Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ...

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝ. ΡΗΓΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2022 21:03

Επικρίνοντας την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, ο Παναγιώτης Ρήγας

αναλύει το τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Ουκρανίας αλλά και στα κρίσιμα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Αναφέρεται επίσης και στο τι άλλαξε και αλλάζει στο κόμμα του. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα και ως μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα μιλήσει σε προσυνεδριακή εκδήλωση του κόμματος. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του απάντησε στις ερωτήσεις της «Ε».

Συνέντευξη: Σωτ. Ζαχαριάς

• Κύριε Ρήγα, Πάνος εσείς, Πάνος και ο κ. Καμμένος, υπουργός εκείνος, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εσείς στην Κυβέρνηση Τσίπρα. Κάνετε κι εσείς «like στις αναρτήσεις της Ρωσικής Πρεσβείας», όπως κατάγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης;
- Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων δεν μπορεί να είναι ένα «like» στις αναρτήσεις οποιασδήποτε Πρεσβείας, όπως επίσης δεν μπορεί να είναι απόφαση ενός πρωθυπουργού χωρίς συζήτηση στα αρμόδια θεσμικά όργανα και διαβούλευσης με τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων.
Τέτοιες επιλογές είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες. Προσωπικά, αλλά και συλλογικά, λειτουργήσαμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας με σοβαρότητα, σεβόμενοι τα θεσμικά όργανα της δημοκρατικά συντεταγμένης Πολιτείας.
Η ανευθυνότητα, το μικροπολιτικό συμφέρον, η αλαζονεία, ήταν και είναι δυστυχώς ίδιον αυτών που πολέμησαν τη συμφωνία των Πρεσπών.

• Ως εκ της κυβερνητικής σας εμπειρίας, πόσο διαφορετικά νομίζετε ότι θα μπορούσε να συμπεριφερθεί η χώρα στο Ουκρανικό; Καθότι οφείλει να συμπεριφερθεί ως στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών...
- Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα ως επισπεύδων για αποστολή όπλων, κίνηση δηλαδή που μας εμπλέκει άμεσα στον πόλεμο και στην κλιμάκωσή του, αποτελεί ανατροπή πάγιου δόγματος της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς καμία διαβούλευση.
Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης απόφασής του να στείλει Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία και της συμμετοχής της χώρας μας σε επιχειρήσεις στο Σαχέλ.
Αλλάζει την πολιτική δεκαετιών που κράτησε η Ελλάδα και μάλιστα με προσωπική του απόφαση. Μια πολιτική που τηρούσε τις διεθνείς δεσμεύσεις, εξασφάλιζε την εθνική κυριαρχία της χώρας μας και παράλληλα αποτελούσε γέφυρα ειρήνης και φιλίας στην περιοχή.
Η στρατηγική ότι η Ελλάδα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και η εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων των Η.Π.Α. θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, δεν υπηρετεί μια ανεξάρτητη εθνική και πατριωτική πολιτική ασφάλειας και ανάπτυξης.
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί δύναμη ειρήνης, σταθερότητας, υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, γνωρίζοντας ότι τα συμφέροντά της, ιδίως σε σχέση με την Τουρκία, δεν καλύπτονται και δεν θα καλυφθούν ποτέ από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα γίνει ακόμα πιο σημαντική για τις ΗΠΑ μετά την ουκρανική κρίση. Η Ελλάδα αντίθετα διακινδυνεύει επιπτώσεις από τη Ρωσία, η οποία έχει βαρύνοντα ρόλο στη Μεσόγειο.
• Και τι θα έπρεπε να γίνει;
- Οφείλουμε να στηρίξουμε κάθε διπλωματικό μέσο για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, καθώς και συγκεκριμένες κυρώσεις. Να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό με σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια. Να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για απεγκλωβισμό των ομογενών μας και επαναπατρισμό όσων το θέλουν, καθώς και την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων. Υποχρέωση όλων μας είναι να υποστηρίξουμε και να συμμετέχουμε στο φιλειρηνικό κίνημα, που επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική αναγκαιότητα της ουμανιστικής αξίας της Ειρήνης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνέβαλλε στη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας και ελέγχου των εξοπλισμών, είναι απούσα ως συλλογική οντότητα σε όλες τις διεργασίες και ανακατατάξεις που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.
Σε έναν πολυπολικό κόσμο που ανατέλλει, η Ευρώπη έχει πολλούς λόγους να αποτελέσει έναν ισχυρό παγκόσμιο πόλο, γιατί ενδεχόμενη αδυναμία της θα ισοδυναμεί με υποβάθμισή της στον παγκόσμιο καταμερισμό.

