«Παράλογη η λογική του Σ/Ν για τσίπουρο και τσικουδιά»

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2022 16:25

Ως «παράλογη» χαρακτήρισε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης τη λογική του νομοσχεδίου που ουσιαστικά αφαιρεί τις ονομασίες από το τσίπουρο και την τσικουδιά.


Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Λαρισαίος πολιτικός εξήγησε πως «με την ίδια λογική, όταν απαλείφουμε τον όρο τσίπουρο και τσικουδιά, θα λέμε στον ελαιοπαραγωγό δεν θα το λες ελαιόλαδο, αλλά προϊόν εκχύμωσης καρπού, ή το γάλα δεν θα λέμε γάλα αγελάδας, αλλά προϊόν αρμέγματος αγελάδας από κτηνοτρόφο».
Ο κ. Κόκκαλης συνέχισε λέγοντας ότι «δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην προστασία αυτών των προϊόντων» και κάλεσε την Κυβέρνηση να καταβάλει «κάθε προσπάθεια, να περισωθούν αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή του τσίπουρου και της τσικουδιάς σε όλη την Ελλάδα».
Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Για το νέο θεσμικό πλαίσιο σε τσίπουρο και τσικουδιά ανακύπτει ένα μεγάλο γιατί. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι 400.000 οικογένειες συντηρούνται και ζουν από την παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς. Είναι προϊόντα τα οποία έχουν να κάνουν και με τον πολιτισμό της πατρίδας μας. Ειδικά στην επαρχία, Θεσσαλία, Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Τι κάνει το νομοσχέδιο και τι μπορεί να γίνει και τι έχει γίνει στο παρελθόν; Το άρθρο 82, όπως ήταν παλιά, έλεγε επί λέξη, «το τσίπουρο ή η τσικουδιά που παρασκευάζεται από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών και λοιπών επιτρεπόμενων υλών, από τους μικρούς αποσταγματοποιούς διήμερους. Βάζουμε μια τελεία. Σήμερα με το νομοσχέδιο, στο προϊόν απόσταξης που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς. Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι φεύγει εντελώς η λέξη τσίπουρο και η λέξη τσικουδιά. Δημιουργούνται δύο θέματα τώρα εδώ. Πρώτον, το γιατί απαλείφθηκε η ονομασία και δεύτερον, θα πει κάποιος κακοπροαίρετος, τι σας πειράζει κύριε Κόκκαλη, να το λέμε προϊόν απόσταξης.
Ποια είναι η άμεση ζημιά, αν αφαιρεθούν αυτές οι λέξεις;
Θα προσπαθήσω σε αυτά τα λίγα λεπτά να πω, γιατί αυτή η αλλαγή δεν είναι νόμιμη και τι μπορεί να γίνει. Πρώτον, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταλήγει, επί λέξει και λέει «ο ισχυρισμός ότι αυτό το εφαρμόζουμε λόγω του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, η σχετική δικαστική απόφαση, η οποία καταδίκασε τη χώρα μας, δεν ισχύει». Γιατί δεν ισχύει; Διότι το δικαστήριο είπε, επί λέξει «για τους λόγους αυτούς το δικαστήριο αποφασίζει: Η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρο 19 κ.τ.λ., στο τσίπουρο για τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή και την τσικουδιά που παράγονται από τις επιχειρήσεις απόσταξης». Άρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αυτές τις ονομασίες, που εκδόθηκε το 2019, τσίπουρο και τσικουδιά. Εν συνεχεία, αυτή η προσπάθεια που γίνεται να φύγει ο όρος τσίπουρο και τσικουδιά, είναι αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2019/787 με το άρθρο 10, σύμφωνα με το οποίο, η νόμιμη ονομασία ενός προϊόντος που παράγεται εντός της ένωσης, δύναται, σε κάθε περίπτωση, να χρησιμοποιείται από τον παραγωγό. Αντίθετη, αυτή η παρέμβαση που επιχειρείται και με το άρθρο 9 του κανονισμού 2019/787.
Πρέπει, να προστατεύσουμε το τσίπουρο και την τσικουδιά. Ζούνε χιλιάδες οικογένειες από αυτήν την εργασία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass