Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπάνες» για τις απάτες με τα δήθεν τροχαία

ΦΥΛΑΚΙΣΗ 3 ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΕ ΔΥΟ ΝΕΑΡΟΥΣ - ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΟΥΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΝΥΠΟΠΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2022 21:02
Εχασα παιδί σε τροχαίο  και μετά το τηλεφώνημα έπαθα σοκ, τόνισε μια μάρτυρας... Εχασα παιδί σε τροχαίο και μετά το τηλεφώνημα έπαθα σοκ, τόνισε μια μάρτυρας...

Με ποινές φυλάκισης τριών ετών καταδικάστηκαν προχθές από το Τριμελές Εφετείο

Κακουργημάτων Λάρισας, δύο νεαροί Θεσσαλονικείς, οι οποίοι παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Δύο νεαρά παιδιά που συνελήφθησαν το 2016 στην Καρδίτσα ως απεσταλμένοι και σε ρόλο «εισπράκτορα» των απατεώνων με τα δήθεν τροχαία, ένα δίκτυο που είναι γνωστό στις Αρχές ότι δρα από τη Βουλγαρία.
Απατεώνες που χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα, δεν διστάζουν να τρομάξουν τα υποψήφια θύματα, τηλεφωνώντας στα σπίτια τους, αναγγέλλοντας δήθεν τροχαία δυστυχήματα που προκάλεσαν οι «κόρες» των υποψήφιων θυμάτων. Μια γυναίκα που παριστάνει την κόρη, κλαίει και οδύρεται ζητώντας βοήθεια, ενώ ο άνδρας συστήνεται ως δήθεν αστυνομικός.
Έχοντας προκαλέσει σοκ στα υποψήφια θύματά τους, οι απατεώνες ζητούν ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου το παιδί του θύματος να μην οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά στην πραγματικότητα παίρνουν όσα χρήματα μπορούν να αποσπάσουν εκείνη την ώρα.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση από μια Καρδιτσιώτισσα απαίτησαν 80.000 ευρώ, αλλά τελικά συμβιβάστηκαν... με 1.800 ευρώ που εκείνη την ώρα είχε στο σπίτι της.
«Λόγω της χρήσης (σ.σ. ναρκωτικών) είχα ανάγκη από λεφτά. Αυτά που έζησα με τη χρήση, ούτε στον εχθρό μου...» τόνισε απολογούμενος ο ένας νεαρός κατηγορούμενος για να εξηγήσει τη συμμετοχή του στις απάτες, διευκρινίζοντας ότι δεν γνώριζε για αυτές και πως οι απατεώνες τον «προσέλαβαν» να πάει στην Καρδίτσα για να εισπράξει χρήματα για λογαριασμό κάποιας εταιρείας από τη Βουλγαρία.
Ο οποίος μαζί με τη φίλη του, τον Ιούνιο του 2016, βρέθηκε στην Καρδίτσα, όπου καταγράφηκαν συνολικά 27 περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα) εξαπάτησης Καρδιτσιωτών, 11 εκ των οποίων βρέθηκαν προχθές στη Λάρισα και κατέθεσαν στο Δικαστήριο.

«ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ, ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΚΛΑΙΩ»
«Έχασα το παιδί μου σε τροχαίο και όταν μου είπαν ότι η κόρη σου προκάλεσε δυστύχημα με νεκρό, τρελάθηκα, άρχισα να κλαίω» τόνισε στην κατάθεσή της μια Καρδιτσιώτισσα. «Μου ζητούσαν 50.000 ευρώ» πρόσθεσε για να διευκρινίσει πως δεν εξαπατήθηκε, καθώς «τηλεφώνησα στην κόρη μου και μου είπε πως ήταν καλά». «Μπαμπά τράκαρα» κατέθεσε άλλος μάρτυρας λέγοντας ότι δέχθηκε τηλεφώνημα και άκουσε μια γυναικεία φωνή να εκλιπαρεί σε βοήθεια και στη συνέχεια να μιλά κάποιος άνδρας που του είπε «αστυνόμος Τζογάνης εδώ, αλλά του έκλεισα το τηλέφωνο».
«Πήραν τη μητέρα μου στο χωριό» κατέθεσε άλλη μάρτυρας, λέγοντας «μαμά σώσε με», αλλά «τους απάντησε ότι η κόρη μου δεν οδηγεί και της έκλεισαν το τηλέφωνο».
«Με πήρε μια κοπελιά κλαίγοντας ότι προκάλεσε δυστύχημα» τόνισε άλλος μάρτυρας. Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση άλλης γυναίκας που προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες. Λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «με πήρε τηλέφωνο ένας άνδρας και είπε πως είναι αστυνομικός, ενώ μια γυναίκα έκλαιγε, ακουγόταν σαν την κόρη μου. Ότι προκάλεσε τροχαίο και σκοτώθηκε ένα παιδί. Δώσε μου λεφτά να μην τη βάλουμε φυλακή, μου είπε ο αστυνομικός. Έχασα έναν γιο σε τροχαίο, έπαθα σοκ και δεν ήξερα πού βρισκόμουν, έχασα δέκα χρόνια από τη ζωή μου...». Έντεκα συνολικά μάρτυρες με τις καταθέσεις τους προχθές για ώρα περιέγραφαν στο Δικαστήριο τον τρόπο δράσης του κυκλώματος.

«ΕΙΧΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΛΕΦΤΑ»
«Λόγω της χρήσης, είχα ανάγκη από λεφτά» τόνισε απολογούμενος ο πρώτος κατηγορούμενος για να προσθέσει πως οι άγνωστοι που επικοινώνησαν μαζί του για να τον προσλάβουν, αναζητώντας εργασία τού συστήθηκαν ως εκπρόσωποι εταιρείας.
«Θα πας στην Καρδίτσα μου είπαν, να εισπράξεις χρήματα της εταιρείας, ευκολόπιστος και εγώ, πήγα». Επίσης, πρόσθεσε πως «εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινα καλά, γιατί μου έλεγαν θα πας στην τάδε οδό, με ρωτούσαν τι ρούχα φοράω, ενώ τα χρήματα που παρέλαβε τους τα έστειλα» μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων.
Επιπλέον, κατέθεσε πως «ήταν βουλγάρικος ο αριθμός που με καλούσαν, έμπλεξα δεν έπρεπε. Αυτά που έζησα με τη χρήση, ούτε στον εχθρό μου... Τώρα προσπαθώ να φτιάξω τη ζωή μου» κατέληξε ο νεαρός, προσθέτοντας ότι η φίλη του και δεύτερη κατηγορούμενη «δεν έχει καμιά σχέση με τις απάτες, απλά εγώ την πήρα μαζί μου για παρέα».
«Το προηγούμενο βράδυ κάναμε χρήση στο σπίτι μου» τόνισε στην απολογία της η δεύτερη κατηγορούμενη, αναφερόμενη στον φίλο της, προσθέτοντας ότι «μου είπε την επόμενη ημέρα να πάμε για να κάνει μια δουλειά και μετά θα πηγαίναμε για μπάνιο. Εγώ δεν είχα τι να κάνω και δέχθηκα, δεν γνώριζα για τις απάτες» κατέληξε η νεαρά.
«Δεν μπορούν να κατηγορηθούν ως ηθικοί αυτουργοί» τόνισε στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της έδρας για να διευκρινίσει «αλλά μόνο ως συνεργοί. Η πράξη αποδείχθηκε, ως εισπράκτορες των πραγματικών απατεώνων με εφαλτήριο τη Βουλγαρία» κατέληξε προτείνοντας την ενοχή τους.
«Ως εύκολα θύματα εξαρτημένοι, μπλέχτηκαν» τόνισε η υπεράσπιση των δύο νεαρών, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας να τους κρίνει τελικά ένοχους, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης τριών ετών στον καθένα, ποινή που επιβλήθηκε με τριετή αναστολή.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