέρνηση για την ελλιπή διαβούλευση και ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ και την κάλεσε να προχωρήσει στην αναθεώρησή της, λαμβάνοντας υπ’όψιν την τρέχουσα ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση. Ακολούθως ενημέρωσε το ακροατήριο για τους άξονες της νέας ΚΑΠ τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο Πυλώνα.
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) κ. Υδραίου παρουσίασε αναλυτικά την Πράσινη Συμφωνία κι όσα αυτή προβλέπει για τη μείωση των φυτοφαρμάκων, για την αύξηση του κόστους παραγωγής, που σε ορισμένα προϊόντα θα φτάσει και το 250%, για τα προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργήσει η αντικατάσταση δραστικών ουσιών στην ποιότητα των προϊόντων. Κάλεσε όλους τους φορείς σε μία διαρκή εγρήγορση και συνεργασία.
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Για τις αροτραίες καλλιέργειες και το κόστος παραγωγής μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος, ο Γιάννης Κουκούτσης, Α.Σ. Πλατυκάμπου (Σκόρδο & Σιτηρά), ο Τριαντάφυλλος Τσινούλης, Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών (Ντομάτα) και ο Ευαγγ. Κατσαούνης γεωπόνος στον Α.Σ. Ενιπέα Φαρσάλων (Βαμβάκι).
Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα φρούτα μίλησαν ο Σωτήρης Ταμπόσης, ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου (Δενδρώδεις Καλλιέργειες), ο Αντώνης Τσιάρας, Α.Σ. Ορεινά Κισσάβου (Μήλα) και ο Αθανάσιος Ευθυμίου, Α.Σ. Πυργετού (Ακτινίδιο). Για τα κηπευτικά - αρωματικά, μίλησαν ο Γιάννης Νάκας, διευθυντής Γεωπονικού της εταιρίας «ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ» (Κηπευτικά), η Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αρωματικών Φυτών (Πρόταση Αναδιάρθρωσης Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών στη Θεσσαλία), ο Παναγιώτης Καλφούντζος, ΘΕΣ ΓΗ (Κηπευτικά), ο Απόστολος Μούσιος, Α.Σ. ΚΙΛΕΛΕΡ (Αρωματικά).
Στην τέταρτη θεματική ενότητα για την ΚΑΠ-Πράσινη Συμφωνία μίλησαν η Βασιλική-Ματούλα Αϋφαντή, Φαρσάλων Γη, μέλος του Gaia Επιχειρείν και ταμίας της ΣΑΣΣΟΕ (Γεωργία-Κτηνοτροφία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ).
Είχε προηγηθεί το καλωσόρισμα του κοινού από την Κ. Γκανιάτσα, γεωπόνο, διευθύντρια Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών, ενώ τις 4 θεματικές ενότητες συντόνιζαν οι δημοσιογράφοι της «Ε» Γ. Ρούστας και της Θεσσαλία TV Γ. Κολλάτος.
Σημειώνεται ότι μηνύματα στη σύσκεψη έστειλαν οι Λαρισαίοι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.