• Με πολυετή παρουσία στα κομματικά όργανα και τρίχρονη θητεία ως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πώς βλέπετε τώρα το κόμμα σας; Έχει αλλιώτικο βηματισμό, ο σφυγμός του είναι καλύτερος;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ένα υβριδικό κόμμα της Αριστεράς με συνεχείς αλλαγές και ανοιχτός σε όλα τα ρεύματα της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και των κινημάτων, κατάφερε για αυτόν τον λόγο να κυβερνήσει, αλλά και να είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη.
Οι ανεκπλήρωτοι στόχοι μας, γιατί διακόπηκε η κυβερνητική θητεία, δεν μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά παραμένουν ζωντανοί, εμπλουτίζονται, προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του σήμερα και αποτελούν τη συλλογική μας συνισταμένη σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία δεν έχει πρόσβαση σε ένα καθολικό σύστημα υγείας, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή φτώχεια, η καθήλωση των μισθών έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση μεγάλα τμήματά της.
Που η Κυβέρνηση μείωσε τις κοινωνικές δαπάνες κατά 8,1 δισ. ευρώ χωρίς κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Που η οριζόντια και απότομη περικοπή των ενισχύσεων σε συνδυασμό με το μεγάλο κύμα ακρίβειας θα αφήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας εκτεθειμένα σε υποχρεώσεις στις οποίες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.
• Κι εσείς έχετε διαφορετικό σχέδιο...
- Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην καταστροφική πανδημία, την αυξανόμενη ανισότητα, την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού με συνεχή απομείωση δημοκρατικών δικαιωμάτων, συρρίκνωση δημοκρατικών θεσμών και ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας που αναδεικνύει το δυσώδες τοπίο που δρα η ΝΔ, πρέπει να είναι η συνεχής παρουσίαση των δύο αντίθετων σχεδίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει μια σειρά από μέτρα, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τον μέσο μισθό, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων.
Στόχος των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η ενίσχυση του μέσου λαϊκού εισοδήματος. Είναι δύο αντιδιαμετρικά αντιπαρατιθέμενες αντιλήψεις και στρατηγικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με το βλέμμα και την αγωνία για μια συμπεριληπτική οικονομική ανάπτυξη, για μια σύγχρονη προοδευτική παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, αξιοποιεί το σύνολο του πολιτικού του προσωπικού, τη νέα γενιά, μαζί με πολύ σημαντικούς ανθρώπους των επιστημών και της κοινωνίας που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και προοδευτικές ιδέες.
Αυτός ο συνδυασμός εγγυάται ότι θα ανταποκριθούμε με επάρκεια, αποτελεσματικότητα και σύγχρονες ριζοσπαστικές προτάσεις που θα έχουν την κοινωνική αποδοχή.

• Και το Συνέδριό σας σε τι θα συνεισφέρει;
- Στο Συνέδριο του κόμματος θα αντιμετωπιστούν ζητήματα που εμποδίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. να ανταποκριθεί με επάρκεια, δημοκρατικά και οργανωμένα στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα πρώτο βήμα να επιχειρήσουμε να αντιστοιχηθούμε με όλες τις αλλαγές που έχουν επισυμβεί στην κοινωνία και την εργασία.
Επιχειρεί να δώσει υπόσταση στην έννοια του κόμματος των μελών που από την ημέρα ίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε διαρκές ζητούμενο. Τα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελούσαν πάντα κυψέλη παραγωγικής σκέψης, διαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών του.

• Υπάρχουν όμως όλες αυτές οι εσωκομματικές τριβές, οι έντονες αντιπαραθέσεις που ξεφεύγουν κιόλας από το παρασκήνιο. Συνάδει αυτή η εικόνα με κόμμα που θέλει να κινηθεί με φόρα για να επιστρέψει στην εξουσία;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με το πλαίσιο διακήρυξης έχει κάνει άλματα στη διαμόρφωση της πολιτικής ενότητας. Και με την προγραμματική συνδιάσκεψη σφυρηλάτησε με συντριπτική πλειοψηφία την προγραμματική ενότητα. Μπορεί τώρα με τις εργασίες του Συνεδρίου να τολμήσει με επιτυχία να δυναμώσει και τον διάλογο των αρχών και των ιδεών που η πολύπλευρη κρίση τις καθιστά όχι μόνο επίκαιρες, αλλά και χρήσιμες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, κλιμακώνει ήδη πρωτοβουλίες, ώστε να αποτελέσει τον κορμό των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθεί πλειοψηφία διακυβέρνησης με ενότητα για ένα βιώσιμο νέο κοινωνικοοικονομικό και παραγωγικό μοντέλο. Άρα οφείλουμε όλοι και όλες να υπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους με ενιαίο πολιτικό λόγο.

• Συμβαίνει και στη Λάρισα, ξέρετε. Είναι οι λεγόμενοι «προεδρικοί», υπάρχουν άραγε και αντιτσιπρικοί στον ΣΥΡΙΖΑ;
- Στη Λάρισα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, τα μέλη και τα στελέχη είμαστε ΣΥΡΙΖΑ και υπηρετούμε τις συλλογικές αποφάσεις όπως εξήγησα και πιο πριν. Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε ότι μπορεί και εκφράζει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το πρόγραμμα και το όραμά μας. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν την ανιδιοτέλειά του, τη βαθιά πίστη του στην υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και των εθνικών μας συμφερόντων.

 

Ο Παν. Ρήγας σήμερα στη Λάρισα
ΣΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στη Λάρισα θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου ο πρώην αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Παν. Ρήγας, μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μιλήσει στο Χατζηγιάννειο, στις 7 μ.μ., παρουσιάζοντας τα προσυνεδριακά κείμενα για το 3ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14-17 Απριλίου στην Αθήνα. Πρόκειται για την προγραμματισμένη Β’ προσυνεδριακή συνέλευση των οργανώσεων - μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass